567. A legjobb borfesztivál

Több remek fővárosi borfesztivál nőtte ki magát az elmúlt időszakban, amelyeket ezért vagy azért lehet szeretni, viszont összességében véve a Budapest Borfesztivál számít a legjobbnak. A Várnál csodálatosabb helyszínt nehezen lehet elképzelni (ez egyaránt igaz magára az épületre és a panorámára is), jelen van a legjobb pincészetek jelentős része, a gasztronómia egyéb területe is képviselteti magát, a kísérőprogramok pedig kifejezetten színvonalasak.

bor pezsgő kreinbacher aperol spritz bujdosó gere budapest borfesztivál

0 Tovább

566. Budapest Borfesztivál a budai Vár teraszain

Huszonhatodszor nyitja meg kapuit szeptemberben Európa legszebb borfesztiválja, a Budapest Borfesztivál. Rendületlenül a Várban, a főváros legimpozánsabb panorámáját élvezve kóstolhatják meg a látogatók közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. A bor és kultúra találkozásának ünnepén a színvonalas szakmai programokat idén a fesztivál történetének leggazdagabb zenei kínálata teszi még izgalmasabbá. Egy nagyszínpadon és három pódiumszínpadon számos népszerű előadó és fiatal tehetség teszi felejthetetlenné az indián nyár első napjait.

budapest borfesztivál bor pezsgő

0 Tovább

560. Ötcsillagos lazaság

Magyarországon is egyre több szálloda veszi komolyan a saját bárját, olyannyira, hogy pl. Londonhoz hasonlóan önálló brand köré építik fel ezeket. A nagyjából másfél éve megnyitott budapesti Ritz-Carlton Hotelben az ötcsillagos eleganciához igazodik a többek között champagneban utazó Kupola Lounge & Bar, viszont átellenben már egy sokkal lazább hely, a Deák St. Kitchen működik, ahol a grillételek mellett elsősorban a borokra és a koktélokra fókuszálnak. A koktéllap kizárólag a ház signature italaiból áll, ami nagyon pozitív irány, amellett, hogy külön kérésre természetesen bármelyik klasszikust is szívesen elkészítik. A signature koktéloknál kreatívan nyúlnak a különféle hozzávalókhoz, simán összepárosítják a bodzalikőrt a chilivel, a mezcalt a mandulával vagy a babérlevelet a grapefruittal, de olyan technológiát is bátran alkalmaznak az italok készítésénél, ami amúgy a konyhában jellemző (szuvidálás). Íme egy kis ízelítő.

receptúra deák street kitchen ritz-carlton hendricks st germain gin russian standard vodka spring break grapefruit bay heisenberg illegal mezcal monkey shoulder whisk(e)y elyx pineapple absolut talisker mandarin napoleon kreinbacher pezsgő

0 Tovább

558. Negroni rozéval

Ha már nyáron úgyis minden a rozéfröccsről meg újabban a Froséról szól, itt a Rosé Negroni is.

receptúra negroni rosé negroni cocchi rosa campari bor pezsgő

Fotó: imbibemagazine.com

0 Tovább

535. Moët Party Day: ünnepeljünk együtt a világgal június 17-én!

Június 17-re világraszóló partit hirdetett a Moët & Chandon champagne-ház. Idén másodjára szervezik meg a Moët Party Day-t, amikor minden a pezsgőről szól; már a reggel is champagne-nyal indul és egész éjszakán át tart az ünneplés. A világ minden pontján éttermek, bárok és klubok csatlakoznak, idén először Magyarországon is.

moet et chandon moet party day pezsgő

0 Tovább

530. Somlói Kreinbacher pezsgő a legnagyobb nemzetközi borverseny platinaérmesei között

A DWWA a legnagyobb nemzetközi borverseny, amelyre idén rekord számú, 17 200 nevezés érkezett és zsűrizésükben 219 nemzetközi szakértő vett részt Londonban. A somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic pezsgőjével tűnt ki a mezőnyből, 95 ponttal Platinum - Best Hungarian Sparkling díjat kapott. Tokaj borai mellett így idén először pezsgővel is sikerült platinaérmet kiérdemelni a világversenyen.

kreinbacher dwwa pezsgő

Kreinbacher Birtok Brut Classic (Fotó: Barbay Csaba, Flashback Photo)

0 Tovább

521. Azonos értékek útján

A Foss Marai Olaszország egyik legmeghatározóbb borászataként kiemelt hangsúlyt fektet partneri kapcsolataira, cégfilozófiájuk alapja, hogy olyan vállalkozásokkal működnek együtt, akik velük azonos értékrendet képviselnek. Ezen gondolkodásmód mellett választotta a proseccojáról híres cég magyarországi partnerének és forgalmazójának a Winestore Kft-t.

foss marai pezsgő prosecco marinela vasilica ardelean wossala rozina

Az olasz szokásoknak megfelelően a Foss Marainak is gyönyörűek a palackjai

0 Tovább

506. Brody Alchemists Night: Taste the Music

Dez O'Connell egy rendhagyó estével folytatta az Alchemists Night sorozatát. A koktélok mellett ezúttal a zenéé volt a főszerep a Brodyban, köszönhetően a Robert Jackson vezette Beaux Jaxon Rhythm'n'Blues együttesnek. Utazás Mississippibe, Chicagóba, Detroitba és Floridába a koktélok és a zene segítségével.

dez oconnell brody studios receptúra delta slide woodford reserve bourbon whiskey whisk(e)y boudier west side royale tanqueray gin kings ginger kreinbacher pezsgő last word chartreuse wray and nephew mount gay el dorado rum alchemists night

0 Tovább

502. A VinCE Budapest 2017 számokban

A háromnapos VinCE Budapest Wine Show-n hat mesterkurzus teltházas volt, 20 mesterkurzuson 20 millió forint értékű bort töltöttek 2778 vendég 16 668 poharába, 1014 szakmai vendég kereste fel a rendezvényt, ebből 102 VinCE által vendégül látott külföldi szakember, 556 szakmai vendégként regisztrált látogató, és 356 kiállító-munkatárs volt. 174 kiállítói standnál és a B2B termekben minimum 700 üzleti találkozó zajlott. A pénteki szakmai napon én összesen 11 tételt kóstoltam le és 1 mesterkurzuson vettem részt.

