A hidegre fordult időjárásra való tekintettel most már ideje elhagyni a koktéljeget és rátérni a forró kevert italokra. Még mielőtt azonban belekezdünk a konkrét receptúrák tanulmányozásába, nem árt megismerni, hogy mégis milyen kategóriákból válogatunk majd az elkövetkezendőkben és melyek a legfontosabb jellemzőik (szigorúan általánosítva, egyes variációknál természetesen előfordul eltérés a leírtakhoz képest). A paletta széles, a toddy, az egg nog, a forralt bor, a grog és a puncs mellett majd speciális aromás, fűszeres kávé- és teakülönlegességek is terítékre kerülnek.

TODDY:
Készítés: vendégpohárban
Alapanyagok: párlat (legtöbbször whisk(e)y) + citromlé + cukor (méz) + szegfűszeg + fahéj + egyéb fűszerek
Feltöltés: forró víz
Szervírozás: old fashioned, goblet vagy toddy pohár
Elnevezés: alappárlat neve + toddy
Léteznek hideg változatok is, ezek esetében értelemszerűen jeget használunk.

EGG NOG:
Készítés: vendégpohárban
Alapanyagok: párlat/bor/likőr + tojás/tojássárgája + cukor (méz) + tej/tejszín (+ fűszerek: pl. fahéj, szegfűbors)
Díszítés: nincs vagy őrölt/reszelt szerencsendió
Szervírozás: füles pohár/borospohár
Elnevezés: alapszesz neve + egg nog
Inkább a hideg változatai ismertek, ezek esetében értelemszerűen jeget használunk és a felszolgálás általában old fashioned vagy lond drinkes pohárban történik.

FORRALT BOR (MULLED WINE, GLÜHWEIN, GLÖGG):
Készítés: tűzálló edényben, de nem forralva
Alapanyagok: bor (+ párlat) + cukor (méz) + citromlé + fűszerek
Díszítés: őrölt/reszelt/darabolt fűszerek
Szervírozás: hőálló füles pohár
Elnevezés: egyéni vagy szimplán forralt bor

GROG:
Készítés: tűzálló edényben, de nem forralva
Alapanyagok: párlat (jellemzően rum) + cukor (méz) + citruslé + víz-tea + fűszerek
Díszítés: őrölt/reszelt fűszerek
Szervírozás: hőálló füles pohár (grogos pohár)
Elnevezés: alappárlat neve + grog

PUNCS:
Készítés: tálban vagy pohárban
Alapanyagok: párlat(ok) (tipikusan rum) + cukor (méz) + citruslé (citruslevek) + fűszerek + víz-tea
Díszítés: őrölt/reszelt szerecsendió
Szervírozás: hőálló füles pohár (puncsos pohár)
Elnevezés: egyéni vagy alappárlat neve + punch
Léteznek hideg változatok is, ezek esetében értelemszerűen jeget használunk és a verziótól függően a felszolgálás történhet long drinkes pohárban, borospohárban vagy akár pezsgős flőtében.

Minta fentiekből is kiderül, a toddy, a grog és a puncs nagyon hasonlóak, bár előbbinél jellemzőbb alapszesz a whisk(e)y, utóbbiaknál pedig a rum. A grog és puncs eredeti összetétele mutatott inkább eltérést egymástól (a grognál víz, rum és citromlé; a puncsnál az alapszesz, víz-tea, cukor, citromlé és fűszerek), ma már kevésbé válik el a két kategória (a grognál jellemzőbb a kevesebb összetevő, a puncsnak pedig vannak hideg változatai is).

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!