Szakály Attila, az M7 Bistro jelenlegi tulajdonosának édesapja a Fejér megyei Vendéglátó Vállalatnál dolgozott, ahol vendéglátó egységeket tervezett – többek közt az M7-es autópálya fehérvári pihenőjében, ami az autópálya építésével egyidőben épült a hetvenes évek végén a Shell-kúttal együtt. Attila nagyapja szintén szakmabeli volt, az idősebb székesfehérváriak fülében a mai napig jól cseng a Szakály cukrászda, majd később a Gyönyvirág cukrászda neve.

m7bistro

 

Édesapja később megpályázta az általa tervezett, régi nevén 3-as számú Fehérvári Bisztró vezetését, és 1984-ben ő lett az üzletvezető. Az egység egy része átvételekor a szocialista időkből fakadó felfogás szerint működött, vagyis a betérő vendégeket pincérek szolgálták ki, másik része viszont önkiszolgáló volt. Szakály Attila édesapja viszont teljesen önkiszolgálóvá kívánta átszervezni a helyet, a „gyorsan, olcsón, finomat” koncepció jegyében – ez a koncepció végül a rendszerváltás környékén valósult meg. 

m7bistro

Szakály Attila 1986 nyarán, 12 évesen dolgozott először a pult mögött: kávét főzött, üdítőket adott ki, majd aztán minden szünetét itt töltötte, belenőtt a ház körüli tennivalókba, különböző posztokban dolgozott. Később a tanulmányait is ezen a vonalon folytatta Magyarországon és külföldön egyaránt. Érettségi után, a kommunikáció szakos diploma megszerzése után újságíró lett belőle, míg a házat továbbra is édesapja vezette. A 2000-es évek közepén azonban egy nyáron beállt helyettesíteni, és annyira megszerette, hogy az újságírás mellett ezzel akart foglalkozni, ezért diplomát szerzett a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolán. Attila új tervekkel vette át az étterem vezetését és a 70-es évek végén elkészült épületből átköltözött a jelentős átépítésen és modernizáláson átesett szomszédos ingatlanba, az egykori Shell-Interag áruház épületébe. Az új étterem itt nyílt meg 2009. július 13-án immár Albapark néven, míg édesapja 2011-ben nyugdíjba vonult. 

Hatévnyi működés után Szakály Attila úgy érezte, ismét eljött a változás ideje, és a belső tér modernizálása és tagolása mellett új koncepciót vezetett be: a különböző közönség elvárásaihoz különböző ételekkel és átalakított belső térrel, illetve bútorokkal igazodtak. A koncepcióváltást új arculat és új név is erősíti: az M7 Bistro egyértelműen kifejezi, hogy hol található Magyarország első autópálya-étterme. 

Az új elgondolás a repülőgépek kabinjához hasonlóan „turista” és „business” osztályra osztja a vendégteret és a menüt. Mindkét csoport a saját igényei szerint választhat az étlapról, emellett a fontosabb megbeszélésekre különterem is rendelkezésre áll. A belsőépítészeti megoldásokban jól látható a friss, modern szemlélet, az étterem egyik végét immár egy élő növényekkel díszített zöldfal uralja, előtte vele harmonizáló fotelekkel és asztalokkal, a galérián pedig különteremként is használható helyiséget találunk. 

Az átalakított és kibővített menüben a kamionosokat hagyományos ételekkel, például gulyáslevessel, pörköltekkel várják, a közeli üzleti parkban dolgozók és a helyi lakosok ebédjéhez viszont a több fogásos, könnyedebb menü illik. És persze gondoltak azokra is, akik a Balaton felé menet csak egy rövid pihenőre állnak meg itt, őket a látványpékség helyben, frissen készült péksüteményekkel, valamint saját blendből, egyedileg pörkölt keverékből készülő kávékkal csábítja. Az étterem parkolójában e-autó töltőt is kialakítottak, a gyerekek a játszósarokban tölthetik az időt, de zuhanyzó is található az épületben. A jövőbeni tervek között a hátsó vendégtér, illetve a vendégmosdók felújítása szerepel. Az átépítés során megmaradt az önkiszolgáló rendszer, de a vendégeket immár a pultok mentén vezetik végig, középre pedig salátaszigetet helyeztek. A teret a „séfpult” uralja, ez igazából egy nyitott látványkonyha, ahol a vendégek is helyet foglalhatnak, és várakozás közben figyelhetik a bent zajló munkát. 

m7bistro

Az étlapon ugyan számos újdonságot és immár az M7 Bistróhoz köthető ikonikus ételeket is találunk – mint például a tavalyi nyár nagy kedvencét, a hideg kápialevest – de maradtak a régi kedvencek is. Ilyen például a nyitás óta itt dolgozó Erzsi néni különleges receptje szerint, naponta frissen készülő túrós batyu és fahéjas csiga, amelynek gyártási folyamata a látványpékség üvegablakain keresztül bárki számára nyomon követhető. A séfpultban pedig a vendégek előtt készülnek saját fejlesztésű szendvicseik is, a szűzérmés, kecskesajtos, laskagombás bagett és a klubszendvics csirkemellel, baconnel, sajttal és friss zöldségekkel. 

m7bistro

A minden nap reggel 7-től este 7-ig nyitva tartó étterem mindössze 20 fős személyzettel üzemel, naponta több száz vendéget kiszolgálva. A hatékony munka főként a legmodernebb gépekkel és eszközökkel felszerelt konyhának köszönhető. Az előrelátó konyhatechnológiai tervezésnek köszönhetően az M7 Bistro catering szolgáltatást is vállal. Rendszeres megrendelőik között tudhatják például a Fejér Megyei Múzeumot, de több alkalommal kitelepültek már a börgöndi repülőnapra is. Az M7 Bistro séfje, Bokor Péter 10 évnyi ausztriai fine dining tapasztalattal jött haza másfél évvel ezelőtt, hogy Székesfehérváron kamatoztassa tudását és kreativitását, de kollégái is rendelkeznek külföldi munkatapasztalattal. Bokor Péter szerint egy sztráda menti étteremben Michelin-csillagra törni ugyan nem lehet, de a jó minőségű étel igenis megvalósítható, legyen szó akár a jól megszokott ízekről vagy épp kifinomultabb fogásokról. Szívesen kísérletezik és szeretné, ha a szélesebb tömegeket is elérné a gasztroforradalom. 

m7bistro


További információ az étteremről itt

Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!