Egy rendhagyó kóstolóra hívott meg nemrég a WhiskyNet: ezúttal nem lehetett tudni előre, hogy pontosan milyen sor is lesz terítéken, hanem az illatolást és a kóstolást követően kellett behatárolni, miféle whisky is lehet a pohárban. Persze itt nem egy profi vaktesztről volt szó, inkább csak egy könnyed játékról a whiskys jegyek világában. 

kóstoló whiskynet teeling hazelburn woodford reserve arran tomintoul wilson and morgan whisk(e)y scotch whisky irish whiskey bourbon whiskey

Fotó: Koktél Blog

 


 

TEELING SINGLE GRAIN (46 térf.%)

Rögtön egy nem éppen szokványos whiskyvel indítottuk a sort, amit igen nehéz volt vakon belőni: ez a selymesen édeskés ír tétel ugyanis a nem túl gyakorinak számító single grain kategóriába tartozik, ráadásul további különlegessége, hogy teljes egészében kaliforniai cabernet sauvignon hordóban érlelték. 

kóstoló whiskynet teeling hazelburn woodford reserve arran tomintoul wilson and morgan whisk(e)y scotch whisky irish whiskey bourbon whiskey


 

HAZELBURN SINGLE MALT AGED 10 YEARS (46 térf.%)

A következő tétel sem volt éppen a legkönnyebben behatárolható: illatában zöldalma, ízében gazdag, vaníliás, mézes, malátás jegyek jelentek meg, könnyed összhatással. Becsapós pont ez utóbbi miatt volt, hiszen a skót whiskyk többségétől eltérően a Springbank Distillery 10 éves Hazelburnjét háromszor párolják le és itt még a füst sem segített, hiszen a lepárló másik két maltjától eltérően (Springbank és Longrow) ezt tőzegmentes árpamalátából készítik.   

kóstoló whiskynet teeling hazelburn woodford reserve arran tomintoul wilson and morgan whisk(e)y scotch whisky irish whiskey bourbon whiskey


 


WOODFORD RESERVE DISTILLER’S SELECT KENTUCKY STRAIGHT BOURBON (43,2 térf.%)

Az édes kukorica és az újhordós érlelésre utaló száraz tölgyes jegyek egyértelműen egy bourbon whiskeyre engedtek következtetni. Behízelgő, melengető, harmonikus jellege miatt az alap bourbonök közül egyértelműen kedvencem a Woodford Reserve Distiller’s Selectje. 

kóstoló whiskynet teeling hazelburn woodford reserve arran tomintoul wilson and morgan whisk(e)y scotch whisky irish whiskey bourbon whiskey


 

WILSON & MORGAN SHERRY CASK SINGLE MALT (43 térf.%)

A fás jegyekből itt hosszabb érlelési időre, a fűszeres, édeskés aromákból pedig valamilyen boroshordós érlelésre lehetett következtetni. Kicsit megtévesztő volt viszont, hogy némileg fáradtnak tűnt a whisky karaktere. A megfejtés a Wilson & Morgan sherry hordóban érlelt házasítatlan malátawhiskyje volt. (Ha már Wilson & Morgan és boroshordós érlelés, akkor ez a 14 éves, marsala hordóban finiselt tétel sokkal kedvemre valóbb.)

kóstoló whiskynet teeling hazelburn woodford reserve arran tomintoul wilson and morgan whisk(e)y scotch whisky irish whiskey bourbon whiskey


 


ARRAN THE PORT CASK FINISH SINGLE MALT (50 térf.%)

A sor legmagasabb alkoholtartalma persze azonnal érződött és természetesen jelen volt a márkára jellemző száraz gyümölcsösség, illetve érettség. Némi diós és kávés jegyet is fel lehetett fedezni az illatolás, valamint az ízlelés során, de a portói hordós finiselés felismerése számomra nehezen ment. (A Cask Finish sorozatból szerintem a sauternes hordós érlelés jobban sikerült.)

kóstoló whiskynet teeling hazelburn woodford reserve arran tomintoul wilson and morgan whisk(e)y scotch whisky irish whiskey bourbon whiskey


 


TOMINTOUL PEATY TANG SINGLE MALT (40 térf.%)

Természetesen egy tőzeges whiskyvel zártuk a sort, de persze túl egyszerű lett volna egy Islay-i szörnyeteget beilleszteni. Mind az illatolás, mind a kóstolás során lehetett érezni, hogy a füst mögött bizony könnyed gyümölcsösség, virágosság bújik meg. Ez pedig bizony a Speyside-i régió sajátossága. Valóban, a megfejtés a Tomintoul lepárló Peaty Tangje volt, egy igazán kiváló whisky, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a világ legismertebb whisky szakírója, Jim Murray 100-ból 94 pontra értékelte Whisky Bible c. könyvében.

kóstoló whiskynet teeling hazelburn woodford reserve arran tomintoul wilson and morgan whisk(e)y scotch whisky irish whiskey bourbon whiskey


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!