vince budapest bailly lapierre cremant de bourgogne kóstoló pezsgő hungaria sauska miguel torres

A grafika és az adatok forrása: VinCE Budapest 2017 hírlevél

0 Tovább

497. A Top 10 Wine Night margójára

Néhány szösszenet a múltkor beharangozott Buddha-Bar TOP 10 Wine Nighttal kapcsolatban: a buborékosak nagyon rendben voltak (a Fleury saignée rozéjának epres-tósztos bombája akkorát szólt az orrban és a szájban, hogy csak na); a champagneokat kívül a francia tételektől viszont most nem voltam elájulva, a furmintjaink továbbra is elképesztőek tudnak lenni (ezúttal Balassa István 2015-ös Mézes-Mály Villőjétől dobtam egy hátast), a hárslevelű jobban működik a furminttal házasságban, mint egyedül; még mindig annyira csodálatosak az új-zélandi sauvignon blanc-ok, hogy kiugranak a pohárból; a Kreinbacher 2013-as Syrah-ja pedig már most elképesztően szép és elegáns, de még nagyon sok potenciál van benne.

buddha-bar bor pezsgő villa sandi prosecco brimoncourt fleury gizella csobánc bormanufaktúra grand tokaj yealands balassa sancerre kreinbacher

0 Tovább

494. VinCE Budapest, a kihagyhatatlan

A VinCE Magazin, az ország piacvezető bormagazinja minden év márciusában rendezi meg Wine Show-ját, amely kiemelkedik a sétáló kóstolók sorából egyrészt professzionális szervezése, másrészt a nemzetközi sztárelőadókat és borokat felvonultató mesterkurzusai miatt.

vince budapest bor pezsgő

0 Tovább

473. A díjátadó szezonra: The MoëT Diamond

A díjátadó szezon kellős közepére egy izgalmas, a Mimosára hajazó pezsgős koktélt posztolt a Golden Globe hivatalos pezsgőmárkája, a Moët & Chandon. The Moët Diamond Olivia Culpótól.

moet et chandon the moet diamond receptúra pezsgő champagne

Fotó: facebook.com/moetUSA

0 Tovább

441. Híres piások a Brody Alchemists Nighton

A múltkori különkiadást követően visszatért a normál kerékvágásba Dez O'Connell koktélos sorozata, a Brody Alchemists Night, aminek apropóját ezúttal a legismertebb piások adták. Egy piás egy koktél.

receptúra venus george byron gin pezsgő kreinbacher sauvignon blanc mamie taylor no2 winston chruchill whisk(e)y scotch whisky johnnie walker angostura bitters black rose gerard depardieu vodka kremlin boudier ruppert bor dickens punch charles dickens rum diplomatico voyer assam tea oleo saccharum konyak the green beast pablo picasso la fée abszint ace of spades lemmy kilmister sheep dip cola smoking nail frank sinatra drambuie cigar russian standard brizzard mancino vermut dez oconnell brody studios alchemists night punch martini

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

424. Guinness-rekord a Buddha-Barban!

Szombat este egészen rendkívüli dolognak lehettek szem és fültanúi azok, akik a Buddha-Bar Budapest partiját választották.

buddha-bar borsos gergely taittinger champagne pezsgő

0 Tovább

422. Buborékos Budapest Borfesztivál

Egy szabadtéri fesztivált természetesen alapjaiban határoz meg az időjárás, ami az elmúlt időszakban nem túlzottan kényeztette el a Budapest Borfesztivál (leánykori nevén Budavári Borfesztivál) résztvevőit. Ez persze benne van a pakliban, különösen egy ősz eleji rendezvénynél, viszont a 25. jubileumi alkalomra kifejezetten remek idő várta a látogatókat, ami nagyon szép elegyet alkotott a budai Vár amúgy is elképesztően gyönyörű környezetével, a kiállítók erős felhozatalával és a jó hangulatú borkedvelőkkel.

budapest borfesztivál hungaria piper-heidsieck charles heidsieck szentesi pince pezsgő champagne kreinbacher

Fotó: Koktél Blog​

0 Tovább

419. A paralimpikonokra: Celebracao

A szeptember 7-én elrajtolt Paralimpián részt vevő magyar sportolók sikereit is ugyanúgy meg kellene ünnepelnünk, mint az ép sportolókét. Jómagam ezzel a koktéllal kívánok sok sikert az indulóknak, aminek neve portugálul ünneplést jelent, alappárlata pedig a verseny helyszínéül szolgáló Brazília nemzeti itala, a cachaca. Celebracao.

receptúra celebracao cachaca pezsgő

Fotó: express.co.uk

0 Tovább

418. Budapesti Borfesztivál: új névvel, változatlanul a Várban

Ugyan a Budavári Borfesztivált még mindig a budai Várban, azonban már Budapesti Borfesztivál néven rendezik meg a hét második felében, immáron 25. alkalommal. Persze a kiállítók névsora idén is veretes, én pl. biztosan meg fogom látogatni a Kreinbacher Birtok standját, ahol világbajnoki aranyérmes Piper-Heidsieck és Charles Heidsieck pezsgőket és a 2015-ös évjárat somlói borait lehet megkóstolni, de elnézek majd a Hungaria Pezsgőbárba is, ahol az új Hungaria Juhfark Brut pezsgőt fogom letesztelni.

budapesti borfesztivál kreinbacher hungaria pezsgő piper-heidsieck charles heidsieck champagne

0 Tovább

415. Trófeát vehetett át a somlói Kreinbacher birtok a pezsgők Oscarján

A Champagne és Pezsgő Világbajnokság díjátadó gáláján a mindössze 20 trófea, ezen belül a 11 National Champions nagydíj egyikét vehette át a somlói Kreinbacher Birtok. Miután Prestige Brut és Brut Classic 2011 Magnum pezsgőjükért megkapták az első hazai aranyérmeket, utóbbit Londonban a Best Hungarian Sparkling Wine trófeával díjazták. Az abszolút világbajnok a Louis Roederer Cristal 2002 Magnumja, míg a legjobb nem évjáratos champagne a Charles Heidsieck Brut Réserve lett.

