Az emberek  régóta azon fáradoztak, hogy maximális mértékben növeljék hasznukat, gyarapítsák vagyonukat, és ily módon védekezzenek a jövőbeli kiszámíthatatlan változásokkal szemben. A befektetésnek jelenleg különböző lehetőségei és módszerei vannak, mint például a virtuális fizetőeszközökkel való üzletelés a tőzsdén vagy az árutőzsdén, esetleg veterán autók, művészeti tárgyak, történelmi fegyverek adás-vétele és bizony a whisky is lehet az üzletelés tárgya. Ha meg akarjük érteni az alapgondolatát ennek az üzletnek, meg akarjuk magyarázni az okát és a hátterét, hogy miképpen lett a whisky rendkívül sikeres befektetési eszköz, akkor elsősorban meg kell ismernünk az adott iparágazatot, mely magába foglalja a whisky gyártását, értékesítését, és más felhasználási módját. 

whisky juraj seman

Fotó: telegraph.co.uk

 

WHISKY, MINT IPARÁGAZAT

Az aktuális elérhető adatok alapján a whisky 4 956 000 000 fontot termel a brit gazdaságnak. Ennek köszönhetően a whiskygyártás a kitüntető harmadik helyet foglalja el az egyes iparágazatok között, és ennek következtében maga mögött hagyta az olyan tradicionális iparágazatokat, mint az acélgyártás vagy a hajógyártás. Az össztermelés listáján az első két helyet az energetikai ipar és a pénzügyi szolgáltatások foglalják el, melyek mindig is a kulcsfontosságu iparágazatok közé tartoztak. Skóciában az élelmiszerek és italok exportjának 70%-át a whisky adja, így az összes skót exportált termék ötöde whisky. 


 

WHISKY, MINT BEFEKTETÉSI ESZKÖZ

Ha összehasonlításra kerül a whisky a többi befektetési eszközzel, akkor megállapíthatjuk, hogy 2008 januárjától 2014 júliusáig az értéke 440%-ra nőtt, ugyanakkor ebben az időszakban az arany értéke 53%-kal növekedett, a befektetési borok értéke pedig 2%-kal csökkent. 

whisky juraj seman
 
A rare, azaz ritka whiskyk befektetésének alakulása 2015-ben a Diageo italgyártó és forgalmazó céghez, a csúcsborokhoz, az FTSE100-hoz (a 100 leglikvidebb, Londonban kereskedett vállalatot tömörítő index), az aranyhoz és a brent nyersolajhoz viszonyítva. Forrás: Rare Whisky 101


 

A KIMAGASLÓ SIKERT KIVÁLTÓ OKOK

  1. Növekedő kereslet: az SWA (Scotch Whisky Association) előrejelzése szerint állandó, emelkedő kereslet várható a whisky iránt, minimum 2020-ig.
  2. Az idős alkoholpárlatok csökkenő készletei: ugyan újabb és újabb lepárlók alakulnak és a már meglévők is bővítik a termelési kapacitásukat, de az idős alkoholpárlatok készletének aránya folyamatosan csökken. 
  3. Rekordok az árverésen: a Sotheby´s aukciósház hongkongi kirendeltségén elkelt egy hat literes Macallan whisky dekanter 631 850 dollárért, ezzel megdöntve a Macallan saját New York-i rekordját, melynek ára 460 000 dollár volt.
  4. Ipari tulajdonjogok: a lepárlók  és a márkák túlnyomó többsége néhány olyan multinacionális cég tulajdonában van, mint a  Diageo, az LVMH, a Suntory Beam, a Rémy Cointreau vagy a Pernod Ricard. A régebbi whiskyket csak évente egyszer-kétszer bocsájtják forgalomba, de azokat is csak limitált kiadásban. 
  5. „Csendes“ lepárlók: ezzel a jelzővel azokat a lepárlókat illetjük, melyek már nem működnek és a raktári készletüket eladták egy-egy cégnek, amelyek kizárolagos jogában áll ellenőrizni az eladásra kínált whisky mennyiségét és ezáltal lehetőségük van az árak alakítására is. Nemegyszer ezek a whiskyk elérik a kultikus státuszt a szakértők körében. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a következő lepárlókat: Brora, Port Ellen vagy Karuizawa.

whisky juraj seman

Az 1983-ban bezárt Brora lepárló 35 évig érlelt single maltja. Fotó: allthingswhisky.com

6. Whisky Bible,  a whiskyk bibliája: ami a borok világában Robert Parker bibliája, az a whiskyk világában Jim Murray bibliája. Ha az évente megjelenő Whisky Bible-ben valamelyik üveg elnyeri a  „Liquid Gold“ minősítést, akkor azonnal megnövekszik a kereslet utána és egy bizonyos idő eltelte után valóban folyékony arannyá válik. Nem árt persze  az óvatosság ezzel az értékeléssel kapcsolatban, mivel nem mindegyik kiváló mínősítés jelent egyúttal előnyös, hosszútávú befektetési alkalmat, gyakran csupán „ tiszavirág életű“ lehetőségről van szó.

7. Rolls Royce a whisky világában: a whiskyk Rolls Royce-ának a Macallan márkát nevezhetjük, mely egyúttal a rekordok listáján  is az élen jár (lásd fentebb). Ezt támasztja alá az is, hogy együttműködnek például a híres francia üvegkészítő céggel,  a Lalique-kal is. 

whisky juraj seman

A Macallan és a Lalique együtműködésének gyönyörű eredménye. Fotó: charitywater.org

8. Füstfüggöny - Islay, a varázslatos sziget: kultikus státuszt ért el az a speciális, tőzeges stílussal rendelkező whisky, melynek őshazája a skóciai Islay szigete. Rendkívül magas értékkel rendelkezik és a gyűjtők kedvence közé tartozik. A legjelentősebb márkák az Ardberg és a Bowmore, de említésre méltó a fentebb már szintén szóba került Port Ellen vagy a rendkívüli füstösségéről ismert Octomore is.


 

Az előbb felsorolt tények alapján megvilágítottuk a whisky sikerének titkait és nagy esély van rá, hogy az elkövetkező időben sem leszünk radikális változások tanúi a sikerességet illetően. A whisky nem mindegyik fajtája alkalmas arra, hogy sikert hozó befektetési eszközzé váljon, mivel nagy körültekintést igényel. Ennek a helyzetnek is megvan a maga árnyoldala. Nagyon sok érdeklődő számára a whisky , mint minőségi ital elérhetetlenné válik, mivel a legegyszerűbb palackozásban megjelenő whisky ára is viszonylag magas. A folyékony arany nagyon vonzó lehetőséget kínál a befektetők számára, de alapos óvatosságra int. Mindenképp követelmény, hogy megismerjük a piac meghatározó elemeit. Általánosságban az is megállapítható, hogy folyamatosan nő az ára azoknak a fiatalabb whiskyknek is, melyeket régebben palackoztak. A régebbi vagy különleges whiskyk esetében az árak növekedés drámai méreteket ölt és egy két kivételtől eltekintve az árak magasan is maradnak.


Források: Rare Whisky 101, Bloomberg, The Guardian

Írta: Juraj Seman (a szerző alapítója a Liquid Academy társaságnak, mely a nemes alkoholpárlatokra szakosodott.  A szerzőnek rendszeresen jelennek meg az írásai a szakirodalmi folyóiratokban és szaklapokban, melyek a konyak, whisky és más nemes alkoholpárlatok kulturájával foglalkoznak.)

Szerkesztette: Farkas Krisztián, Koktél Blog
 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!