Ugye minden bártender és bártulajdonos szeretne minél több és drágább italt eladni a vendégeinek? A Nightclub&Bar oldalon Tim Kirkland vendéglátós guru (akinek többek között a The Renegate Server c. könyv fűződik a nevéhez) osztotta meg jótanácsait a bármenedzsmenttel kapcsolatban. 5 tipp a nagyobb bevétel eléréséhez.







1. AZONOSÍTSD A PRÉMIUM VENDÉGET!
„Hozhatok valamit inni?” – ez az egyik tipikusan hibás kérdés, amelyet a felszolgáló feltehet egy asztaltársaságnak. Kirkland szerint ugyanis, ha az elsőként megszólaló vendég mondjuk pont egy jeges teát rendel, akkor nagy eséllyel a többiek is azt fognak kérni, annak ellenére, hogy mondjuk egyesek eredetileg egy drágább italt rendeltek volna. Ehelyett támogatni kell, hogy a prémium vásárlók felfedhessék magukat, például egy „meleg van odakint, ki szeretne egy jéghideg sört?” kérdéssel.



2. KEZDJ A DRÁGÁBB ITALOKKAL!
Ha a vendég megkérdezi, hogy milyen sörök vannak a bár kínálatában, akkor mindig érdemes a drágábbakkal kezdeni a felsorolást, ugyanis ebben az esetben a középkategóriás sörök is olcsóbbnak tűnnek, fordított sorrendet alkalmazva viszont nyilván drágábbnak.



3. EGYET FIZET, KETTŐT KAP?
Az „egyet fizet, kettőt kap” akciók kizárólag azt a célt szolgálják, hogy a vendégeket becsalogassák a bárba, azonban ha már eredményes volt a marketing, akkor a bártendernek, felszolgálónak az a feladata, hogy más opciót próbáljon kínálni. Főként, hogy az ilyen akciók esetén általában a borravaló is kisebb, mivel a vendég az összeg (egy ital) és nem a tényleges mennyiség (két ital) után fizet.



4. MINDENT A LEGJOBB IDŐBEN!
A felszolgálók a második italt sokszor rossz időzítéssel ajánlják a vendégeknek. Egy asztaltársaság tagjánál ugyanis az dönti el a következő rendelést, hogy a többieknek még mennyi van a poharában: annál nagyobb eséllyel rendel még egy kört az illető, minél nagyobb mennyiségű ital van a társak poharaiban. Az egy téves út tehát, ha egy komplett asztalt egyszerre kérdez meg a felszolgáló azzal, hogy „jöhet-e a következő a kör?”, ehelyett csak az első italt leggyorsabban elfogyasztót kell megkérdezni, aki rendelésével majd húzza magával a többieket is.



5. FIGYELJÜNK A HÖLGYEKRE!
A férfiak általában tudják, hogy mit fognak inni, amikor belépnek egy bár ajtaján, sok nő azonban nem. Kirkland szerint ezért elsősorban a hölgyeket kell elkápráztatnia a bártendereknek, amikor egy italt készítenek el. Mindezt pedig díszítéssel, színekkel, szép pohárral lehet legkönnyebben elérni (biztosan mindenki ismeri az „én is olyat kérek” effektust). Nem kell egyébként minden esetben nagy dologra gondolni: már egy szimpla búza sört is fel lehet dobni egy egyszerű narancs szelettel, ha azt egy hölgy rendeli.



Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!