A VinCE Budapest Wine Show 2018 három napja alatt a látogatók nemcsak a legkiválóbb magyar pincészetek tételeit ismerhették meg első kézből, hanem a borvilág legaktuálisabb trendjeiben is elmélyedhettek, és számos olyan bort kóstolhattak nemzetközi szakértők értő kalauzolásával, amelyek a magyar közönséghez csak nagyon ritkán jutnak el.

vince budapest

 

A kilencedik alkalommal megrendezett VinCE Budapest Wine Show először várta látogatóit a budai oldalon, a Várkert Bazárban április 5. és 7. között. A rendezvényen a VinCE Magazin havi tesztjein kiválóan szereplő hazai és külföldi pincészetek állíthatnak ki, amelyekhez minden évben csatlakoznak párlatokkal, pálinkával, gourmet élelmiszerekkel foglalkozó cégek.

A VinCE Budapest Wine Show egyik fő vonzereje a szakmabeliek számára is rendkívüli kóstolási élményeket és tanulási lehetőséget kínáló mesterkurzusok. Mint minden évben, idén is számos pezsgővel, különösen champagne-nyal foglalkozó telt házas előadásra került sor, két champagne-házat egyenesen a chef de cave, vagyis a pincemester képviselt: a Charles Heidsieck tételeit Cyril Brun, az Alfred Gratien pezsgőit Nicolas Jaeger mutatta be. Két mesterkurzust is tartott a pezsgővilág egyik legnagyobb szaktekintélye, Tom Stevenson, csodálatos rozé champagne-okat bemutató, szintén telt házas előadásán bontották fel az esemény legértékesebb tételeit, a közel 300 ezer forintos palackárú 2004-es Roederer Cristal Rosé Magnumokat. 

vince budapest

A három nap 15 mesterkurzusán a francia champagne-okon, spanyol cavákon és az olasz proseccókon túl olyan rendkívül aktuális témák is napirendre kerültek, mint a vulkanikus borok, melyekről a terület egyik legelismertebb nemzetközi szakértője, John Szabo Master Sommelier adott elő több mint 120 vendégnek; Monty Waldin tartott bevezetést a biodinamikus borok világába; a nemzetközi fajták hagyományos borvidékeken való érvényesülésének legszebb példáját, a szupertoszkán borok világát pedig Peter McCombie Master of Wine mutatta be. 

A látogatók a mesterkurzusokon túl a magyar borvilág klasszikusaival és új szereplőivel is ismerkedhettek a kóstolóteremben. Számos borászat időzíti a VinCE Budapest Wine Show idejére új borainak bemutatóját. Idén, a kékfrankos évében a legnagyobb visszhangot az ország legmagasabban fekvő ültetvényéről származó és legértékesebb kékfrankosa, a Kovács Nimród Borászat 2008-as Grand Bleu tétele keltette. Az időzítés nem véletlen, hiszen a hazai szakemberek mellett a VinCE Budapest szervezői minden évben számos külföldi szakmai vendéget, borkereskedőt utaztatnak az eseményre, ezzel is segítve a magyar borok nemzetközi piacra jutását.

vince budapest

A rendezvény 3 napja alatt 4 speed tasting kóstolót is tartottak magyar borokból az ide utazó külföldi kereskedők és magyar borbeszerzők részére több mint 120 tételt felvonultatva. A bemutatók alapján a kereskedők orientációs pontokat kaptak az érdeklődésüknek megfelelő árat és minőséget kínáló termelők standjainak felkereséséhez. Az idei VinCE Budapest kiemelt eseménye volt a magyar V4-es elnökség programjaihoz kapcsolódva rendezett V4-es borverseny, melyen a régióra szakosodott nemzetközi panel bírálta a cseh, lengyel, szlovák és magyar szakértők által kiválasztott borokat, a legjobbakat pedig a nagyközönség is megismerhette a rendezvény három napja alatt a V4-es országok standjain.

A VinCE Budapest Wine Show mesterkurzusain és workshopjain közel húsz millió forint értékű bort töltöttek ki, több mint kilencezer pohárba. A borászok hatezer ínyenc borkedvelővel találkozhattak, akik kedvéért háromezer palackot bontottak ki pincészetük legjobbjaiból. A vendégek egyharmada a borszakmát képviselte: a pincészetek mellett borszakírók, sommelier-k és hobbi borkedvelők kóstolták végig a rendezvény különleges kínálatát.

vince budapest

Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!