A Tabasco-szósz olyannyira eltalált készítmény, hogy az alapanyagaként szolgáló Tabasco-paprika (Capsicum frutescens) nagy részét ennek a ízesítőnek a gyártására használják fel a tengerentúlon. A paprikafajták csípősségét mérő Scoville-skála szerint növényünk az erősebbek közé tartozik (30 000 – 50 000 SHU), az autentikus, piros színű Tabasco-szósz viszont már jóval visszafogottabb (2500 – 5000 SHU). Ennek ellenére a Bloody Marynél érdemes vigyázni, a hivatalos receptúra ugyan nem ad meg egzakt mennyiséget, azért 2-3 öntetnél többet nem ajánlott az italba tenni, hiszen a szintén csipős bors is ott van még a kötelező fűszerek között.

A Worcestershire-szószhoz hasonlóan szintén ecetes, tehát remekül illik a paradicsomos Bloody Maryhez és ez is elérhető a nagyobb áruházakban (legalábbis az eredeti változata mindenképpen).

A Tabasco-szószt először Edmund McIlhenny állította elő 1868-ban, a birodalom pedig azóta is a család tulajdonában van. Eredetileg az összes felhasznált paprikát a louisianai Avery Islanden termesztették (egyébként Mexikóból származik), az időjárás és az egész éves gyártás miatt azonban ma már Közép- és Dél-Amerikából származó növényeket is felhasználnak (a magok viszont minden esetben Louisianából származnak). Érdekesség, hogy a szüretelésnél a hagyományoknak megfelelően minden munkásnál van egy kis pirosra festett fabot, a „le petit baton rouge”, amelynek segítségével megállapíthatják a tökéletes érettséget. Ha az adott paprika színe megegyezik az eszköz színével, akkor ideális állapotban van a leszedéshez. A betakarított termést egy napon belül megőrlik, ezután helyben bányászott sóval együtt fehér tölgyfahordókban érlelik három évig, palackozás előtt pedig ecettel keverik össze. Naponta egyébként több mint 700 000 üveg Tabasco-szósz készül az Avery Island-i gyárban.

Az eredeti piros változat mellett létezik jalapeno paprikából készült zöld színű, kevésbé csípős változat, de van Chipotle (füstölt), Buffalo, Habanero (jamaikai stílusú, extra erős), fokhagymás, illetve ázsiai (édes és csípős) verzió is.

A kevert italok mellett a gasztronómia igen széles spektrumán használható a Tabasco-szósz. Hozzáadhatjuk többek között a tatárbifsztekhez, salátadresszingekhez, Buffalo csirkeszárnyakhoz, vagy akár a pattogatott kukoricához is.

További információk: [1], [2], [3], [4].



Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!