A fekete cseresznyés Jim Beam Red Stag 2009-es nagysikerű bemutatkozása óta az italtrendet egyértelműen az ízesített piák uralják. A spektrum igen széles: az alap gyümölcsös ízesítések mellett egészen különlegesnek számító csokis vagy füstölt lazacos verziók is megjelentek. Még a hagyományosan konzervatívnak számító whiskygyártók is feláldozták elveiket a profit oltárán, ami azért nem annyira ördögtől való dolog, hiszen az új termékekkel olyan célcsoportot is képesek megcélozni, akik amúgy lehet, hogy soha nem ülnének le whiskyzni, ezek az italok viszont remek bevezetők tudnak lenni számukra. Ráadásul egyes változatok olyannyira jól sikerültek, hogy még a keményvonalasoknak is kedvére válhat, hiszen az ízesítés nem féltetlenül jelenti a whiskys jegyek totális feláldozását. A trend elsősorban az amerikai whiskeyk körében lett igazán erőteljes, ám nem maradtak ki a sorból a kanadaiak, de még az írek és a skótok sem. A legújabbakból a Liquor.com állított össze egy listát, amelyet a Koktél Blog is kiegészített néhány tétellel, illetve némi plusz információval.



KNOB CREEK SMOKED MAPLE BOURBON
A Jim Beam egykori vezetője, Booker Noe által alapított Knob Creek márka a szesztilalom előtti bourbon vonalat viszi az 50-60%-os, robosztus, telt ízű whiskeyjeivel. Ennek ellenére ők is bevállaltak egy gyengébb, füstös-juharos újítást, ami azért nem teljesen eretnek lépés, lévén ez sem gyenge pia (45%), ráadásul az öreg Bookernek nagy kedvence volt a juharszirup és a füstölt sonka.




WILD TURKEY SPICED BOURBON
A Wild Turkey leginkább bourbon és rye whiskeykben utazik, azonban az ízesített whiskeyk úttörőjeként már az 1970-es években elkészítették a Wild Turkey Honey Liqueurt, ami 2006-ban egy ráncfelvarráson esett át és American Honey néven került forgalomba. Érdekesség, hogy ezzel nem csak az ízesített, hanem ezen belül a ma már nagyon népszerű mézes trendnek is megteremtették az alapját. Az American Honeyt csak 35,5%-os alkoholtartalommal palackozzák, ám idén ősszel bemutatták a fűszerezett rumok mintájára készült és már 43%-os Wild Turkey Spicedot, amely 4-6 éves straight bourbon whiskeyk keverékéből, meg persze fűszerekből, természetes aromákból áll.




RED STAG HARDCORE CIDER
A sikeres fekete cseresznyés és fahéjas, illetve a kevésbé népszerű mézes teás után a Jim Beam nemrég bemutatta az új alma cideres Red Staget is. Utóbbi kettővel talán már túlzásba estek Kentuckyban és a whiskeyjük megmaradt méltóságát is sutba dobták. (A 40%-os, különlegesebb ízvilágú Red Stagek mellett a Jim Beamnek vannak a saját brandje alatt futó, alacsonyabb alkoholtartalmú (35%) ízesített változatai is, mégpedig a juharos Maple, valamint a mézes Honey, melyek egyébként a legnépszerűbb ízesítésnek számítanak a whiskyk körében.)



POW-BOW BOTANICAL RYE
A Liquor.com úgy jellemezte, mint az egyik legszokatlanabb rozs whiskey, amit valaha kóstoltak. A 45 fokos Pow-Wowot többek között sáfránnyal és narancshéjjal infuzálták.



DEWAR’S HIGHLANDER HONEY
A skótok sem maradnak adósok a saját whiskyjük megízesítésével, olyannyira, hogy a Drambuie már konkrétan 1745 óta jelen van a mézzel, gyógynövényekkel és fűszerekkel infuzált blended whiskyjével. Ehhez a vonalhoz csatlakozott nemrég a Dewar’s a mézzel és további titkos összetevőkkel ízesített kevert whiskyje, amelyet tölgyfaforgácson keresztül szűrnek át. A méz és a skót whisky mellett a két termék további hasonlósága, hogy egyaránt 40%-os alkoholtartalommal palackozzák.



CORSAIR HOPMOSTER
A Corsairnek amúgy is vannak szokatlan ízesítésű amerikai whiskeyjei (pl. a Vanilla Bean vagy a Pumpkin Spice Moonshine), de a komlós (!) verzióval azért tényleg igazán absztrakt piát készítettek. A Hopmonsterben (jelentése: komlószörny) egyébként a belga élesztőn, illetve az árpamalátán kívül háromféle komló van és igen magas alkoholtartalommal palackozzák (46%).



KINGS COUNTY DISTILLERY CHOCOLATE „FLAVORED” WHISKEY
New York legrégebbi desztillálója, a Kings County készíti a világ egyetlen csokis whiskeyjét (legalábbis a Liquor.com szerint). A 40%-os alkoholtartalommal bíró italt egyelőre még csak a lepárló helyi boltjában lehet kapni, jövőre kezdik el szélesebb körben terjeszteni. Tervben van továbbá egy fahéjjal, szerecsendióval, kardamommal, szegfűszeggel és más fűszerekkel ízesített változat is.



SONS OF LIBERTY HOPS FLAVORED WHISKEY
Rhode Island egyetlen whiskeylepárlójának, a Sons Of Libertynek a nyári kiadása, komlós ízesítéssel, amerikai tölgyfa hordókban érlelve, 40%-os alkoholtartalommal palackozva. Érdemes még odafigyelni téli alkotásukra is: a tökös, fahéjas, vaníliás Pumpkin Spicera.



BIRD DOG MAPLE FLAVORED WHISKEY
Az ősz egyik nagy trendje a juharos ízesítés (vannak, akik szerint a juhar az új méz), amit a fahéjas, barackos és földi szedres kentucky bourbon whiskeyket gyártó Bird Dog is beillesztett a portfóliójába, mégpedig egy 40 fokos megfejtésnek köszönhetően.



PEACH MIST
Bár egyértelműen a Black Velvet a legismertebb kanadai whisky (melynek karamellás és fahéjas változatai is vannak), a juharleveleseket a Liquor.com listáján a Canadian Mist képviseli, akik idén júniusban dobták piacra 35%-os alkoholtartalmú, őszibaracklikőrrel kevert whiskyjüket. A márkának persze stílszerűen van juharos ízesítésű terméke is, de akinek egyik sem nyerné el a tetszését, az még mindig rápróbálhat a fahéjasra vagy a vaníliásra.



A Liquor.com összeállításából ugyan kimaradt, viszont mindenképpen meg kell említeni a III. Whisky Shown megkósolt és nagyon bejövős Jack Daniel’s Tennessee Honeyt (ami igaz, hogy már nem újdonság, de Magyarországon csak nemrég kezdték el promózni), illetve a most megjelent almás Winter Jacket. Az ír whiskeyk iránt érzett tisztelet miatt pedig nem hagyható el a listáról a tavaly piacra dobott Bushmills Irish Honey vagy a Paddy frissen bemutatott almás és mézes változata sem.



Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!