Igazán ünnepi hangulatban indult el William Grant vállalkozásának sztorija 1887-ben, hiszen épp karácsonykor párolta le első csepp whiskyjét a frissen felépített Glenfiddich Distilleryben. Azóta a William Grant & Sons a harmadik legnagyobb skót whiskygyártóvá fejlődött, ma már összesen négy lepárlót üzemeltetnek és többek között a világ legnépszerűbb malátawhiskyje is a cég nevéhez fűződik. Nemrég Kottra Dezső Dedi cseppmester vezetésével a Koktélboltban bepillantást nyerhettem a Grant’s Művek portfóliójába és megismerkedhettem a Grant’s, a Glendfiddich és a Monkey Shoulder márkákkal.

william grant and sons kóstoló whisk(e)y scotch whisky grants glenfiddich monkey shoulder kottra dezső

 


 

GRANT’S THE FAMILY RESERVE BLENDED (40 térf. %)

A jellegzetes, háromszögletű üvegbe palackozott Grant’s márka alap verziója. A Family Reserve egy tiszta, komplex whisky, virágos és gyümölcsös aromákkal (elsősorban banánnal és citrusokkal), a háttérben kiegészülve egy kis malátával és füsttel. Többek között volt már kategóriagyőztese a World Whiskies Awardsnak és hozott már el aranyérmet az International Wine & Spirit Competitionről is.


 

GRANT’S SIGNATURE BLENDED (40 térf. %)

A nem is olyan régen bemutatott Signature kifejezetten a fiatalabb korosztályt célozza meg, nem hiába különbözik a blended scotch kategóriában megszokott ízvilágtól. Alapvetően édeskés jegyek jellemzik, kiegészülve sok-sok fűszerrel (pl. vanília, gyömbér), amelyek azonban csak kizárólag a háttérben bújnak meg, hiszen abszolút egy visszafogott whiskyről van szó.

william grant and sons kóstoló whisk(e)y scotch whisky grants glenfiddich monkey shoulder kottra dezső



GLENFIDDICH 12 YEARS OLD SINGLE MALT (40 térf. %)

A világ legnépszerűbb és legtöbbször díjazott single malt whiskyje. A Glenfiddich alap verzióját is nem kevesebb, mint 12 évig érlelik oloroso sherry és bourbon hordókban, ami egy erős belépő a kezdő single malt fogyasztók számára. Jellegzetes speyside-i könnyed, gyümölcsös, leginkább körtés jegyek jellemzik, kiegészülve némi malátával és fával. Korához képest friss és harsány.



GLENFIDDICH 15 YEARS OLD SOLERA RESERVE SINGLE MALT (40 térf. %)

A kóstolósorból ez a tétel volt a személyes kedvencem. Különlegessége, hogy az ún. solera-módszerrel érlelik, sherry, bourbon és új amerikai tölgyfahordókban. Elképesztően kifinomult, kerek és komplex whisky, gazdag vaníliás, mézes és mazsolás jegyekkel. A világ legismertebb whisky szakírója, Jim Murray 2015-ös Whisky Bible c. könyvében a maximálisan adható 100 pontból 94,5 pontra értékelte a 15 éves Glenfiddichet.



GLENFIDDICH 18 YEARS OLD SMALL BATCH RESERVE SINGLE MALT (40 térf. %)

A kis adagokban lepárolt, azaz small batch kategóriába tartozó 18 éves Glenfiddichet oloroso sherry és bourbon hordókban érlelték. A 12 évesnél megismert körtés karakter itt már átfordul érett almába. Gyönyörű, telt whisky, alapvetően édes karakterrel, fűszeres és fás jegyekkel kiegészülve. Színe borostyánra, bronzra emlékeztető. Jim Murray idei Whisky Bibliájában az igen előkelőnek számító 95 ponttal jutalmazta.

william grant and sons kóstoló whisk(e)y scotch whisky grants glenfiddich monkey shoulder kottra dezső



MONKEY SHOULDER TRIPLE MALT (40 térf. %)

A Monkey Shoulder azon munkásoknak adózik a nevével, akik falapátjaik segítségével, kézi erővel forgatják át az árpát a whiskykészítés folyamatába tartozó malátázás során. A nehéz fizikai munka miatt kialakult, szabad szemmel is jól észrevehető vállfájdalmat szokás monkey shouldernek, vagyis majomvállnak hívni. A palack nyakán található három majom egyébként arra is utal, hogy a Monkey Shoulder egy ún. triple malt, vagyis három speyside-i lepárló malátwhiskyjeiből keverik ki (összesen csak 27 hordót felhasználva). A világ első triple maltját a Willam Grant & Sons nagyhírű master blenderje, David Stewart keverte ki, ma már ezt a feladatot az új mester, Brian Kinsman látja el. A Monkey Shoulder ízvilágában a maláta és a tölgy mellett az édeskés, vaníliás jegyek dominálnak és kiválóan használható koktélok készítéséhez, utóbbi erősen megjelenik a márka marketingjében is.

william grant and sons kóstoló whisk(e)y scotch whisky grants glenfiddich monkey shoulder kottra dezső


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!