kreinbacher cswwc pezsgő

Fotó: Charmaine Greiger

0 Tovább

401. Black Swan Signature Cocktails

Újragondolt nagy klasszikusok és meghökkentő, vadiúj koncepciók. A koktélok terén többek között ezekre lehet majd számítani Budapest hamarosan nyíló speakeasy bárjában, a Black Swanban. Ódor András szakmai vezetésével a készületek már javában tartanak, a tervezett signature koktélok közül néhányat már le is kóstolhattam.

receptúra donna sbagliato barrel aged negroni negroni believe bombay sapphire gin martini campari vermut aperol törley pezsgő black swan ódor andrás

0 Tovább

396. Egy bubi nem bubi!

A Winelovers Afterwork sorozat legújabb állomása két nagy kedvencemről fog szólni: a pezsgőkről és a koktélokról. Lesznek remek magyar pezsgők, illetve kreatív bor- és pezsgőkoktélok is (pl. újragondolt Negroni vagy chili fúziós koktél), tehát mindenkinek ott a helye, aki szereti a buborékokat.

winelovers afterwork bor pezsgő ódor andrás

0 Tovább

384. Moët & Chandon: The Now

Az 1743-ban alapított Moët & Chandon Champagne egyik legismertebb háza. 1150 hektár saját szőlőterülettel rendelkezik, amelynek 50 %-a grand cru és 25 %-a premier cru. Emellett Champagne minden fő régiójából vásárolnak, összesen 200 cru (köztük 17 grand cru és 32 premier cru) termése elérhető számukra a cuvée-ik megalkotásához. Nemrég ebbe a világba kaphattam betekintést egy kóstoló erejéig, mégpedig a Moët & Chadon új kampányának apropóján.

A Moët & Chandon új kampánya: The Now

0 Tovább

348. Meglepetések a pezsgő világbajnokságról

A tavalyihoz hasonlóan az idei VinCE Budapesten is lekóstolhattunk jónéhány tételt a legutóbbi pezsgő világbajnokság versenyzői közül. Ezúttal a meglepetést okozó aranyérmeseké volt a főszerep, amelyek közül számomra a legnagyobb újdonságot a Henners 2010-es évjáratú Reserve tétele jelentette. Az már egyre köztudottabb, hogy a globális felmelegedésnek köszönhetően Angliát sokan a jövő Champagne-jának tartják és egy ideje egészen jó minőségű pezsgőket tudnak készíteni, de hogy világbajnoki aranyérmet tudnak szerezni és egy komoly, champagne-okkal teli sorban is képesek megállni a helyüket, az számomra is nagy meglepetés volt. Egyik kedvenc pezsgőstílusom megtestesítője, a Piper-Heidsieck egy nem évjáratos Essential Cuvée-vel képviseltette magát és egyáltalán nem okozott csalódást, gyönyörűen hozta az utánozhatatlan élesztős-toastos jegyeket. Az igazi nehéztüzérséget az utolsó három, évjáratos tétel jelentette: a Nicolas Feuillatte 2006-os chardonnay-je egész egyszerűen a világbajnokság legjobbja lett az évjáratos blanc de blancs-ok között, a Moët & Chandon 2004-es magnum tétele a legjobb vintage blend és a legjobb vintage magnum lett, a már 18. életévében járó De Castelnau 1998 magnum az aranyérme mellett ugyan nem nyert külön kategóriát, de remek formában van, komplex, érett jegyeivel hatalmas élményt nyújtott. Meglepetések a pezsgő világ bajnokságról Márkus Györggyel.

vince budapest pezsgő champagne ghmumm piperheidsieck lanson goutorbebouillot henners ferrari nicolasfeuillatte moetandchandon de castelnau márkus györgy

Fotók: Koktél Blog

0 Tovább

328. A Golden Globe hivatalos koktélja: Moët Ruby Red

A vasárnap esti Golde Globe díjátadó kapcsán igazán büszkék lehetünk, hiszen a Saul fia lett az első magyar film, amelyik kategóriájában a legjobbnak bizonyult. Na de milyen koktéllal ünnepeltek a sztárok? Természetesen egy alkalomhoz illő Moët & Chandon pezsgőkoktéllal, hiszen a champagne ház immáron 25. éve szállítja a gála hivatalos buborékait. Moët Ruby Red by Karen Grill.

moet et chandon receptúra vodka champagne golden globe

Fotó: Getty Images

0 Tovább

319. Champagne Night a Buddha-Bar Hotelben

Nagyon belehúzott a Buddha-Bar Hotel Budapest így az év vége felé, hiszen a múltkori tokaji évjáratbemutatót követően újabb elképesztően erős line-upot hoztak össze, ezúttal egy champagne kóstolóest keretében. 18 champagne-ház, 4 mesterkurzus és 1 Comtes de Champagne gálavacsora Clovis Taittinger-vel. További részletek a lenti flyereken és a facebook eventben.

buddha-bar champagne pezsgő

0 Tovább

306. Buborékos Guiness-rekord?

Idén harmadik születésnapját ünnepli a Buddha-Bar Hotel Budapest és a jeles alkalomból most szombaton Magyarországra látogat a nemzetközi Buddha-Bar elsőszámú lemezlovasa, DJ Ravin. A remek zenék mellett a buborékok sem hiányoznak majd, ugyanis a hely food & beverage igazgatója, Borsos Gergely szablyázásban (pezsgő kinyitása szablyával) kísérel meg Guiness-rekordot dönteni. Ehhez 1 perc alatt legalább 48 palack pezsgőt kell kinyitnia, az alapanyagot pedig a G.H. Mumm biztosítja, így a végeredmény elfogyasztásával biztosan nem lesz gond. További részletek a lenti flyereken és a facebook eventben.

Guiness-rekord

0 Tovább

302. Buborék és karakter: Kreinbacher magnum palackok lekóstolva

Ahogyan arról az előző posztban már beszámoltam, az idei Budavári Borfesztiválon mutatkoztak be a Kreinbacher Birtok új magnum palackos pezsgői, mégpedig az évjáratos Brut Classic 2011 és az Extra Dry.

kreinbacher budavári borfesztivál pezsgő

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

293. Champagne Emergency vol. 1.

Ez az idei nyár egyre inkább a buborékokról szól. A Törlezvény és a Bourdaire-Gallois kóstoló után most egy privát buliban (egy egészen komoly sor közepén) kipróbálhattam a múltkor már szóba került Moët & Chandon Ice Impérialt, a világ első első champagne-át, amit jéggel (no meg egyéb kiegészítőkkel) ajánlanak. A gyümölcsös vonalhoz és a 45 g/l dosage-hoz remekül ment a lime peel-menta, a grapefruit peel vagy az uborka (nekem egyedül eperrel nem jött be annyira), a jég pedig szépen fellazította a magasabb cukortartalmat.

