A Magyar Sörgyártók Szövetségének kiemelt eseménysorozata, a hazai sörkultúrát építő Sör mi több különleges sör-étel párosításokon keresztül mutatja be a sörfogyasztás eddig ismeretlen, bár annál izgalmasabb oldalát. Az idei nyár legjobb sörvacsorája Vásárhelyi István sörgasztronómus és Lenk Zsolt séf közreműködésével készült el. Íme a menü.

sör sör mi több

 

Pácolt lazactatár, koktél paradicsommal – sör: klasszikus stílusú, Saaz-komlóval főzött cseh pilzeni sörrel (jellemzők: kenyeres, édeskés maláta, karakteres, száraz, enyhén zöldséges komlókeserű)

Összetevők:
200 g füstölt lazac törzs,
6 szem szilva alakú koktélparadicsom,
1 db narancshéja reszelve,
4 evőkanál natúr sajtkrém,
friss torma reszelve,
6 szem kumkvat,
fehér őrölt bors,
só,
cukor.

A füstölt lazacot ledörzsöljük a reszelt narancshéjjal, 1 evőkanál sóval, 1 teáskanál cukorral és hűtőszekrénybe rakjuk egy éjszakára, folpackkal letakarva. Felhasználáskor lemossuk a sós cukros narancsos réteget, szárazra töröljük és apró kockára vágjuk. A kumkvatot éles késsel szeletekre vágjuk. 1dl vizet 1 bögre cukorral felforralunk, majd lehűtjük és belerakjuk a szeletelt kumkvatot. A reszelt tormát összekeverjük a natúr sajtkrémmel, sózzuk, fehér őrölt borssal fűszerezzük. A sárga koktélparadicsomot cikkekre vágjuk, a piros koktél paradicsomot apró kockára vágjuk. A lazactatárt elhelyezzük a tányéron, mellé kanalazzuk a sajtkrémet, megszórjuk a paradicsomokkal és a kumkvattal. Ropogós pirítóssal vagy baguettel tálaljuk.

sör sör mi több
Sárgadinnye szárított serrano sonkával, jalapeno szósszal, naranccsal és gyömbérrel megbolondítva – sör: Session IPA (jellemzők: könnyed, alacsonyabb alkoholtartalmú trópusi illatú, újvilági komlókkal főzött India Pale Ale, frissítő keserűséggel)

Összetevők:
fél sárgadinnye,
4 szelet serrano vagy füstölt sonka (vékony szeletek),
1 db narancs,
balzsamecet krém,
sushi gyömbér.

A sárgadinnyét ízlés szerint felkockázzuk, vagy golyózzuk karalábé vájóval és kis tálkába rakjuk. A narancsot meghámozzuk, hogy ne legyen rajta a fehér kesernyés héj réteg, majd gerezdeket vágunk ki belőle és egy tálkába rakjuk. A megmaradt narancsot ráfacsarjuk a sárgadinnye golyókra. A serrano sonkát sütő papírral bélelt tepsin a sütőben 90 fokon szárítjuk 30 percig. A dinnyéket elrendezzük egy tányéron, mellé rakjuk a narancs filéket, a serrano sonka chipszeket, és jalapeno szószt csepegtetünk a tányérra. 2-3 pácolt bébi gyömbér szeletet elrejtünk a tányéron és pár csepp balzsam ecettel tálaljuk.

sör sör mi több

Nyúlcomb, kacsamájas veloutéval, cukkini salátával – sör: tradicionális sötét belga ale (jellemzők: pörkölt malátás, enyhén gyümölcsös ízvilág és jellegzetes belga élesztős jegyek)

Összetevők:
2 db nyúlcomb konyhakészen,
100 g pecsenye kacsamáj,
1 db vöröshagyma,
0,2 dl tejszín,
4 dl tradicionális sötét belga ale sör,
1 evőkanál magos mustár,
1 teáskanál curry,
1 szál sárgarépa,
1 csomag bacon,
só,
őrölt fehérbors,
1 db cukkini,
olívaolaj.

A nyúlcomb felső csontját kicsontozzuk (vagy kérjük a hentes segítségét), sózzuk, borsozzuk, bekenjük a magos mustáros currys krémmel. A felcomb részét begöngyöljük baconbe, majd alufóliába csomagoljuk a 2/3-át annyira, hogy az alsó comb kilógjon. Egy tepsibe 1 szál sárgarépát és fél hagymát darabolunk, majd felöntjük 2 dl sötét belga ale sörrel. A nyúlcombokat ráhelyezzük a sárgarépás hagymás ágyra és a tepsit becsomagoljuk alufóliával. 1,5 - 2 órán át lassan, 120-130 fokon sütjük. Ezután az alufóliából kicsomagoljuk a combot, miután kihűlt, kevés olajon körbe pirítjuk a szalonnát vagy a sütőben 200 fokon 10-12 percig pirítjuk. A másik fél hagymát finomra aprítjuk és kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a májat, egy kevés sötét belga ale sörrel és tejszínnel felöntjük, forraljuk, sóval és borssal ízesítjük, majd turmixoljuk és átszűrjük. A cukkinit hámozóval, hosszanti irányban szeleteljük, picit sózzuk, borsozzuk és kevés olívaolajjal meglocsoljuk. A meleg kacsamáj veloutét tányérra merjük, majd körbe elhelyezzük a cukkinit. A nyúlcombokat felszeleteljük és a veloutéra helyezzük.

sör sör mi több

Karamellás fagyi mascarponével, erdei gyümölcs habbal – sör: belga világos ale piros gyümölcsökkel érlelve (jellemzők: frissítő könnyű, enyhén fanyar piros gyümölcsös ízvilág, fruttis élesztő illattal, édeskés malátával, nagyon visszafogott keserűséggel)

Összetevők:
karamellás fagyi,
ribizli,
fekete szeder,
400 g mirelit erdei gyümölcs,
3,5 dl tejszín,
100 g cukor, 
1 üveg belga világos ale.

Az erdei gyümölcsöt felfőzzük 50 g cukorral és 2 dl belga világos ale sörrel, majd turmixoljuk és átpasszírozzuk. A püré felét 2,5 dl habtejszínnel kikeverjük és habszifonba töltjük, majd a hűtőbe rakjuk, a másik felét félrerakjuk mártásnak. A maradék cukrot kis edényben karamellizáljuk, csipet sót adunk hozzá, 1 dl tejszínnel krémes állagúra főzzük. Felkenjük a tányérra a mártást, a gyümölcsöket elrendezzük rajta és a szifonból habot nyomunk köré. Fagyit helyezünk rá gombóc formában és meglocsoljuk a karamella krémmel.

A receptúrák 2 fő részére szólnak

Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!