Kezd elterjedni a nyugger kifejezés a hazai közbeszédben. Nem tagadom, hogy megbélyegzőnek is lehet titulálni, de ha nem értjük szándékosan félre, akkor világos, hogy egy igenis létező, viszonylag jól konceptualizálható csoport van a szó mögött.

Fotó: pestisracok.hu

 


Természetesen nem az összes nyugdíjasról és még csak nem is az átlag nyugdíjasról van szó. Hanem azokról, akik eléd furakodnak és meglöknek a hármas metrón. Azokról, akik eltaposnak a Lehel piacon. Azokról, akik mindenféle juttatásokat erőszakolnak ki maguknak az aktuális kormányzattól. Azokról, akiknek megvásárolható a szavazatuk a választásokkor. Azokról, akik a politikai gyűléseken konfliktust generálnak és verekednek. Azokról, akik a kisember státuszuk mögé bújva senkivel és semmivel nem törődnek, csak saját magukkal és a saját érdekeikkel, soha nem szolidárisak. Ők most a budapesti bulinegyedre vetettek szemet, amit tönkre akarnak tenni (persze nemcsak a nyuggerek, hanem azok is, akik a nyuggermentalitást elsajátították). 

Nagyon örülök, hogy legalább elkezdtük nem egyetlen tömbként kezelni a nyugdíjasokat és nem csak aranyos, szegény, csirkefarháton tengődő nénik és bácsik jutnak eszünkbe róluk. Vannak ugyanis kevésbé aranyos, sőt kifejezetten agresszív és gonosz nyugdíjasok, vannak kevésbé szegény, sőt kifejezetten gazdag nyugdíjasok is. Most pl. a jelentős értékű ingatlanvagyonban csücsülő és gonosz nyuggerek akarják a fővárosi bulinegyedet ellehetetleníteni (=szigorítani a csendrendeletet). Pedig egy belváros mindenhol a világon ilyen. Zajos. Éjszaka is. Tele van bárokkal, kocsmákkal, éttermekkel. Részegek is vannak. Csakhogy mindemellett munkahelyeket teremt és adóbevételt generál. Felteszi a várost a világ turisztikai térképére. Ráadásul részben a budapesti bulinegyed húzta fel egekig a belvárosi lakások árát. Pont emiatt tudnák nagyon magas áron eladni a hisztériázó nyuggerek és egy csendesebb kerületbe vagy a csendesebb agglomerációba költözni. Ha ugyanis van energia áskálódni meg dumálni, akkor költözni is. Abban egyébként nincs vita, hogy kezdeni kell valamit a bulinegyeddel, mert valóban vannak súlyos problémák, de egyrészt az utóbbi időben pozitív változások is beindultak (pl. a szörnyű beerbike-ok kitiltásával), másrészt ha nem tetszik valami, akkor nem az a megoldás, hogy behintjük sóval, hanem építő jellegű javaslatokat fogalmazunk meg (pl. éjszakai polgármester, csendbohócok, határozottabb rendőri fellépés, hatékonyabb közterület felügyelet, együttműködés a bulinegyed szórakozóhelyeinek biztonsági szolgálatával). 

Aki esetleg nagy álszentségében általánosítással, netán az idősek elleni uszítással vádolna, az gondoljon bele, hogy vajon az a korrektebb, ha minden nyugdíjast egy kalap alá veszünk vagy ha differenciáljuk a hülyéket és a normálisakat? Az időskor ráadásul nem hiszem, hogy automatikusan tiszteletet parancsol. A tiszteletlen nyuggernek miért járna alanyi jogon tisztelet?

Fotó: nepszava.hu (Tóth Gergő)

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!