Moet & Chandon Ice Impérial

Hát nem gyönyörű? Moët & Chandon Ice Impérial (Fotó: Koktél Blog)

0 Tovább

292. Három világbajnoki érem a Kreinbacher pezsgőknek

Somló immár hivatalosan is felkerült a nagy nemzetközi pezsgőtérképre. Az idén második alkalommal megrendezett Champagne & Sparkling Wine World Championships (CSWWC) díjazottjai közül egy ezüst és két bronzérmet hoztak el a Kreinbacher Birtok pezsgői.

cswwc pezsgő kreinbacher kóstoló

Az ezüstérmes Prestige Brut (facebook.com/kreinbacher.hu)

0 Tovább

288. Champagne jéggel és mentával: Moët & Chandon Ice Impérial

Az 1743-ban alapított Moët & Chandon ház szakított az eddigi konzervatív hagyományokkal és megalkotta a világ első jégkockával kínált champagne-át, ami idén nyártól már Magyarországon is elérhető. Az egyedi, gyönyörű hófehér üvegbe palackozott Ice Impérial intenzív gyümölcsösségével, jéggel lehűtve ideális választás lehet a nyárra.

pezsgő moet et chandon ice impérial

0 Tovább

286. A pinot meunier igazi arca: Bourdaire-Gallois kóstoló

A francia Champagne régióban kizárólag háromféle szőlőből, chardonnayből, pinot noirból és pinot meunierből lehet pezsgőt készíteni. A meunier jellemzően alacsonyabb termésmennyiséget produkál és kevésbé alkalmas a hosszabb érlelésre, mint a noir vagy a chardonnay, ezért - főként a nagyobb házak esetében - egyre inkább háttérbe szorul (bár Champagne ültetvényeinek még mindig 32%-át adja. A kisebb házak viszont megtehetik, hogy szembe mennek a trendekkel és előtérbe helyezik a pinot meuniert. Itt van pl. a Bourdaire-Gallois, ahol az ültetvények 85%-át adja ez a fajta és a speciális szőlőművelésnek, valamint a talajadottságoknak köszönhetően igazán sokat tudnak kihozni a meunierből. Nemrég Magyarországon járt a ház vezetője, David Bourdaire, aki a Buddha-Bar Hotel Budapest kóstolóján mutatott be egy egészen komoly sort, amivel bebizonyította, hogy a meunier bizony szépen bírja a nulla dosage-t vagy akár a hosszabb érlelést is.

buddha-bar bourdaire-gallois david bourdaire kóstoló pezsgő Champagne

Fotó: Buddha-Bar Hotel Budapest

0 Tovább

284. François a Törlezvényen

A Törley József által Reimsből Magyarországra csábított Louis François négyévi együttműködést követően 1886-ban testvérével, Césarral együtt megalapítja saját pezsgőgyárát Budafokon, ahol champagne-i eljárással készítik az italokat. 1914-ben a gyár éves forgalma már 800 000 palack, azonban 1944 augusztusában hat bombatalálat éri az üzemet, a családnak pedig nem sikerül talpra állítani a céget és 1949-ben végül felszámolják. A François története 1982-ben folytatódik, amikor a Törley épp a saját 100 éves jubileumán megvásárolja a családtól a névhasználatot, majd felújítják az eredeti pincéket és a tradícióknak megfelelően champagne-i metódust alkalmazva újraindítják a gyártást is. A François pezsgőcsalád tagjai ma már a Romsics László főborász által irányított György-Villa Pincészet termelése alatt készülnek.

francois pezsgő törley törlezvény romsics lászló

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

258. Világbajnok pezsgők a VinCE Budapesten

A tavalyi Champagne & Sparkling Wine World Championships (CSWWC) egyik bírája, Essi Avellan Master of Wine és tartalékos bírája, Márkus György hat tételt hozott el a verseny aranyérmesei közül a VinCE Budapest pénteki mesterkurzusára. Tony Jordannal és Tom Stevensonnal közösen az előadók egy héten keresztül folyamatosan kóstolták a nevezett pezsgőket, hogy aztán kiválasszák a legjobbakat, tehát a minőség abszolút garantált volt. Oscar-díjas pezsgők ötcsillagos környezetben.

vince budapest pezsgő taittinger palmer kóstoló piper-heidsieck charles-heidsieck perrier-jouet pommery champagne cswwc

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

255. Buborékos bajnok: Grand Maniac

A Magyar Bármixer Unió meghívásának köszönhetően volt szerencsém részt venni az idei Magyar Koktél és Flair Bajnokság nagydöntőjének kóstolózsűrijében, ahol a legjobb koktélt a londoni Yama Momo bármenedzsere, Malomhegyi Anett készítette el. Rendkívül pozitívnak tartom, hogy ebben a kissé elférfiasodott szakmában egy hölgy a pasik fölé tudott kerekedni, főként, hogy mindezt az egyik kedvenc kategóriámban, a sparklingban tette egy szép harmóniával rendelkező, virágos-gyümölcsös itallal. Anett ráadásul vőlegényével, a flair győztes Deák Olivérrel együtt képviselheti hazánkat a szófiai világbajnokságon. A legjobbakat nektek!

0 Tovább

247. Fényűző hétvége a borvilágban: VinCE Budapest Wine Show

Közel 100 nemzetközi szakértő (köztük nyolc Master of Wine), 150 válogatott kiállító, 22 tematikus kurzus és majdnem 1000 féle bor. Így jellemezhető röviden a hatodik VinCE Budapest Wine Show. Fényűző hétvége közeledik a borvilágban.

0 Tovább

246. Magyar csúcsgasztronómia Lyonban

Most néhány napig biztosan a franciaországi Lyon a világ gasztronómiai fővárosa, hiszen hétvégén megnyitott a Sirha szakkiállítás, ami ráadásul helyszíneként szolgál az idei Bocuse d'Dor szakácsverseny döntőjének is. Persze mind az expo, mind a verseny bővelkedik magyar vonatkozásokban nemcsak az ételek, hanem az italok terén is.

