A nyári kávék terén abszolút az egyszerűség híve vagyok, szerintem a kávé-tej-jég, illetve a kávé-tonik-jég hármasoknál nincs jobb, ha egy kis koffeinhez és hideghez szeretnék jutni. Egy jeges kávé rengeteg fagyival és tejszínhabbal felütve nem néz ki jobban, mint egy szimpla változat, ráadásul kevésbé könnyed, ami egy nyári ital esetében mégiscsak alapkövetelmény. A gasztronómiában az egyszerű, de nagyszerű elvet követő olaszoknak viszont van egy klasszikus nyári kávés itala, az Affogato, aminek kivételesen még egy kis bonyolítás is jól tud állni. 

kávés kevert italok affogato damniczki budapest
Fotó: vinepair.com

 

Az Affogato elegánsan feloldja a „desszert vagy kávé” dilemmát, hiszen nem áll másból, mint eszpresszóból és vanília fagyiból egy előhűtött pohárban vagy kis tálban szervírozva. Nevének jelentése, a „fulladt” arra utal, hogy a hideg fagylalt „megfullad” a rá öntött forró kávétól. Pontosabban a klasszikus verziónál nem az a cél, hogy azonnal leforrázzuk a gelatót, tehát inkább a szélekre érdemes tölteni a kávét, mintsem a fagyi közepére. Kivételt képez ez alól, ha erősebb kávét használunk (dupla eszpresszót, French Press-szel vagy AeroPress-szel készített változatot), mert akkor érdemes közvetlenül a fagylalt tetejére tölteni és azonnal elfogyasztani.

Míg vannak, akik szerint szentségtörés hozzányúlni a klasszikus változathoz, sokan szeretik átvariálni az összetevőket, akár másfajta fagylalttal, akár az eszpresszó kicserélésével. A kávé helyett használható olívaolaj, borok (portói, Pedro Ximénez sherry, Marsala, Recioto) vagy likőrök (Fernet Branca, Cardamaro). Sőt, még díszíteni is lehet néhány friss vagy szárított erdei gyümölccsel, citrussal, kókusszal, mandulával, lépesmézzel vagy biscottival. 

Nagy favoritom a Damniczki Budapest variációja, belga csokoládéval kiöntött édes tölcsérben:

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!