Ma van a World Gin Day, vagyis a gin világnapja, a jeles napot a Koktél Blog a gin egyik leggyakoribb fogyasztási formájával, a Gin Tonic-kal ünnepli.


A Gin Tonic elterjesztése a Brit Kelet-indiai Társasághoz fűződik. Az 1700-as években ugyanis Indiában rájöttek, hogy a kininnel (a tonik egyik összetevőjével) kezelni lehet a maláriát, a 19. században a britek azonban kedvenc piájukkal, a ginnel keverték össze az akkor még veszettül keserű tonikot, hogy fogyaszthatóbb legyen és ne csak az egészségükre, hanem a kedvükre is jó hatást gyakoroljon. Elnevezését illetően számos verzió létezik, az Egyesült Királyságban, az USA-ban, Kanadában, Írországban inkább a G&T (Gin&Tonic), de a német nyelvterületeken, Franciaországban, Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban és Magyarországon is jellemzően a Gin Tonic terjedt el.

Hazánkban nemrég nyílt meg egy tematikus bár, a The Gin Shop Budapest, ahol a Gin Tonicot igen széles spektrumon keresztül készítik, pl. vermuttal és olivabogyóval vagy rózsaborssal és uborkával. A nagy alkotásokhoz persze nagy hely is szükségeltetik, így a highball pohár helyett ballon pohárban szervírozzák a Gin Tonicot.

„Csak kétféle ember létezik a világon: aki szereti a gin tonicot és aki nem kóstolt még igazit.”
Nagy Zoltán@The Gin Shop Budapest

ÖSSZETEVŐK:
4,5 cl gin
Tonik*
1-2 limecikk

POHÁR:
Highball.

ELKÉSZÍTÉSE:
Töltsük a gint egy koktéljéggel teli highball pohárba, majd húzzuk fel tonikkal. Facsarjunk bele 1-2 limecikket és dobjuk bele az italba.

*A gin és a tonik ajánlott aránya: 1:3.



Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!