Magyar ízek Lyonban (werkfotó)

0 Tovább

244. Tárkonyos buborékok: French Tarragon

A French Tarragont az egyik kedvenc pezsgős kevert italom, valamint egy különleges tárkonyos koktél ihlette.

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

240. Így készülj 2015-re: pezsgős koktélok a Bolstól

A karácsonyi után itt a Bols szilveszteri menüje is, természetesen sok-sok buborékkal. Boldog új évet!

Fotó: bols.com

0 Tovább

238. Buborék Fesztivál Ünnepi Kiadás 2014: ismerkedés a Champagne régióval

A whisky mellett mostanában a pezsgők kerültek a figyelmem középpontjába, a szilveszter közeledtével pedig több alkalmam is nyílt kicsit elmerülni a témában. Nemrég a Törley tradicionális és tranvasée módszerrel készült pezsgőit kóstoltam le, most viszont francia champagne tételekkel ismerkedtem meg a Buborék Fesztivál ünnepi kiadásán. Íme az év végi champagne flightom.

pezsgő kóstoló champagne buborék fesztivál veuve clicquot ruinart alfred gratien

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

236. Törley pezsgőkóstoló

Tavaly egy pezsgős itinerrel, most pedig egy pezsgős kóstolójegyzettel vezetem fel a közeledő szilvesztert itt a Koktél Blogon, köszönhetően a Veritas Borkereskedésnek, ahol nemrég a Törley Pezsgőpincészet legkomolyabb tételeit próbálhattam ki a teljesen száraz (brut nature) kategóriától az édes (doux) változatig, melyek mindegyike tradicionális vagy transvasée technológiával készült. A pezsgőkkel egyre jobban megismerkedve úgy gondolom, hogy a fogyasztását vétek lekorlátozni csak az ünnepek idejére, érdemes sokkal bátrabban hozzányúlni bármilyen alkalomkor és bár a magyarok ízléséhez az édes ízek állnak közelebb, megéri nyitni a szárazabb kategóriák felé is, ezek ugyanis egy teljesen más dimenziót jelentenek a pezsgők világában.


"Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt!" Törley József (Fotó: Veritas Borkereskedés)

0 Tovább

214. Exkluzív konyakos menü

Természetesen nemcsak a borokat, hanem a koktélokat is érdemes párosítani az ételekkel, így történt ez a Single Malt Only Coctail Dinner keretében vagy a Jim Beam nyári menüjében is. A következőkben pedig a Cognac Expert Blog speciális konyakos menüjével lehet megismerkedni, amelynek különlegessége, hogy minden egyes fogásban és kevert italban megjelenik a konyak.



0 Tovább

213. Gancia pezsgők a Budavári Borfesztiválon

Az 1829-ben született Carlos Gancia olaszként a pezsgőkészítés hazájában, Franciaországban tanulta ki a szakma fortélyait, hogy aztán 1850-ben hazatérjen és elkészítse az első olasz pezsgőt. A Piemont régióban található pincészetük azóta már az UNESCO Világörökségi Listájára is felkerült, az itt gyártott kézműves pezsgőkből pedig igen komoly sort hoztak el a Budavári Borfesztiválra és voltak olyan kedvesek, hogy a Koktél Blogot is meginvitálták egy kóstolóra. Gancia pezsgők a várban.

Gancia pezsgők standja a Budavári Borfesztiválon (Fotó: Koktél Blog)

0 Tovább

210. Nyárbúcsúztató: La Fleur de Paradis

Megjött az ősz, itt a rossz idő, szóval búcsúztassuk a nyarat egy gin alapú bodzás érdekességgel a Liquor.com oldaltól. Le Fleur de Paradis.

Fotó: liquor.com

0 Tovább

147. Másnaposan újévi koccintás? Buck's Fizz & Mimosa

Ha valakinek túlságosan is jól sikerült a szilveszteri ünneplés, de újév napján azért mégis szeretne koccintani egyet, annak tökéletes lehet a Buck's Fizz és a Mimosa páros bármelyike, hiszen mind a kettő egy könnyed, másnaposságra különösen ajánlott citrusos-pezsgős ital. Előbbi a londoni Buck's Clubról kapta elnevezését és elsőként Pat MacGarry (akinek a neve a Sidecar sztori kapcsán is ismerős lehet) készítette el 1921-ben. Utóbbi viszont a párizsi Ritz Hotelben látott napvilágot négy évvel később, a különbséget pedig csupán a friss narancslé és a pezsgő aránya jelenti.

bucks fizz mimosa pezsgő receptúra iba official cocktail grand marnier grenadine

0 Tovább

146. Klasszikus elegancia szilveszterre: French 75

Egyik kedvenc pezsgős kevert italom a nagy klasszikus French 75, ami méltó kísérője lehet a vészesen közeledő szilveszteri mulatságnak is. A párizsi New York Bar (későbbi nevén Harry's New York Bar) barmanje, Harry MacElhone találta fel 1915-ben (nevét egy francia ágyúról kapta). Érdekesség, hogy a Harry Craddock-féle 1930-as Savoy Cocktail Bookban gin alappárlattal szerepel a French 75 (szintúgy az International Bartenders Association hivatalos receptúrájában), azonban a David Embury által írt és 1948-ban megjelent The Fine Art of Mixing Drinks c. könyvben pl. konyak alapú piaként van feltüntetve. Mindenesetre már egy szimpla Gordon's ginnel és Törley Gála Sec pezsgővel nagyon jó italt lehet összerakni akár otthon is (persze sokkal autentikusabb, ha valamilyen francia pezsgőt, netán francia gint használunk). A szárazságon egy picit simít a cukor, az alapszesz borókás jegyeihez pedig jól megy a citrom fanyarsága. French 75.

