A The Spirits Business magazin szerkesztői szeretnek toplistákat összeállítani, nemrég például mind közül a legérdekesebbet sikerült publikálniuk, hiszen összegyűjtötték a világ legdrágább italait. A gazdasági válság ellenére ugyanis az ultra prémium szeszek piaca növekvő tendenciát mutat, a paletta pedig igen széles. A domináns skót whiskyk és konyakok mellett helyet kapott a listán egy-egy vodka, rum és tequila is.



LEGACY BY ANGOSTURA

A világ legdrágább rumja. A Legacyt a trinidadi Angostura az ország függetlenné válásának 20. évfordulójára hozta forgalomba tavaly. Az 500 mililiteres ezüstből és kristályból készült dekanter (amit a londoni Asprey tervezett) a márka hét legkülönlegesebb párlatának keverékét tartalmazza, melyek közül a legfiatalabb is 17 évig érlelt. A becses tartalmat egy ritka trinidadi pillangó ihlette ezüstdugó zárja le (amin 10 kézműves 560 órán át dolgozott), a védettséget a külső hatásoktól pedig egy belülről selyemmel és bársonnyal bélelt, kívülről marhabőrrel bevont fadoboz biztosítja.

A Legacyból idén már három üveggel eladtak az USA-ban (darabja potom 25 ezer dollárért ment el), azonban ebben a hónapban a londoni Harrod’s vevői „akciósan” 20 ezer dollárért is hozzájuthatnak a két tételes készlet valamelyikéhez.



REMY MARTIN BLACK PEARL LOUIS XIII.

Ha luxusitalokról van szó, akkor természetesen nem maradhat ki a konyak sem a sorból. A prémiumkategória egyik legjelentősebb terméke kétségkívül a Koktél c. filmben is feltűnt Remy Martin Louis XIII., melynek egy különleges, kézzel fújt fekete Baccarat kristályban forgalomba hozott, limitált változata került fel a listára. A Black Pearl 1200 féle konyak keveréke, melynek mindegyike a híres Grand Champagne régióból származó szőlőből készült, korukat tekintve pedig 40 és 100 év között vannak. Összesen 786 palack került ki a piacra, így persze az árát is megkérik, nemrég egy londoni aukción például 10 350 fontot fizettek érte.



DIAMOND JUBILEE BY JOHNNIE WALKER

A világ legnagyobb skót whiskymárkája Erzsébet királynő 60. születésnapjára készített egy limitált példányszámú sorozatot Diamond Jubilee néven: a 60 palackkal forgalomba hozott luxustermék 60 éves scotchok keveréke, melyet a királynő sandringhami birtokáról származó tölgyfahordóban érleltek (az egyik tételt egyébként természetesen maga Erzsébet kapta meg ajándékként).

Ami a külsőségeket illeti: a gyémánt alakú Baccarat dekanter egy ezüst gallért és egy fél karátos (azaz 200 mg súlyú) gyémántot kapott díszítésnek.

Egyetlen üveg ára 100 ezer font, de az összes bevétel jótékony célokat szolgál, hiszen a királynő ösztöndíj alapjába megy.



BOWMORE 1957

Az 54 éves Bowmore 1957 a valaha forgalomba hozott legidősebb Islay single malt (az 1779-ben alapított Bownmore szeszfőzde Islay legrégebbike), amely 43 esztendőt érlelődött egy másodjára használt sherrys hordóban, majd a pihenést egy szintén second fill bourbonös hordóban folytatta 2011-ig, bemutatására pedig 2012 szeptemberében került sor. Összesen csupán 12 dekanter készült el, amiből ráadásul csak tíz vásárolható meg, mivel kettő marad a gyártó archívumában.

A Diamond Jubileehez hasonlóan egy üveg Bowmore 1957-t is 100 ezer fontra taksálnak, azonban egyelőre még az első és a második számú dekantert sem sikerült elárverezni, előbbi egy edinburghi, utóbbi egy New York-i aukción nem talált új tulajdonosra tavaly, annak ellenére, hogy a bevétel jótékony célokat szolgálna.

