Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) a fesztiválszezonban különösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy felhívja a figyelmet a józan járművezetés fontosságára. Ennek keretében országos népszerűsítő és felvilágosító kampányt indított, melyekkel a legnagyobb hazai fesztiválokon is találkozhatnak az érdeklődők.

soha ne igyál ha vezetsz

 

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon minden 10. közúti balesetet ittas sofőrök okoznak. Bár az ittas vezetésből eredő balesetek száma összességében folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, 2016 első negyedévében enyhe növekedés volt tapasztalható a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

A fenti adatok tükrében, annak ellenére, hogy az elmúlt években összességében jelentősen erősödött a józan járművezetők tábora, a felvilágosításra még mindig nem lehet elég hangsúlyt fektetni.  A fesztiválokon az edukációs játékokban résztvevőket a kampányt népszerűsítő apró ajándékokkal jutalmazzák, ezzel is arra kérve őket, hogy személyes elkötelezettségüket fejezzék ki úgy is, hogy csatlakoznak online is a programhoz.

Az ittas járművezetésből fakadó közlekedési balesetek megelőzése érdekében 2016 tavaszán az ORFK-OBB a Diageo-val közösen indította útjára a „Soha ne igyál, ha vezetsz!” kampányt, mely az ORFK-OBB „Józan Közlekedésért Charta” és a Diageo „Join the Pact” programjára épülve biztatja  felelősségteljes közlekedésre a gépjárművezetőket. A két program keretében az elmúlt tíz évben összesen mintegy 150 000-en tettek arra ígéretet, hogy nem ülnek volán mögé ittasan. A megújult „Soha ne igyál, ha vezetsz!” program célja, hogy ezt a számot 2020-ig megduplázza.  

Az online kezdeményezéshez országszerte várják a csatlakozókat a sohaneigyalhavezetsz.hu weboldalon vagy a kezdeményezés Facebook-oldalán


A kampány állomásai:
Harley-Davidson Open Road Fest @ Alsóörs
VOLT Fesztivál @ Sopron
EFOTT @ Velence
Campus Fesztivál @ Debrecen
Strand Fesztivál @ Zamárdi

A sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián, Koktél Blog
 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!