A legdrágább piák listájának összeállításakor arra lettem figyelmes, hogy a legtöbbet kóstáló vodkáknál az ital minősége már-már eltörpül a sokszor elképesztően giccses palackozás külcsínye és persze értéke mellett. A The Spritis Business ennek megfelelően össze is szedte a legdrágább üvegeket vodkákat az ezer dollárostól a csaknem négymillió dollárosig.



ABSOLUT CRYSTAL (1 000 $)

A francia tulajdonban lévő svéd márka 2010-ben dobta piacra a Skogsberg&Smart által tervezett, kézzel készített Absolut Crystalt, mindösszesen 800 üveggel, amelyek csak vámmentes boltokban elérhetőek. Következő évben egyébként hasonló árfekvésben kiadtak egy 10 palackból álló limitált kiadást is Absolut Black Pinstripe Crystal néven.



ALIZÉ ROSE PASSION VALENTINE’S DAY EDITION (2 000 $)

A gyártó 21. születésnapjára 2007-ben megjelent Alizé Rose Passion egy picit kilóg a sorból, hiszen egy vodka és konyak alapú likőrről van szó, melyet passion fruittal, rózsával, eperrel és licsivel ízesítenek. Ezt a Valentin-napi kiadást rózsaszín és fehér Swarovski kristályokkal díszítették és egy üveg elkészítése állítólag 100 óra munkát igényel.



ELIT BY STOLICHNAYA THE NEW ZEALAND EDITION (3 000 $)

A Stoli csúcstermékének limitált kiadású változata. A 2013-ban 300 tétellel piacra dobott speciális vodka új-zélandi forrásvízből készült, kristályüvegét egy különleges, kauri fából készült dobozban forgalmazzák.



IORDANOV VODKA DECADENCE VERSION (4 200 $)

A neve ellenére német márka különleges kiadása hétféle színben van forgalomban 2011 óta. A Iordanov Decadence Version palackjait egyenként több mint 8000 (!) Swarowski kristály díszíti.



OVAL VODKA SWAROVSKI CRYSTAL EDITION (7 000 $)

Az Oval 2008-ban mutatta 7000 Swarovski kristállyal ellátott limitált kiadású vodkáját, amelyek kizárólag néhány exkluzív londoni nightclub kínálatából vásárolhatóak meg.



BELVEDERE VODKA BELVER BEARS (7 200 $)

A lengyel Belvedere limitált szériája 2011-ben jelent meg a francia Jean-Roch tervezői munkájának köszönhetően. A Belvere medvékkel olyan helyszíneken lehet találkozni, mint Cannes, St. Tropez vagy Párizs.



IMPERIAL COLLECTION VODKA FABERGE EGGS (9 500 $)

A híres Fabergé tojások első darabját a francia származású aranyműves, Peter Carl Fabergé készítette el III. Sándor orosz cár megrendelésére 1885-ben, aki ezzel kedveskedett a feleségének húsvéti ajándék gyanánt. Ebből kiindulva mutatta be saját kollekcióját az orosz Imperial Vodka három évvel ezelőtt az Egyesült Királyságban. Egy tojás négy velencei poharat, egy dekantert és egy üveg vodkát tartalmaz, utóbbi alapjául a búza, illetve a rozs mellett a Ladoga-tó vize szolgál és ötszörös nyírfaszenes szűrésen esik át (plusz ehhez jön még egy kis kvarchomokos és algás tisztítás).



DIVA VODKA (1 000 000 $)

A dobogós vodkák árban hatalmasat ugranak az előző tételekhez képest, már a harmadik helyre is kerek egymillió dolláros árral lehetett felkerülni. A „világ legelbűvölőbb vodkáját” háromszoros lepárlással készítik, amit jégszűréssel skandináv nyírfaszénen engednek át, palackja pedig egy 48 féle kristállyal díszített keverőpálcát tartalmaz.



RUSSO-BALTIQUE VODKA (1 350 000 $)

A lista legszürreálisabb tagja a Dartz autógyár (!) vodkája, amely többféle változatban is létezik. A hűtőrácsra emlékeztető verziót az orosz címerről ismert kétfejű sas zárja le, persze gyémántokkal kirakva.




BILLIONAIRE VODKA (3 750 000 $)

Első helyen az elképesztő árú és hihetetlenül csicsás Billionaire Vodka áll, ami nevével is tökéletesen illeszkedik az ízléstelenségéhez, ráadásul nem túl nagy eleganciáról árulkodik az sem, hogy képesek 5 literes kiszerelésben forgalmazni. Magát az üveget Leon Verres tervei alapján 3000 db gyémánttal és műszőrrel díszítették (állítólag az állatvédelem iránti elkötelezettség miatt, bár kérdés, hogy akkor meg minek kellett erőltetni). Az italt háromszor párolják le, az első jégszűrést skandináv nyírfaszenes szűrés követi, majd drágakövek segítségével tisztítják.

Fotók: The Spirit Business



Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!