0 Tovább

145. Pezsgős útmutató szilveszterre

A karácsonyt követően máris fordulunk rá a szilveszterre, így itt az ideje felébredni a pezsgőt körülvevő tudatlanságból. Mégis hogyan kell egy palackot felbontani, anélkül, hogy veszélyeztetnénk a másik szemét? Egyáltalán milyen pezsgőt érdemes választani? Vagy mit tegyünk, ha utáljuk a buborékokat az italban? Egy kis itiner az év végére.

pezsgő törley hungaria italfajták

2 Tovább

48. Az exkluzívabb szilveszterért: Champagne Dreams

Már szót ejtettünk a nagyon egyszerűen elkészíthető bólékról itt a Koktél Blogon, de aki szeretné egy kicsit exkluzívabbá tenni a szilveszterét és hű kíván maradni az ünnep tradicionális italához, annak itt egy jó kis tipp. Champagne Dreams.

0 Tovább

47. Bólék szilveszterre

A Bols Mixer Akadémia igazán könnyedén elkészíthető bóléival kíván a Koktél Blog kevert italokban gazdag, boldog új esztendőt mindenkinek!

0 Tovább

18+

A Koktél Blog főként alkoholtartalmú italokkal foglalkozik, így az oldal megtekintése csak 18 éven felüliek számára ajánlott! A Koktél Blog a minőségi és mértéktartó alkoholfogyasztás híve!

BÁR. ITAL. KULTÚRA.

"Az ember piája olyasmi, mint egy házastárs. Ha rosszul bánik vele, pokollá teszi az életét. Az alkohol évente kétmillió ember halálát okozza, és bár úgy érzi magát a részeg, hogy semmi sem árthat neki, nagyon fájdalmas módja az öngyilkosságnak. Ha úgy dönt, hogy tisztelettel és érdeklődéssel nyúl az üveg után, a kapcsolat egy egész életen át harmonikus maradhat. Minél többet tud róla, annál jobban ízlik minden egyes cseppje." A.J. Baime

FACEBOOK

FEED

KOKTÉL ABC

A-Z

KÓSTOLÓK

Bártúra (Bols Mixer Akadémia, Boutiq'Bar, Rumba Café)
Metaxa (Bols Mixer Akadémia)
Bártúra (Bols Mixer Akadémia, Trafiq)
Vodka- és ginkóstoló (Kávébár Bazár 2013)
Bártúra (Bols Mixer Akadémia, Buddha-Bar Hotel)
Single Malt Only Cocktail Dinner (Bols Mixer Akadémia)
Bártúra (Bols Mixer Akadémia, Tokio)
Bols Genever és Bols Honey (Bols Mixer Akadémia)
Whisky Show 2013
Jӓgermeister Winterkrӓuter (Bols Mixer Akadémia)
Nikka és Kavalan (WhiskyNet)
Ír kávé és forró ital szakkör (Bols Mixer Akadémia)
Arran (WhiskyNet)
V. Bártúra (Bols Mixer Akadémia, Kolor)
A.E. Dor (Kávébár Bazár 2014)
Párlatkóstoló (WhiskyNet)
Jӓgermeister Masterclass 2014
Ballantine's Brasil (Pernod Ricard)
Ír whiskeyk (WhiskyNet)
Bártúra (Bols Mixer Akadémia, Raqpart)
Krakkó
Gancia pezsgők (Budavári Borfesztivál, Bols)
Bevezető whiskyk (WhiskyNet)
Boroshordós utóérlelésű skót whiskyk (WhiskyNet)
Russian Standard kóstoló (Bols Mixer Akadémia)
Whisky Show 2014
Berry Bros. & Rudd (WhiskyNet)
Törley pezsgőkóstoló (Veritas Borkereskedés)
Buborék Fesztivál Ünnepi Kiadás 2014
Finlandia Masterclass Pekka Pellinennel és Markku Raittinennel
Megyer borok kóstolója (Veritas Borkereskedés)
Matusalem (WarmUp)
Christian Drouin calvados (WhiskyNet)
Juhász Testvérek (Veritas Borkereskedés)
Koktélfesztivál (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Szent Tamás Szőlőbirtok & Pincészet (Kávébár Bazár 2015)
Világbajnok pezsgők (VinCE Budapest 2015)
Vylyan borkóstoló (Veritas Borkereskedés)
Martin Miller's (WarmUp)
Teeling (WhiskyNet)
Füstös whiskyk (WhiskyNet)
William Grant's & Sons (Koktélbolt)
Bártúra (Bols Mixer Akadémia, Blue Fox The Bar)
Sörkoktélok (Frissítő Sörkoktélbár)
Bevezetés az olasz aperitivo kultúrába (Roust)
Vakkóstoló (WhiskyNet)
Nikka (WhiskyNet)
Karibi rumok (WhiskyNet)
Dilmah (Roust)
Grand Opening (Tuk Tuk Bar)
François (Törley)
London
Bourdaire-Gallois (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Champagne Emergency vol. 1.
Magyarországon még nem kapható ginek
Kreinbacher magnum palackos pezsgők (Budavári Borfesztivál)
Szürrealizmus koktélparti Simone Caporaléval (Blue Fox The Bar)
Metaxa Masterclass André Cavalheiróval (Roust)
The Lost Distillery kóstoló (WhiskyNet)
Cachaça szakkör (Bols Mixer Akadémia)
Delamain konyakok (WhiskyNet)
Glenmorangie és Ardbeg (WhiskyNet)
Johnnie Walker Colours kóstoló Colin Dunnal
Whisky Show 2015
Kaliforniai borok (Veritas Borkereskedés)
Tokaj évjáratbemutató (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Food pairing (Aria Hotel Budapest)
