világ egyik legjobb bárjaként számon tartott Nightjar koktéllapján külön oldalon definiálják a koktélok elsőre megfejthetetlennek tűnő összetevőit. A legmeredekebb koktélalapanyagok.

Nightjar

Fotó: gq-magazine.co.hu

 


 

ALMA JÉGBOR
Lassan fermentált almabor, intenzív édesség a fagyott gyümölcsből. A jégborok készítéséről itt lehet megtudni többet.

ALIGÁTOR BORS
Egy értékes afrikai fűszer, gyakran használják az ottani ételekhez.

APERITIVO LEKVÁR
A Nightjar saját készítésű lekvárja Cinzano Arancióból, pezsgőből és marokkói narancsteából. 

MAJOMKENYÉRFA
  A helyiek által baobabnak nevezett ikonikus afrikai fa édeskés-savanykás gyümölcse. 

BENTIANNA LIKŐR
Szlovák likőr herbáriákkal (köztük a sárga tárniccsal, ami az egyik legfontosabb összetevője), mézzel és tokaji borral.

MÉHPOLLEN SZIRUP
 A Nightjar házi készítésű frutózszirupja virágporból.

BUFFALO FÉREG
Ropogós, ehető lárva édes, mogyorós ízzel (az Alphitobius diaperinus lárvájáról bővebben itt lehet olvasni).

KARAMBOLA
Csillag alakú gyümölcs fanyar, egzotikus jegyekkel. Formája miatt csillaggyümölcsnek is nevezik.

OCEAN BITTERS
Gyomorkeserű az óceán mélyéről származó vízből.

OSMANTHUS
Parfümös teához használt ázsiai virág, barackos jegyekkel.

ELECTRIC BITTERS
Gyomorkeserű szecsuáni elektromos virágokkal.

EPAZOTE
Az ánizshoz hasonló, nagyon aromás, csípős, Észak- és Közép-Amerikában őshonos növény, amit gyógyászati, valamint étkezési célokra is használnak. Az epazote Magyarországon leginkább mirrhafűként ismert.

GALANGAL SÖR
A Nightjar házi készítésű gyömbérsöre galangalból (utóbbiról itt lehet bővebben olvasni).   

GRANADILLA
Az édes granadilla a passiógyümölcsök közül a legédesebb, de kevésbé zamatos, mint a passion fruit.

ÍR MOHA
Az ír moha a vörösalgák egyik fajtája, többek között sűrítő, zselésítő tulajdonságokkal rendelkezik.

JACK FRUIT
A jack fruit, azaz a jákafa Dél- és Kelet-Ázsiában őshonos. Édes íze az alma, az ananász, a banán és a mangó kombinációjára emlékeztet.

KOMBUCHA
Sokan már-már csodaszernek tekintik, de a kombucha inkább „csak” egy pozitív hatású, erjesztett zöld vagy fekete tea (a Nightjar esetében előbbiről beszélünk).

LONGAN & JUJUBA ECET
A longán gyümölcs (vagyis a sárkányszem) az itthon is jól ismert licsivel áll rokonságban, a jujuba pedig másnéven kínai datolyaként fut. Mindkettő Ázsiában őshonos.

MASZTIK
A masztik a görög híoszi pisztáciafa gyantája, melyet felhasználnak pl. a masztika nevű szeszesital készítésénél is.

MAMAJUANA
A mamajuana egy dominikai rum cordial vörösborral, mézzel, fakéreggel és herbáriákkal.

MIRIN
A mirin a szakéhoz hasonló, de alacsonyabb alkoholtartalmú és magasabb cukortartalmú, rizsből készült bor. Elsősorban a japán konyhában használják.

    PANDANUSZVÍZ    
A pandanusz, vagyis a csavarpálma gyümölcsének rózsavízhez hasonló extraktja.

HOMOKTÖVIS
A homoktövis az északi félteke mérsékelt és szubtrópusi égövein fordul elő. Savanykás-friss ízekkel rendelkezik, védi és erősíti az immunrendszert.

SHISO
A shiso a mentához hasonló, fanyar ízű japán levél, vörös és zöld színekben.

SKANDINÁV KRUSZTA
Narancshéj, kubebabors, búzavirág, valamint puerh, lapsang és ceyloni teák mixe.

TOMATILLO
A mexikói földicseresznye C-vitaminban nagyon gazdag, fanyar és ízletes, a mexikói salsa fűszerszósz egyik fő alapanyaga.

TONKALIKŐR
A nagyon összetett illattal rendelkező (emiatt a parfümök készítésénél is használatos), de csak kis mennyiségben fogyasztható tonkababból készült likőr.

AUSZTRÁLIAI AKÁCMAG
Az ausztráliai akác mogyorós, kávés, csokoládés jegyekkel bíró magja.

Nightjar

Fotó: gq-magazine.co.hu
 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!