A Színes Város egy igazi nagyvárosi kezdeményezés, amely művészi alkotássá varázsolja a hatalmas, szürke betonfelületeket . A Royal Vodka egyedülálló módon, büszkén támogatja a Színes Város Csoportot, melynek során már egy helyszínt színesebbé tett – a másodikra készülnek a tervek, a harmadik tervre pedig a közönség szavazhat majd.

színes város royal vodka

 

LEGÁLIS KÖZTÉRSZÍNESÍTÉS

A Színes Város civil kezdeményezés 2008-ban indult. Az alapgondolat a magyar származású művész, Victor Vasarely 1983-ben megjelent Színes Város koncepciójára épül, melynek lényege, hogy a művészet végre vonuljon ki az utcára is, és az emberek ne csak a galériákban találkozhassanak képzőművészeti alkotásokkal. Eddig közel 20 000 négyzetméter falfelület kapott művészi designt, de a várost színesítő mozgalom hatására mostanra 20 000-nél is több azon felületek száma, amelyek kezdeményezéseik nyomán kiszínesedtek.
Minden nagyvárosban megfigyelhető, hogy sajnos számos pontján szürke és elidegenítő. A közterek elhanyagoltak, így nagyon nehéz szeretni, és óvni őket. Ez hosszú távon leépüléshez, elhasználódáshoz vezethet, így a terek elvesztik közösségi funkcióikat. A városban szinte kizárólag reklámok, reklámhordozók színesítik a környezetet, amely semmiképpen nem nevezhető előremutatónak.


 

A SZÍNES VÁROS ÉS A ROYAL VODKA KÖZÖS PROJEKTJE

A Royal vodka örömmel támogatja három köztér megújítását, amelyből egy alkotás már el is készült, a Boráros téren. Fontos szempont volt, hogy olyan területet keressenek, amelynél nagy a gyalogosforgalom, és fontos az, hogy az ott elhaladók végre ne csak földet bámulják maguk előtt, hanem végre szívesen nézzenek fel, öröm legyen ott közlekedniük.
A 240 m2 nagyságú Boráros téri projekt 5 nap alatt készült el 80 liter festék felhasználásával. Három művész működött közre a kivitelezésben, a terveket Benkő Katalin képzőművész készítette.


 

HÁROM SZÍNES HELYSZÍN 2016 ŐSZÉN

A Boráros tér elkészültével a következő projekt is indul, amely a Petőfi híd pesti lábazatát színesíti meg – ott, ahol a villamossal utazók eddig percekig kényszerültek bámulni a szürke, koszos, összefirkált falakat. A harmadik helyszín különlegessége pedig az lesz, hogy a Royal vodka rajongói választhatják majd ki három pályamű közül a befutót, amelyet az ősz elején fognak megfesteni. Érdemes tehát a projektet szemmel tartani!

színes város royal vodka


 

SZÍNES VÁROS PROJEKT
szinesvaros.hu 
facebook.com/szinesvaros 

Fotók: Farkas András
A sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián, Koktél Blog
 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!