Egy szabadtéri fesztivált természetesen alapjaiban határoz meg az időjárás, ami az elmúlt időszakban nem túlzottan kényeztette el a Budapest Borfesztivál (leánykori nevén Budavári Borfesztivál) résztvevőit. Ez persze benne van a pakliban, különösen egy ősz eleji rendezvénynél, viszont a 25. jubileumi alkalomra kifejezetten remek idő várta a látogatókat, ami nagyon szép elegyet alkotott a budai Vár amúgy is elképesztően gyönyörű környezetével, a kiállítók erős felhozatalával és a jó hangulatú borkedvelőkkel. 

budapest borfesztivál hungaria piper-heidsieck charles heidsieck szentesi pince pezsgő champagne kreinbacher

Fotó: Koktél Blog​

 

A múlt hét szombati kilátogatásom alkalmával nagy favoritom, a pezsgőzés mellett döntöttem, mivel ezen a téren is komoly és izgalmas volt a line-up.  A Hungaria pezsgőbárban bemutatkozott az új Hungaria Juhfark Brut Special Edition, ami az eddigi legszárazabb Hungaria és persze limitált kiadású, összesen 12 000 palackkal kerül piacra belőle. Az eredmény egy friss, ropogós, gyümölcsös pezsgő, amiben szépen megmutatkozik a Juhfark és Etyek-Buda.

 A somlói Kreinbacher Birtok standjánál az általuk forgalmazott champagne-okból volt kiemelkedően széles választék. Innen egyik kedvenc champagne-házam, a Piper-Heidsieck 2006-os kiadását kóstoltam le elsőként (az alap cuvée és az essential cuvée után végre egy évjáratos tételt), ami persze maradandó élményt is nyújtott: ellentmondásos évjárat, intenzív pinot noir, a szokásosnál több chardonnay (60% pinot noir, 40% chardonnay) és a Piper-Heidsieck-re jellemző dússág. A második champagne a Charles Heidsieck Rosé Réserve volt, ami ugyan alulmarad a nem évjáratos kategóriában csúcsnak számító Brut Réserve-vel szemben, de ennek ellenére egy szép, komplex pezsgő. 

Az Artizán Nagykereskedés standjánál pedig egy kis ízelítőt kaphattam, hogy bizony a hazai kisebb borászatok is képesek igazán jó tradicionális pezsgőt készíteni: az Etyek-Budai borvidékről a Szentesi Pince két évjáratos tételét (egyaránt 2013-ból) kóstoltam le: egy kifejezetten jól sikerült és érdekes rajnai rizlinget, illetve egy könnyed pinot noir rosét.

budapest borfesztivál hungaria piper-heidsieck charles heidsieck szentesi pince pezsgő champagne kreinbacher

Szentesi Pince Mandula Rajnai Rizling Brut 2013, Szentesi Pince Pinot Noir Rosé Brut 2013, Hungaria Juhfark Brut Special Edition, Piper-Heidsieck Vintage Brut 2006, Charles Heidsieck Rosé Réserve Brut (Fotók: Koktél Blog)
 


 

Szavazz a gasztro kategórián belül a Koktél Blogra és nyerj az Allianz blogversenyen leadott voksoddal: allianzblogverseny.hu 

budapest borfesztivál hungaria piper-heidsieck charles heidsieck szentesi pince pezsgő champagne kreinbacher


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!