Skót vs. japán whiskyk (WhiskyNet)
Champagne Night (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Téli koktélok (Tuk Tuk Bar)
Koktélkóstoló (Up&Down)
Indiai gourmet hét (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Boulard calvados és koktélbemutató Vincent Boularddal (Heinemann)
GinNap (WhiskyNet)
Kínai újév és Valentin-nap Matthias Giroud-val (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Tőzegelt skót malátawhiskyk (WhiskyNet)
Karibi rumok kóstolója (WhiskyNet)
Jose Cuervo tequila- és koktélkóstoló (Bols Mixer Akadémia)
Meglepetések a pezsgő világbajnokságról (VinCE Budapest)
Zacapa kóstoló Rebecca Quiñonezzel (Diageo)
Thai gourmet hét (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Wemyss kóstoló (WhiskyNet)
RumNap (WhiskyNet)
Masterclass with Robert Schinkel (Dilmah)
Nagy burgundi kóstoló (Buddha-Bar Budapest)
Glenfarclas mesterkurzus Ian MacWilliammel (WhiskyNet)
Choya mesterkurzus Takehiko Okazakival (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Japán whiskyk kóstolója (WhiskyNet)
Chateau Musar borvacsora (Baalbek Lebanese Restaurant)
A fenyőerdő és az elektromosság íze (Blue Fox The Bar)
Moët & Chandon kóstoló (Zwack)
Hendrick's piknik (Roust)
Star of Bombay (Dunapro)
Pálinkakoktélok (Schiszler)
Black Swan Signature Cocktails (Black Swan)
Negroni Night (Brody Studios)
Hordóhasználat a whiskyknél (Hangolódás a Whisky Showra)
A független palackozók világa (WhiskyNet)
Amerikai whiskeyk tesztje (Best of Heinemann 2016)
Grant's whiskyk (Koktélbolt)
Wine Night - Italy (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Diplomático mesterkurzus Tito Corderóval (WhiskyNet)
Bols Geneverek kóstolója (Roust)
Whisky Show 2016
Tokaj Wine Night (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Molekuláris mixológia (NANO bar&restaurant)
Barangolás Skóciában (WhiskyNet)
Pezsgős koktélok Matthias Giroud-val (Buddha-Bar Budapest)
Champagne Night (Buddha-Bar Budapest)
Téli forró ital- és karácsonyi likőrkészítő szakkör (Bols Mixer Akadémia)
#KoccintsAszuval (Wineglass Communication sajtóklub)
Alchemists Night Christmas Edition (Brody Studios)
Furmint Február bemelegítés (Wineglass Communication sajtóklub)
Arran whiskykóstoló Andy Bellel (WhiskyNet)
Alchemists Burns Night (Brody Studios)
Bikavér Párbaj felvezetése (Wineglass Communication sajtóklub)
Furmint Február
Baijiu mesterkurzus Ulric Nijs-szel (Buddha-Bar Budapest)
TOP 10 Wine Night (Buddha-Bar Budapest)
Cocktail Art & Max 21 mesterkurzus Diego Ferrarival (Fabbri)
Vakkóstoló (WhiskyNet)
Haladó whiskykóstoló (WhiskyNet)
Bikavér Párbaj 2017
#LoveScotch (Diageo)
Unicum Riserva sajtóbemutató (Zwack)
VinCE Budapest 2017
Magna Mátra nagykóstoló 2017
Alchemists Night: Taste the Music (Brody Studios)
Jägermeister Manifest sajtóbemutató Nils Boesével
Új koktélok a Tuk Tuk Barban
Bacardí Night (Good Spirit Whisky & Cocktail Bar
Pisco délután a Chilei Nagykövetséggel (Blue Fox The Bar)
Intercooperation szakmai nap
Barta-Nagygombos portfólió kóstoló
Fever-Tree kóstoló (Panna Cocktail)
Sörkoktélok a BB'z-ben
#1narancs1fa (Roust)
Foss Marai (Winestore-TG Italiano)
Fuxli bemutató (Wineglass Communication sajótklub)
Edingburgh ginkóstoló Hans de Langgal (WhiskyNet, Good Spirit Whisky & Cocktail Bar)
Rumkóstoló Ken Rose-zal (WhiskyNet, Good Spirit Whisky & Cocktail Bar)
The Famous Grouse és The Macallan kóstoló (Gourmet Fesztivál)
Edingburgh ginkóstoló Hans de Langgal (WhiskyNet, Good Spirit Whisky & Cocktail Bar)
Brody Alchemists Night: Tiki! (Brody Studios)
High Note SkyBar (Aria Hotel)
Vitorlás borkóstoló (Bujdosó Pincészet)
Koktélkóstoló (GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar)
Elysium (Blue Fox The Bar)
Szóló Puro 2016 premier (Costes Dowtown)
Móri borok kóstolója (Wineglass Communication)
Deák St. Kitchen (Ritz-Carlton)
Dél-afrikai borok kóstolója (Wineglass Communication)
Black Swan Budapest
Skót whiskyk kóstolója (Best of Heinemann 2017)
Alchemists Night: Taste the Music (Brody Studios)
Disznókő-Vida borvacsora (VERITAS WINEBAR)
Bükki borok kóstolója (Wineglass Communication)
Urban Tiger

