Több mint kétszáz éve, hogy a világelső cognac-ház, a Hennessy és a Fillioux család története összefonódott. Renaud Fillioux de Gironde párlatmester kinevezésével a nyolcadik generáció óta töretlen a hagyomány, hogy a Fillioux-k örökítik tovább mindazt a tudást, amely a párlatok házasításakor pótolhatatlan. A know-how örök, a Hennessy mégis érzi a korszellemet. A klasszikus XO mellett merész választás év végére a VS limitált különkiadása JonOne graffiti művész vibráló címkéjével.

konyak hennessy renaud filliox de gironde jonone

 

A Hennessy alig pár éve ünnepelte 250. évfordulóját, idén pedig a két család együttműködésében érkeztek újabb mérföldkőhöz. Nyolcadik generációja, hogy a ház párlatmesterét a Fillioux csáládból választják, ezúttal Yann Fillioux adta át a címet unokaöccsének, Renaud Fillioux de Gironde-nak. A frissen kinevezett master blender 39 éves, cognac-i születésű és több mint 15 évig készült rá, hogy a idéntől a Kóstoló Bizottság élére állhasson. Korábban egyik fontos feladata volt a szőlőtermelőkkel való kapcsolattartás, a párlatokhoz szükséges elsőrangú alapanyag biztosítása, így első kézből ismeri a termelők és a régió kihívásait. „Orrként” most a borpárlatok napi kóstolása, a gondos szelekció munkájának alapja és a tölgyhordós érlelést, házasítást követően ő felel a ház minden cognac-jának elkészítéséért. A Hennessy mintegy háromszázötvenezer hordónyi készlettel a világ legnagyobb eaux de vie készletét mondhatja magáénak, ezek között pedig kétszáz évnél idősebb tételt is találni. 

konyak hennessy renaud filliox de gironde jonone

Kortárs vibrálás 

Miközben a keverőmesterek tudása generációról generációra öröklődik, a Hennessy merészen alkalmazkodik a korszellemhez is. Első számú piacuk az USA, ahol a korábban sokszor konzervatívnak gondolt ital koktélok alapanyagaként definiálta újra magát. Legnépszerűbb és minden ízében kortárs cognac-juk a V.S. Limited Edition kiadása – a klasszikus palack felöltöztetésére minden év végén újabb művészt kérnek fel a modern művészeti szcénából.
JonOne idén olyan nevektől vette át a stafétát, mint Scott Campbell, az egyik legünnepeltebb tetoválómester, az Andy Warhollal párhuzamba állított Ryan McGinness vagy épp Futura, az első igazán nagy sztár a graffitiművészek között. JonOne Harlem graffiti oázisa után Párizsban vált a street art mozgalom meghatározó egyéniségévé; vonatokkal kezdte, kiállításai és rekordokat döntő aukciói után egy 777-es repülőt is kidekorált. Expresszív, absztrakt, urbánus – amit a Hennessy-nek festett, az megkérdőjelezhetetlenül mai. Színek, dinamikusan egymásra épített festékrétegek, és három ikonikus részlet alkotja: 1765, a Hennessy alapításának éve, a szőlő, mint párlataik alapja és végül a V.S.-t jelölő három csillag. (Még az alapító dédunoka, Maurice Hennessy kezdett csillagokat használni a cognac-ok osztályozásához. A három csillag mai megfelelője a Very Special jelölés, amelynél az elkészítéshez használt párlatok között a legfiatalabbak is minimum két évet érlelődtek hordóban.)

Örök recept

A Hennessy év végi ajánlatából kihagyhatatlan a markáns X.O (avagy extra old), amelynek elkészítése idéntől Renaud Fillioux de Gironde párlatmester feladata. A ház ikonikus cognac-jának receptjét még Maurice Hennessy írta 1870-ben és azóta is változatlan: mintegy száz különböző, minimum 12, de akár 30 éves, újhordóban érlelt párlatból házasítják. Az eredmény mély és határozott, intenzív aromákkal teli, mint a kandírozott gyümölcsök és fűszerek. Selymes, egyszerre erőteljes és különösen hosszú utóízében is ott vannak a hosszú érlelés nyomai. Különösen ajánlott így az ünnepek tájékán, akár magában, akár jégen, akár egy kevés szénsavas ásványvízzel is fogyasztható.


Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián
 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!