A múltkor már posztoltam a hamarosan kezdődő Whisky Showról, most pedig a Magyarországi Whisky Egyesület elnökét, Kovács Dávidot kérdeztem a rendezvényről és úgy általában a whiskytrendekről. Ha pedig esetleg még nincsen jegyed, akár nyerhetsz is. Interjú és nyereményjáték.

whisky show kovács dávid magyarországi whisky egyesület

 

Koktél Blog: Tavaly új, sokkal tágasabb helyszínre költözött a Whisky Show, idén pedig már kétnapos lesz. Ez a fejlődő tendencia kizárólag a színvonalas rendezvénynek szól vagy Magyarországra is begyűrűzött a whisky boom és elkezdtünk több whiskyt fogyasztani a hétköznapokban is?
Kovács Dávid: Érzékelhető egy folyamatos fejlődés a whisky-fogyasztásban már a 90-es évek óta. Ennek is köszönhető, hogy megszerveztük annak idején az első Whisky Show-t Budapesten. Azóta lépésről lépésre növekszik az értékesített mennyiség. Hol a skót whiskyk, hol az amerikai whiskeyk vezetik a növekedési listákat. Amire büszkék vagyunk, hogy a whiskygyártók, az importőrök, a Whiskynet és a Whisky Show érdeme is, hogy a whisky-kultúra, whiskygyártás iránti érdeklődés viszont minőségi ugrást produkált. A whiskyk megismerése iránti igény növekedett.

KB: A whiskyk mellett egyre nagyobb szerep jut más érlelt párlatoknak, sőt, idén már gin galéria is lesz. A következő években folyamatosan bővíteni fogjátok az italfajták körét vagy meghúztatok valahol egy határt?
KD: Ezt még nem tudjuk. Külföldön két trend fut most egymás mellett. Néhány fesztivál nyitott először az érlelt párlatok, később akár a bor és pezsgő irányába is, míg mások maradnak kizárólag a whiskyk bemutatásánál. Mi valahol a kettő között mozgunk. Sokat hezitálunk azon, hogy mennyire szabad bevonni más párlatokat anélkül, hogy elveszítenénk a prémium gasztrofesztivál arculatunkat. A gin, mint vendégpárlat pusztán annak köszönheti különleges státuszát, hogy pár éve az amúgy "elunalmasodó" gin-kategóriát elérte a kézműves termékek trendje és ettől igencsak felpezsdült mind gyártói, mind fogyasztói oldalon. Ennek köszönhetően számtalan érdekes, különleges ginnel lehet manapság találkozni, próbálkozni és ebben szeretnénk mis is valami fogódzót nyújtani a gin iránt érdeklődőknek.

KB: Melyik az a stand, amit mindenképp meglátogatsz majd kóstolás céljából? Esetleg van konkrét tétel, amit biztosan kipróbálsz?
KD: Nem lenne igazságos, ha kiemelnék egy vagy néhány standot. Mindegyik nagyszerű lesz és mindegyik gyönyörű italokat fog bemutatni. A tapasztalat az, hogy a nagyközönség most a távol-keleti whiskykre bukik, így ott várhatóan ismét nagy lesz a forgalom. Kb. 4000 fajta whisky létezik jelenleg a világon, amiből mi most olyan 300-at tudunk bemutatni. Érdemes végiglátogatni az összes standot és körülnézni a Gin Galérián is. Kóstolni egy érlelt rumot, egy cognacot és összevetni ezeket egy-egy skót maláta, ír vagy amerikai whiskyvel.

KB: Szerinted melyik masterclass szemináriumon várható a legtöbb érdekesség?
KD: A Nikka mindig népszerű, a Glenfarclas mindig kitesz magáért, a Jameson olyan újdonságokat hoz, amiket itthon még lehetett megkóstolni, a Rémy Martin szemináriumon kóstoltatja az 1 200 euróért árult Diamant-ot. Idén egy újfajta szemináriumot is indítunk, az ún. "A Whiskyk Csodálatos Világa" masterclasst, ami négyszer egymás után megy majd le ugyanazzal a témával és kóstolóval. Ez amolyan bevezető előadás lesz a whiskyk világába és már most nagy rá az érdeklődés.

Ha szeretnél 2 db jegyet nyerni a Whisky Show szombati napjára, akkor látogass el a Koktél Blog Facebook-oldalára és vegyél részt a játékban!