A Champagne és Pezsgő Világbajnokság díjátadó gáláján a mindössze 20 trófea, ezen belül a 11 National Champions nagydíj egyikét vehette át a somlói Kreinbacher Birtok. Miután Prestige Brut és Brut Classic 2011 Magnum pezsgőjükért megkapták az első hazai aranyérmeket, utóbbit Londonban a Best Hungarian Sparkling Wine trófeával díjazták. Az abszolút világbajnok a Louis Roederer Cristal 2002 Magnumja, míg a legjobb nem évjáratos champagne a Charles Heidsieck Brut Réserve lett.

kreinbacher cswwc pezsgő

Fotó: Charmaine Greiger

 

A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) a legjelentősebb verseny a pezsgővilágban, idén harmadik alkalommal rendezték meg. Az alapító, Tom Stevenson szakíró és a további specialistákból álló zsűri célja, hogy az eredményen keresztül mind a kereskedelem, mind a fogyasztók pontos értékelést kapjanak a mezőnyről. 2016-ban minden eddiginél több nevezés érkezett, összesen 26 országból 149 aranyérem született. Hazai tétel először kapott aranyat, a Kreinbacher Birtoknak sikerült dupláznia is a Prestige Brut és Brut Classic 2011 Magnum tételeivel. 
Az aranyérmesek közül a legjobbaknak szóló elismeréseket szeptember 1-jén adták át Londonban. A világbajnokságon 20 trófea, ezen belül 11 nemzeti bajnok születetett – a nagydíjak egyikét a Kreinbacher Birtok vehette át a Brut Classic 2011 Magnumért. A Best Hungarian Sparkling Wine trófeával az idei mezőny legjobbjai között szerepelt a somlói tradicionális pezsgő, Magyarország pedig új szereplőként helyet kapott a legkomolyabb pezsgőkészítők sorában – Európában csak Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Anglia kaptak trófeát. A díjat Essi Avellan Master of Wine zsűritag adta át a Birtok képviselőinek, Bodorkós Norbert szakmai vezetőnek, valamint Prisztavok Zoltán kereskedelmi- és marketingvezetőnek. A zsűri két kategóriában Best in Class díjjal is jutalmazta az évjáratos magnumot (mint legjobb hazai magnum és blanc de blancs, azaz fehér szőlőfajtából készített pezsgő). Fontos nemzetközi visszajelzés a csapatnak, hogy a somlói borvidéken, furmint alapon készített tradicionális pezsgőjükkel sikerült kitűnni a környező országok mezőnyéből. 

“Magyarország óriási potenciállal rendelkezik különféle fajtájú, kiváló minőségű borok készítéséhez, de a csúcskategóriában nem sikerült elismerést kivívnia, kivéve a tagadhatatlanul páratlan tokaji desszert borokkal. De az elmúlt néhány évben új, pezsgők készítésére vállalkozó szereplők jelentek meg Magyarország minden szegletében. Az elsők, akik valóban világszínvonalú minőséget produkáltak, a Kreinbacherék. Legmélyebb gratulációnk a csapatnak az impresszív eredményhez: két aranyérmet, két Best in Class díjat és a legelső magyar National Trophy-t kapták meg pezsgőik, melyekhez az alapborokat a lenyűgöző Somlói Borvidék pezsgőkészítésre kiválasztott területei adták.” 

Tom Stevenson, a CSWWC alapítója

Az eredmények részletesen itt olvashatóak.

Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián
 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!