A merész, hullámokra emlékeztető és kézzel készített palackot Brodie Nairn és Nichola Burns tervezte (a híres művészeket Skócia legrégebbi érlelésre használt raktárja, az óceánra néző No. 1. Vault ihletette meg), aminek éke a platinából készült gallér, illetve dugó, melyet hozzá tartozó poharakkal és kancsóval is kiegészítettek. Persze jár hozzá egy tölgyfából készült doboz is, ez viszont már bizonyos Peter Toaig munkáját dicséri.



DALMORE 62 YEAR OLD

Egy ideig a világ legdrágább whiskyje volt, köszönhetően egy kínai üzletembernek, aki 125 ezer fontot adott egy palackjáért a szingapúri Changai repülőtéren. Igazi ritkaságnak számít, a 62 éves rare italból mindösszesen 12 üveg készült (hasonlóan a fenti Bowmore 1957-höz).



THE DALMORE PATERSON COLLECTION

A Dalmore lepárlómestere, Richard Paterson állította össze a világ legdrágább skót whisky kollekcióját. A 12 tételből álló sorozat 987 500 fontért vásárolható meg a londoni Harrods áruház Fine Spirits Room üzletében. A gyűjtemény egy speciális fa szekrénybe állítva lett bemutatva, melynek minden egyes palackja Glencrain kristályból, valamint kézzel vésett Hamilton & Inches ezüstből készült. A válogatás során 1926-ig visszatekintő Paterson egyébként egy 200 oldalas kézikönyvet is mellékel a veretes kollekcióhoz.



THE MACALLAN 64 YEAR OLD IN LALIQUE

Speyside egyik első szeszfőzdéjének (Elchies néven 1824-ben kapta meg engedélyét) legritkább és legidősebb itala, egyben a világ legdrágább whiskyje: 2012-ben 460 ezer dollárt fizettek érte egy New York-i aukción, Guiness rekordot felállítva ezzel. A 64 esztendős pia palackja is igazi unikum: egy Cire Perdue kristály dekanter a híres Laliquetól.



DIVA VODKA

Az egyik legdrágább vodka a világon. Búzából, háromszoros lepárlással készítik, amit jégszűréssel skandináv nyírfaszénen engednek át. Az 1 millió dolláros ár azonban elsősorban a palackjának köszönhető, mely egy 48 féle kristállyal kézzel feldíszített keverőpálcát tartalmaz. (Egyébként még a Divánál is drágább vodkák közé szokták sorolni a Russo-Baltique és Billionare párlatokat, amelyeket már tényleg egészen elkattant módon vertek tele méregdrága csicsákkal.)



PASION AZTECA PLATINUM BY TEQUILA LEY .925

2010-ben a Tequila Ley .925 cég a saját (2006-ban felállított) 225 ezer dolláros rekordját döntötte meg a 3,5 millió dollár értékű Pasion Azteca Platinummal (egyben ez a legdrágább tétel a listán). A természetesen 100%-os agávé tartalmú high-end párlat hat éves érlelés után került a gyémántokkal díszített platina dekanterbe.



HENRI IV. DUDOGNON HERITAGE COGNAC GRANDE CHAMPAGNE

A konyak DNS-ének is szokták hívni. A 100 éves pia egy 24 karátos aranyból és platinából készült palackban foglal helyet, amelyet 6500 db gyémánttal díszítettek. Nem véletlen a hasonlóság a fenti Pasion Azteca Platinummal, hisz ezt a dekantert is a Tequila Ley .925 tervezte. Az ára 2 millió dollár.

Az italt egyébként IV. Henrik király egyenes ági leszármazottai készítik 1776 óta.



Bár a The Spirits Business cikke nem tesz róla említést, mindenképpen érdemes számba venni a Hennessy márka BEAUTÉ DU SIÉCLE (A SZÁZAD SZÉPSÉGE) konyakját. Az 50-100 éves borpárlatok keverékét tartalmazó ritkaságból 100 palackkal gyártottak le, amelyek Baccarat kristályból készültek és alumíniumból, bronzból, üvegből, bársonyból előállított ládákban kapnak helyet. Az első üveget Killian Hennessy, a cég alapítójának örököse és egykori vezetője (1945-1975) kapta meg, míg egy másikat Elisatbeth Taylor AIDS-ellenes alapítványának ajándékoztak, amit 200 ezer dollárért sikerült elárverezni.



Ha tesztett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!