A legutóbbi boros sajtóklubon teljesen beérett az a régóta érlelődő gondolatom,  hogy ha magyar vörös borokról van szó, akkor bizony a Vida Családi Borbirtok tételei a legjobbak.

vida bor

Rosé 2017, Rosé 2016, Öregtőkék kadarka 2016, Öregtőkék kadarka 2015, Hidaspetre kékfrankos 2015, Hidaspetre (északi oldal) kéfrankos 2017 (minta), Hidaspetre (keleti oldal) kékfrankos 2017 (minta), La Vida 2013 (Fotó: Koktél Blog)

 

Vidáék (azaz id. Vida Péter és ifj. Vida Péter) hihetetlen alázattal, de rendkívül céltudatosan készítik a boraikat, nagyon értik Szekszárdot és nagyon értik, hogy milyennek is kell lennie egy modern vörösbornak. Ugyanezzel az attitűddel viszonyulnak a portfóliójuk összeállításához, de még a címkéikhez is, amik pont most fognak megújulni egy katalán dizájnernek köszönhetően.

A sajtóklubos kóstoló fő érdekessége az volt, hogy ifj. Vida Péter egy mini horizontális és vertikális sort állított össze: bemutatta, hogy bizony egy komolyabb rozét nem muszáj azonnal meginni; az izgalmas Hidaspetre dűlő nemcsak több évjáratával, de több égtájjal is képviseltette magát; a jól ihatóságával és kirobbanó gyümölcsösségével együtt is igazi nagyborként funkcionáló La Vida mellett bekerült legnagyobb favoritom, az Öregtőkék kadarka fiatalabb és idősebb változata is. Utóbbi a magyar borszakértők megmondóemberének hazai top 10-es listájára is felkerült egy kiváló jellemzéssel együtt:

Az ország egyik legelegánsabb és legkecsesebb vörösbora, a magyar borversenyeken alig rúg labdába. Azzal vigasztaltam egyszer Pétert, hogy ne csodálkozzon, a csülkös pacalhoz szokott száj nem tudja értékelni az ötcsillagos osztrigát. De ez nem tart örökké. Gyümölcsös, fűszeres bor, amely karakterében nagyon hasonlít a pinot noirhoz. Meggyőződésem, hogy a kadarka a nyugat-európai gasztronomiában komoly lehetőségekkel rendelkezne, ha foglalkoznánk vele.

Dr. Fiáth Attila a 2015-ös Vida Öregtőkék kadarkáról