A nyári szünet előtti utolsó WhiskyNet szeánsz témakörét rendhagyó módon a karibi rumok adták. Korábban ittott már sikerült lekóstolnom néhány karibi rumot, de most Martiniquetól kezdve Dominikán, Guayanán át egészen Trinidad és Tobagóig széles körben elmélyedhettem a Karib-szigetek párlatainak világában.

receptúrák bartender rum clément rhum jm old distiller fair jamaica berry bros and rudd caroni whiskynet kóstoló ti punch punch

Fotó: Koktél Blog

 


Mindenekelőtt érdemes képbe kerülni, hogy az egyes országokból származó rumok milyen ízvilágot képviselnek (gyümölcsös, mint a francia stílusú, édes, mint a spanyol stílusú vagy fűszeres, mint az angol stílusú rumok), illetve milyen gyártási technológiával készülnek (pl. cukornádlé felhasználásával, mint a rhum agricole, vagy melasz felhasználásával, mint a rum industrial). Erre a legjobb szemléltető eszköz az egyik rumforgalmazó cég, a Spiridom által összeállított térkép:

receptúrák bartender rum clément rhum jm old distiller fair jamaica berry bros and rudd caroni whiskynet kóstoló ti punch punch

Forrás: thespiritsbusiness.com 
A térkép nagy felbontásban letölthető innen


 


CLÉMENT PREMIÉRE CANNE (40 térf.%)

Korábban már találkoztam a martinique-i Clément márka kiváló VSOP , illetve 6 éves tételeivel, most pedig a prémium fehér rumjuk nyitotta a kóstolósort.   A céget alapító Homére Clément ugyebár a cukornád levéből készített rhum agricole úttörőjének számít, ezért természetesen ez a Prémier Canne is ebbe a kategóriába tartozik. Ennek megfelelően az ismert alap fehér rumoknál magasabb áron lehet hozzájutni. Friss illat és citrusos, szárazkás íz jellemzi. Kiválóan lehet használni koktélalapanyagként.

receptúrák bartender rum clément rhum jm old distiller fair jamaica berry bros and rudd caroni whiskynet kóstoló ti punch punch

A francia nyelvű karibi szigeteken, így Martinique-on is nagy népszerűségnek örvend a Ti’ Punch, azaz Tiny Punch (vagy ahogyan a franciák mondják: Petit Ponch), receptúrája nem véletlenül van rajta a Prémier Canne címkéjén is.  Ahogyan David Wondrich mixológus írja, ez egy tipikus „do it yourself” koktél, tehát rengeteg twistje (vagyis csavarja, változata) létezik. Az alapot 6 cl rhum agricole, 2 cl cukornádszirup és 1 gerezdnyi lime leve jelenti, de ízlés szerint kiegészíthető különféle gyümölcsökkel (maracujával, mangóval, sárgadinnyével, naranccsal) vagy fűszerekkel (vaníliával, gyömbérrel, mentával). Old fashioned pohárban ajánlott készíteni, kockajéggel és bárkanállal megkeverve vagy zúzott jéggel és swizzle stickkel fellazítva.

receptúrák bartender rum clément rhum jm old distiller fair jamaica berry bros and rudd caroni whiskynet kóstoló ti punch punch


 

OLD DISTILLER SANTO DOMINGO AÑOS 8 SOLERA (40 térf.%)

Ezt a dominikai rumot 8 évig érlelték solera-rendszerben, illatában nagyon szépen jelenik meg a vanília, íze pedig édes, fűszeres, trópusi gyümölcsökre emlékeztető. Számomra túlságosan is édes vonalat képvisel, étkezés utáni desszertnek tudom elsősorban elképzelni, jégre töltve.

receptúrák bartender rum clément rhum jm old distiller fair jamaica berry bros and rudd caroni whiskynet kóstoló ti punch punch


 

RHUM JM VSOP (43 térf.%)

A Jean-Marie Martin (a monogramjából származik a JM márkanév) által alapított martinique-i lepárló VSOP rhum agricoleját 3 évig érlelik használt bourbonös hordóban, majd 1 évig finiselik új amerikai tölgyfahordóban. Illatában földes jegyek, ízében bors és tölgy, lecsengésében pedig csokoládé jelenik meg. Gyönyörű, aromás rum, nem véletlenül szerzett az idei Rum Masters versenyen aranyérmet.

receptúrák bartender rum clément rhum jm old distiller fair jamaica berry bros and rudd caroni whiskynet kóstoló ti punch punch


 

FAIR JAMAICA (40 térf.%)

Az abszolút kezdő rumkóstolók általában megrémülnek a nagyon erős, fűszeres ízvilágú jamaikai rumoktól, de nekem már anno sem támadtak ellenérzéseim a nagyon határozott aromák iránt. Némi kóstolási tapasztalat megszerzése óta pedig minden italfajta esetében egyenesen keresem a nem éppen szokványos illat- és ízvilágokat. Nos, ez a kisüsti lepárlással készített jamaikai tétel még a kategóriáján belül is nagyon markánsnak számít, erősen pörkölt kávéra, égetett fára, kátrányra emlékeztető jegyekkel. A Fair rum neve egyébként az ún.  méltányos kereskedelmi hálózatra utal.

receptúrák bartender rum clément rhum jm old distiller fair jamaica berry bros and rudd caroni whiskynet kóstoló ti punch punch


 

BERRY BROS. & RUDD FINEST GUYANAN RUM AGED 14 YEARS (46 térf.%)

Korábban már találkoztam a nagyhírű Berry Bros. & Rudd 8 évig érlelt, remek grenadai rumjával, most pedig ők szállították a kóstolósor leghosszabban érlelt tételét, azonban a várakozásom ellenére ez a 14 éves guyanai rum csalódást okozott. Hosszú érlelési ideje ellenére kifejezetten halvány szín, valamint kissé fáradt illat- és ízvilág jellemzi. Ár-érték arányát nézve semmiképpen sem jó befektetés.

receptúrák bartender rum clément rhum jm old distiller fair jamaica berry bros and rudd caroni whiskynet kóstoló ti punch punch


 

CARONI AGED 12 YEARS (50 térf.%)

Ez a 12 évig érlelt trinidadi rum volt a kóstolósor legkülönlegesebb, legnagyobb hatású tagja. Az 1919-ben alapított, de 2002-ben bezárt Caroni lepárló termékét szép, archaizált címkével látták el, illatában földes, benzines jegyek fedezhetőek fel, ízében pedig égetett fa és kátrány jelenik meg, a magas alkoholtartalom pedig egyáltalán nem tolakodó. Remek ár-érték arány jellemzi.

receptúrák bartender rum clément rhum jm old distiller fair jamaica berry bros and rudd caroni whiskynet kóstoló ti punch punch


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!