Tennessee állam egyik barátságos városából, Lynchburgből két dolog vált világhírűvé: a Jack Daniel’s whiskey és Mary Bobo vendégháza. Az előbbit nem kell bemutatni, utóbbi pedig máig az a közkedvelt találkahely, ahol Jack bácsi ükunokahúgának, Lynne Tolley-nak a párját ritkító citrus ciderpuncsát lehet megkóstolni. Lynne, amellett, hogy a lepárlóban is otthonosan mozog, konyhaművészete is világhíres. Íme néhány családi recept.

jack daniels whisk(e)y mary bobo lynne tolley jack daniels citrus ciderpuncs

 

LYNNE CIDERPUNCSA: JACK DANIEL’S CITRUS CIDERPUNCS

Összetevők:
3 rész Tennessee whiskey,
2 rész alma cider,
1 rész narancslé,
1 rész citromlé,
4 rész gyömbérsör,
narancs-, citromkarika és néhány szelet alma a díszítéshez.

Elkészítés: A whiskeyt, a cidert, a narancslevet, a citromlevet és a gyömbérsört keverjük össze koktéljéggel együtt egy üvegtálban vagy kancsóban. Ízlés szerint néhány gyümölcskarikával díszítsük.

jack daniels whisk(e)y mary bobo lynne tolley jack daniels citrus ciderpuncs


MISS MARGARET (LYNNE ÉDESANYJÁNAK) TANYASI SÜLTCSIRKÉJE

„Apa minden tavasszal hozott egy ketrecnyi kiscsibét, amiket aztán a hátsókertben szépen felneveltünk. Mire elérték a kifejlett méretüket, hozzávetőlegesen 1 kg-ot nyomtak. Ekkor anyám levágta őket, és a már feldarabolt csupasz csirkehúst fűszeres lisztbe forgatva forró olajon kisütötte” – írta könyvében Lynne, aki szerint a finom, ropogós bunda elkészítésének titka a sütésben rejlik, amiről részletesen az alábbi receptben olvashatunk.

Hozzávalók: 
1 egész csirke,
só,
2 nagy tojás,
¼ bögre tej vagy író,
2 bögre liszt (sózva, borsozva),
3 bögre olaj.

Elkészítés: a csirke feldarabolásával kezdjük. Ügyeljünk arra, hogy miközben 2 combra, 2 szárnyra, és 2 mellre osztjuk szét a húst, a mell keresztcsontos része maradjon egészben! Törölgessük szárazra a darabokat és sózzuk be mindegyik oldalt. A tojásokat verjük fel és hígítsuk egy kis tejjel, ezzel előkészítve a panírozáshoz szükséges első lépést. Majd készítsük be a fűszerezett lisztet. Forgassuk meg a csirkedarabokat a tojásos és lisztes keverékekben, majd 15 percre tegyük félre őket, hogy kiszáradjanak. Az olajat fedő alatt forraljuk fel egy nagyobb öntöttvas serpenyőben. Amikor kb. 375°C-ra hevült, nagyon óvatosan helyezzük bele az előkészített csirkedarabokat. Fontos, hogy semmiképp ne zsúfoljuk össze őket! Süssük aranybarnára mindkét oldalt kb. 10-10 perc alatt. Majd mérsékelt lángon további 10-10 percig főzzük, szigorúan fedő alatt! Újabb 5 perces sütés következzen fedő nélkül, amit magas lángon biztosítsunk a csirke mindkét oldalának, hiszen ettől lesz a bunda igazán ropogós. Ezután egy késsel kissé megsértjük a csirke felületét, és amennyiben az így kifakadó húslé teljesen színtelen, elkészült.

Burgonyafánkkal, illetve Lynne BBQ szószával ajánlott szervírozni, íme az utóbbi receptje. 

Hozzávalók:
2 ek. olaj,
½ bögre apróra vágott hagyma,
1 bögre ketchup,
1 bögre almaecet,
½ bögre Tennessee whiskey,
1 bögre barna cukor,
2 ek. Worcestershire szósz,
ízlés szerint: tabasco szósz, só, bors.

Elkészítés: egy közepes serpenyőbe pirítsuk üvegesre a hagymát, tegyük bele a ketchupot, az almaecetet, a whiskeyt, a barna cukrot és a Worcestershire szószt, majd kevergetés közben ízesítsük sóval, borssal, tabasco szósszal. Forrás után vegyük le a tűzről, és kevergessük folyamatosan kb. 30 percig, hogy jól besűrűsödjön. Hagyjuk kihűlni, és egy zárható tégelyben tegyük hűtőbe.

jack daniels whisk(e)y mary bobo lynne tolley jack daniels citrus ciderpuncs

TENNESSEE TRÜFFEL GOLYÓK

„Ahhoz, hogy a vacsora után végképp lenyűgözzem vendégeimet, mindig pörkölt pekándióval megszórt, kakaóporba forgatott, apró trüffel golyókat szolgálok fel nekik” – írta Lynne. 

Hozzávalók 25-30 golyóhoz:
½ bögre habtejszín,
22 dkg jó minőségű étcsokoládé,
2 ek. Tennessee Honey,
cukrozatlan kakaópor,
díszítésnek pörkölt pekándió vagy mandula javasolt.

Elkészítés: közepes lángon hevítsük fel a habtejszínt, majd adjuk hozzá az összetördelt csokoládét. Keverjük mindaddig, míg teljesen felolvadnak. Töltsük bele a whiskeyt és folyamatos kevergetés mellett várjunk, míg teljesen besűrűsödik. Vegyük le a tűzről és várjuk meg, amíg kihűl. Amikor már nem túl forró a kezünknek – de könnyen alakítható – formázzunk belőle golyókat és forgassuk meg őket kakaóporban, majd pekándióban. Egy légmentesen zárható edényben tegyük be a hűtőbe, és csak tálalás előtt 30 perccel vegyük elő.

jack daniels whisk(e)y mary bobo lynne tolley jack daniels citrus ciderpuncs

Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!