A múltkor már volt egy poszt a bárok vendégeinek ajánlott magatartásformákról itt a Koktél Blogon, most a Liquor.com cikke alapján következzen egy újabb etikai kódex.



NE LÉGY ROSSZ TIPPELŐ A BORRAVALÓNÁL!
A borravaló mindig egy megosztó kérdés volt, ennek megfelelően sokan nem is élnek vele rendeltetésének megfelelően. A jatt nem keverendő össze a szervízdíjjal, ez nem egy kötelező dolog, hanem önkéntes alapon lehet élni vele. Ergo ezt akkor érdemes adni, ha elégedett vagy a vendéglátással, a lusta és tehetségtelen személyzetet egyenesen tilos plusz anyagiakkal jutalmazni. Ellenben, ha megfelelő, netán az elváráson túli kiszolgálásban van részed, akkor mindenképpen érdemes jutalmazni az elkövetőket (a régi vélekedés szerint 10%-ot illik adni, mostanában viszont akár 20-25%-ot is lehet olvasni ajánlásként). Egyrészt, mert ezzel visszajelzést adsz a jól végzett munkáról, másrészt mert a tévhitekkel ellentétben sok helyen a vendéglátósok bérébe be van kalkulálva a borravaló (ezt támasztja alá az alacsony hivatalos átlagkereset is).



NE LOBOGTASD A PÉNZEDET, HOGY FELKELTSD A BÁROS FIGYELMÉT!
Hogy miért ne? Mert illetlen, arról nem is beszélve, hogy ezzel soha nem fogod a bárost meggyőzni a soron kívüli kiszolgálásról. Ehelyett vedd fel vele a szemkontaktust és várj türelemmel! Még lehet, hogy így az italodat is gyorsabban megkapod…



NE NYOMULJ CSÚCSIDŐBEN A BÁROSRA!
Bármilyen furcsa, a bartender a munkáját végzi a bárban és nem biztos, hogy a csúcsidő a legalkalmasabb az ismerkedésre. Inkább várd meg a műszak végét vagy legalább amíg kisebb a hajtás!



NE RENDELJ KOKTÉLT EGY SÖRBÁRBAN (ÉS NE RENDELJ SÖRT EGY KOKTÉLBÁRBAN)!
Meglepő, hogy valahol a Daiquiri íze nem az igazi vagy másutt meg nincsen a kedvenc cseh sörödből? Nos, valószínűleg nem a megfelelő bárokat választottad ki, hiszen vannak ugyan kivételek, de általában jobban jársz, ha kevert italt koktélbárban, sört pedig sörbárban rendelsz.



NE HIBÁZTASD A BARTENDERT, HA NEM TETSZIK AZ ÁLTALA AJÁNLOTT KEVERT ITAL!
Egy bartendernek nemcsak tudnia kell italt ajánlani, hanem megfelelő nyitottság esetén kötelessége is a vendégek ízlését formálni. Ha viszont semmilyen támpontot nem adsz neki, akkor lehet, hogy nem fog tetszeni az eredmény. Ezért viszont csak saját magadat hibáztathatod!



NE RENDELJ WHISKYT EGY PEZSGŐBÁRBAN (ÉS NE RENDELJ PEZSGŐT EGY WHISKYBÁRBAN)!
Ma már Magyarországon is egyre inkább elterjednek a tematikus, azaz egy-egy ital köré specializálódott bárok. Ha azt tapasztalod, hogy egy itallapon valamilyen féle piából túlsúly van, akkor érdemes ezekből választani. Egyrészt, mert ugye ebből van a legnagyobb választék, másrészt valószínűleg a hely bartenderei is ebben a legprofibbak.



NE SZEMETELD TELE A BÁRT!
Bár kissé érdekes lehet első olvasatra, a Liquor.com facebookos kérdésére érkezett válaszokból kiindulva a báros szakma simán beférne a Discovery Channel Piszkos munkák c. sorozatába. Fontos tehát, hogy vendégként ne lépd át az igényesség alsó határát, mert csak önmagadról állítasz ki szegénységi bizonyítványt!



NE KÉRJ INGYENKÖRT!
Függetlenül attól, hogy a bartender néha meghívja valamelyik törzsvendégét vagy ismerősét egy italra, ezt még nem szabad magától értetődőnek gondolni, kikövetelni meg végképp nem. Ha mégis szerencséd van, akkor élvezd ki az ingyen piát és persze adj jattot!



NE SAJNÁLD LE A BARTENDER SZAKMÁJÁT!
Mint minden szakma, így a báros szakma is nagy szakértelmet és tehetséget igényel akkor, ha igazán komolyan akarja űzni valaki. Éppen ezért ilyen esetekben nem érdemes lesajnáló megjegyzéseket tenni, inkább figyeld meg, milyen munkát is végez egy igazi, kvalifikált bartender!



NE KÉRJ MÁS BÁR ITALLAPJÁRÓL, HA NEM TUDOD PONTOSAN A RECEPTÚRÁJÁT!
„Egyik este, egy másik bárban a srác csinált nekem egy remek italt: volt benne vodka, valami kék és valami gyümölcslé. Na, egy ilyet kérek!” Nem számít, hogy mennyire tehetséges a bartender, ilyen leírásból nem biztos, hogy teljes mértékben ki tudja elégíteni a vágyaidat. Ha nem tudod a pontos receptúrát, akkor inkább kérj mást vagy ne csodálkozz, ha nem pontosan azt kapod, amire gondoltál!



Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!