Sok bajom van azzal, ahogyan az ország egyik legnagyobb facebook közösségét maga mögött tudó Tibi atya a piálásról kommunikál. Egy komoly alkoholproblémákkal küszködő országban lehet ugyan suttyó vicceket csinálni az alkoholizmusból (aki a viccet nem érti, az buta ugyan, ám ettől még nem lesz alkoholfüggő), de egy ekkora közösség építése már felelősséggel is jár, ezért talán illene több energiát fordítani a társadalmi célú posztokra, mint mondjuk a mértéktartó és minőségi alkoholfogyasztás propagálása, az alkohol káros hatásainak kiemelése vagy az ittas vezetés elleni küzdelem felvállalása. Persze igazságtalanság lenne azt állítani, hogy az intelligens tartalmak egyáltalán nem jelennek meg Tibi atya portfóliójában az alkohol kapcsán: a minőségi(bb) borfogyasztás irányába például kétségkívül tettek lépéseket

tibi atya szabó péter almási kitti

Fotó: Tibi atya facebook oldala

 

Ráadásul Tibi atya a facebook oldalával ellentétben a blogján komoly témákról is posztol, amikkel lehet ugyan egyetérteni vagy vitatkozni, de mindenképpen gondolkodásra serkentik az egybites információkhoz szokott követőket, ami nagyon jó irány. Ilyen mondjuk a Charlie Hebdóról vagy a Budapest Prideról szóló poszt, de Tibi atya még egy ütős mediahacket is csinált az elkurvult hírfogyasztási szokások ellen.

A legfrissebb hír, hogy a szegény ember Coelhójaként népszerűvé vált Oravecz Nóra után most a filléres pszichologizálás hazai mestereként befutott Szabó Péterbe is beleszállt. Tibi atyával egyetemben én is meglepődtem, amikor kiderült, hogy egy elismert pszichológus, Dr. Almási Kitti valamilyen közös projektbe fog Szabó Péter egótrénerrel. Előbbi kínos magyarázkodásra kényszerült saját felháborodott követői előtt, utóbbi viszont többek között nyilvánosságra hozta a mindig is háttérben maradó Tibi atya csapat egyik tagjának nevét (mintha bármilyen szempontból releváns lenne) és nyilvános beszélgetést kezdeményezett. A felkért Tibi atya el is fogadta a meghívást, mivel azonban a fentiek miatt fel is jelenti Szabó Pétert, ezért a vitát nem valami hitvány televíziós műsorban, hanem minden bizonnyal a bíróságon fogják lefolytatni. Mindennek pedig nagyon örülök. Egyrészt az általam is kedvelt Almási Kitti remélhetőleg kihátrál a tervezett közös projektből, hiszen Szabó Péterrel maximum vitatkozni lenne érdemes, ahol cáfolni lehetne a hülyeségeit, más esetben egy komoly pszichológus csak „összeszabópétereződne”. Almási Kitti a magyarázkodásában felvetette, hogy Szabó Péter ugyan nem pszichológus, de azért sok emberen tudott már segíteni. Ugyan én sem vagyok pszichológus (bár tanultam némi pszichológiát az egyetemen és azóta is szoktam olvasni a témában), de szerintem az egészen világos, hogy a Szabó Péter által közvetített egocentrikus, nárcisztikus tanácsok (miszerint a sikeresség csak önbizalom kérdése, mindent csak akarni kell és saját magadon kívül mindenkit le kell szarni), maximum csak rövid ideig ható és elvtelen inspirációt tudnak adni az embereknek (ezzel kapcsolatban Puzsér Róberték remek eszmefuttatást folytattak az Önkényes Mérvadó c. rádióműsorukban, amely meghallgatható itt és itt). A sikertelenség okát ezek a könnyen fogyasztható, instant és alávalóan énközpontú világképet tükröző bölcseletek nem fogják hosszú távon megoldani, az embereken való segítést jobb meghagyni a komoly és képzett szakembereknek vagy legalább azoknak, akik már korábban sikeresen felépítettek valamit és nem attól lettek sikeresek, hogy a siker eléréséről beszéltek. Továbbá a sikerhez az sem árt, ha az illető komoly tudással, nagy munkabírással, netán tehetséggel rendelkezik. Csak ezzel szembesíteni valakit nehezebb sztori, minthogy csupán akarni kell a sikert és kész.  

Ha másra nem, akkor Tibi atya akciója jó lesz arra, hogy egy kicsit ráirányítsa a társadalom figyelmét a Szabó Péterrel kapcsolatos problémákra. Jobb esetben pedig Oravecz Nórához hasonlóan ő is eltávolodik picit a hittérítéstől. Felkészül Marozsák Szabolcs.

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!