A szakmában élő legendának számító Dale DeGroff mixológus nemrég a Liquor.com oldalán osztotta meg jóslatait a 2014-es italtrendekre vonatkozóan. Érdemes lesz majd megfigyelni, hogy az elmúlt években kétségkívül nagyot fejlődő hazai bárkultúrára vajon a következő pontok mennyire lesznek hatással.



ELMÚLIK AZ ÍZESÍTETT PIÁK ŐRÜLETE
Tavaly egyértelműen kicsúcsosodott az elmúlt esztendőkben már tapasztalható tendencia: rendkívüli módon elszaporodtak az ízesített szeszes italok. Dale DeGroff szerint 2013 akár ezen kategória éve is lehetett volna, azonban a sok száz ízesített ital, köztük az infuzált tequilák megjelenése már nagy szívfájdalmat okozott a mixológusnak (egyedül az Avión Espresso Tequilát tartja elfogadhatónak). Ráadásul az ilyen alapszesszel megalkotott koktélok receptúrái sem feltétlenül sikerülnek mindig a legjobban. DeGroff úgy gondolja, hogy idén valószínűleg azért rendeződni fog némileg a piac.



JÖN AZ UMAMI
Az édes, a savanyú, a sós és a keserű mellett az ún. umami íz felé is jobban nyitni fognak a bárok 2014-ben (persze a Bloody Mary ezt a vonalat már lassan száz éve képviseli). Ezt vetíti elő a párizsi Ritz szálloda Hemingway bárja, ahol Colin Field vezető bártender már népszerűsíti az olívaolajjal és reszelt parmezán sajttal készült Italian Martinit. Dale DeGroff nagy esélyt lát a jövőben pl. a paradicsomos, szójaszószos italok szélesebb körű elterjedésére.



TERET HÓDÍTANAK KÉZMŰVES PÁRLATOK
A forgalmazók, piaboltok, bárok egyre inkább bővítik kínálatukat a kézműves párlatokkal, melyek közül egyelőre még a rum, a vodka és a white dog (érleletlen whisky) vezet, de felzárkózik ezekhez a gin is. Előbbire jó példát jelent a DeGroff által megemlített New York-i Whiskey & Wine Off 69 italshop, utóbbira pedig az 1809-es recept alapján készült Chief Gowanus új-holland gin. Ennek érdekessége, hogy a boróka mellett rozs és komló az alapanyaga, három hónapig érlelődik tölgyfahordóban és a The New York Distillery égisze alatt készítik pl. olyan szakértő bevonásával, mint a hazai szakma számára sem ismeretlen David Wondrich.



RÖVIDÜLNEK A RECEPTÚRÁK
Az elmúlt időszakban elképesztő hosszúságú koktélreceptúrák jöttek létre, azonban Dale DeGroff szerint szerencsére most már egyre több bártender lecsökkenti az összetevők számát, csak azokat felhasználva, amelyek valóban hozzájárulnak a harmónikus ízvilághoz. Ez a tendencia a klasszikus kevert italok újabb aranykorához fog vezetni.



Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!