CÍMKEFELHŐ

receptúra (283),whisk(e)y (110),vodka (94),gin (82),rum (72),kóstoló (69),scotch whisky (49),bor (46),pezsgő (44),whiskynet (38),martini (29),forró kevert italok (27),bourbon whiskey (27),tequila (27),buddha-bar (25),bols (25),iba official cocktail (22),old fashioned (19),bols mixer akadémia (19),aperol (18),campari (18),konyak (17),negroni (17),cointreau (16),champagne (15),bacardi (15),kreinbacher (14),jenever (14),bols genever (14),punch (14),finlandia (14),angostura bitters (14),jack daniels (13),grey goose (12),daiquiri (12),vermut (11),alkoholmentes (11),bacardi legacy (11),irish whiskey (11),nikka (10),johnnie walker (10),schok norbert (10),gin tonic (10),jönnek az oroszok (9),tanqueray (9),absolut (9),boutiq bar (9),mojito (9),kávébár bazár (9),mezcal (9),jagermeister (9),havana club (9),calvados (9),limonádé (9),blue fox the bar (9),hendricks (9),prosecco (9),ódor andrás (8),whisky show (8),vince budapest (8),arran (8),jim beam (8),japán whisky (8),bártúra (8),szombati zsolt (7),cachaca (7),hot toddy (7),unicum (7),whiskey sour (7),sör (7),aperol spritz (7),the famous grouse (7),alchemists night (7),grand marnier (7),good spirit (7),benriach (7),bloody mary (6),moet et chandon (6),bombay sapphire (6),clément (6),törley (6),sherry (6),metaxa (6),dez oconnell (6),felhősi attila (6),brody studios (6),kottra dezső (6),caipirinha (6),furmint (6),peychauds bitters (5),belvedere (5),rye whiskey (5),hungaria (5),galliano (5),royal (5),gancia (5),kávés kevert italok (5),italfajták (5),sumire miyanohara (5),pálinka (5),gózon péter (5),wilson and morgan (5),kilchoman (5),nagy zoltán (5),bols natural yoghurt (5),vermouth (5),christian drouin (5),monkey shoulder (5),whisky sour (5),the bitter truth (5),uborka (5),fabbri (5),receptúrák (5),veritas borkereskedés (4),russian standard (4),Campari (4),tokaj (4),bartender (4),disznókő (4),woodford reserve (4),molekuláris mixológia (4),jager mesterkurzus (4),zwack (4),tonik (4),sailor jerry (4),becherovka (4),laphroaig (4),glendronach (4),fever-tree (4),dilmah (4),bols honey (4),white russian (4),ketel one (4),moscow mule (4),drambuie (4),abszint (4),trafiq (4),bols créme de cacao white (4),glenfiddich (4),patrón (4),pezsgős kevert italok (4),smirnoff (4),ballantines (4),dewars (4),sidecar (4),edinburgh (3),ramos gin fizz (3),angostura (3),caol ila (3),bols peppermint white (3),glögg (3),christmas cocktail collection (3),berry bros and rudd (3),bikavér párbaj (3),szekszárd (3),el dorado (3),budavári borfesztivál (3),gin fizz (3),bols around the world (3),manhattan (3),monin (3),ruinart (3),four roses (3),híres italmárkák (3),talisker (3),koval (3),bikavér (3),szepsy (3),belvárosi sörfesztivál (3),whisky (3),grants (3),ciroc (3),teeling (3),varga gergő (3),bujdosó (3),budavári sörfesztivál (3),morafcsik péter (3),szaké (3),artesian (3),tuk tuk bar (3),rhum jm (3),kevert italok (3),cocktail (3),wray and nephew (3),matthias giroud (3),szent tamás (3),tennessee whiskey (3),choya (3),malomhegyi anett (3),frangelico (3),blog (3),koktél (3),cswwc (3),piper-heidsieck (3),taittinger (3),alfred gratien (3),margarita (3),st germain (3),bourbon (3),unicum szilva (3),gordon and macphail (3),bols créme de cassis (3),brandy (3),zwack sándor (3),caorunn (3),gordons (3),színes város (3),tiki (3),budapest borfesztivál (3),diplomático (3),jameson (3),boudier (3),dalmore (3),tea (3),jose cuervo (3),illemtan (3),keresztes ferenc (3),charles heidsieck (3),mancino (3),mai tai (3),fernet branca (3),bar orchard ginza (3),black swan (3),edukáció (2),moe aljaff (2),carousel (2),the worlds 50 best bars (2),iba (2),star of bombay (2),terasz budapest (2),ardbeg (2),glenmorangie (2),auchentoshan (2),terasz budapest 2016 (2),ken rose (2),omék (2),borsos gergely (2),koroknai klári (2),el jimador (2),don julio (2),pálinka nemzeti tanács (2),bollinger (2),simone caporale (2),allianz (2),chairmans reserve (2),sör mi több (2),licor 43 (2),lossit (2),mount gay (2),hadik (2),the lost distillery (2),blogverseny (2),másnaposság (2),cocchi americano (2),gulyás csaba (2),old pulteney (2),fever tree (2),alia akkam (2),juraj seman (2),koccints aszuval (2),takehiko okazaki (2),gourmet fesztivál (2),sin limites (2),diplomático world tournament (2),wineglass communication (2),glenfarclas (2),wemyss (2),orosz ákos (2),ancnoc (2),cider (2),chartreuse (2),glencadam (2),cynar (2),lukács roland (2),jgasco (2),thomas henry (2),tullamore dew (2),six saints (2),soha ne igyál ha vezetsz (2),magna mátra (2),vízsprint (2),unicum riserva (2),maxime trijol (2),heinemann (2),varga krisztina (2),chateau musar (2),boulard (2),no3 (2),thomas girard (2),jura (2),darnleys view (2),ozeki (2),baalbek (2),mortlach (2),grog (2),aria (2),kovács istván (2),bacardi original bar (2),cuba libre (2),haymans old tom gin (2),szakkör (2),chivas regal (2),matusalem (2),chili (2),bols parfait amour (2),beefeater 24 (2),brokers (2),bols advocaat (2),bols banana (2),maraschino luxardo (2),bells (2),bluecoat (2),tokio (2),umeshu (2),glengoyne (2),corpse reviver no2 (2),lillet blanc (2),goslings (2),macallan (2),smash (2),julep (2),mint julep (2),remy martin (2),bowmore (2),stolichnaya elit (2),absolut elyx (2),harrys new york bar (2),pávai miki (2),tabasco-szósz (2),hurricane (2),scotch hot toddy (2),melange kávéház (2),black russian (2),rose maura lorre (2),long island iced tea (2),snassz kevert italok (2),tequila sunrise (2),cosmopolitan (2),hot aperol (2),bols cherry brandy (2),david wondrich (2),james bond (2),cointreaupolitan (2),harry craddock (2),bols around the world 2013 (2),tennesse whiskey (2),bellini (2),appleton (2),rumba café (2),beefeater (2),ernest hemingway (2),jäger grog (2),knob creek (2),bushmills (2),francois (2),hárslevelű (2),márkus györgy (2),warmup (2),szabó dávid (2),vitáris róbert (2),veuve clicquot (2),kings ginger (2),disznókő tokaji koktélverseny (2),madeira (2),disznókő pincészet (2),sazerac (2),buffalo trace (2),pinot noir (2),merlot (2),casati (2),wossala rozina (2),kwai feh (2),nightjar (2),savoy (2),Aperol (2),diaego (2),cabernet sauvignon (2),cabernet franc (2),pommery (2),benromach (2),longrow (2),glenrothes (2),old ballantruan (2),makers mark (2),bols strawberry (2),drinks international (2),brands report (2),cinzano (2),bols peppermint green (2),bols elderflower (2),campari naptár (2),paddy (2),ír kávé (2),kávé (2),st-germain (2),armagnac (2),delamain (2),schweppes (2),bols sloe gin (2),szilva (2),zubrowka (2),bols cacao brown (2),deák olivér (2),flair (2),bols melon (2),kilbeggan (2),csatlós máté (2),rozmaring (2),dolin (2),Champagne (2)