583. A városi tigris újra harap

Még anno a soft opening időszakban látogattam el többször (itt meg itt) az Urban Tigerbe, ami a rendkívül erős kezdést követően a hírek szerint visszaesett színvonalban, most azonban úgy néz ki, hogy a városi tigris újból erőre kapott, köszönhetően két kulcsember leszerződtetésének.

urban tiger tarjányi zsolt krizmanics norbert gin tonic gin ginraw fever-tree pimp bellini rum prosecco above the clouds whisky sour monkey shoulder whisky frangelico st germain oriental plants ramos gin fizz gin fizz ketel one vodka take away coffee martini espresso martini unicum unicum riserva receptúra
Urban Tiger

0 Tovább

560. Ötcsillagos lazaság

Magyarországon is egyre több szálloda veszi komolyan a saját bárját, olyannyira, hogy pl. Londonhoz hasonlóan önálló brand köré építik fel ezeket. A nagyjából másfél éve megnyitott budapesti Ritz-Carlton Hotelben az ötcsillagos eleganciához igazodik a többek között champagneban utazó Kupola Lounge & Bar, viszont átellenben már egy sokkal lazább hely, a Deák St. Kitchen működik, ahol a grillételek mellett elsősorban a borokra és a koktélokra fókuszálnak. A koktéllap kizárólag a ház signature italaiból áll, ami nagyon pozitív irány, amellett, hogy külön kérésre természetesen bármelyik klasszikust is szívesen elkészítik. A signature koktéloknál kreatívan nyúlnak a különféle hozzávalókhoz, simán összepárosítják a bodzalikőrt a chilivel, a mezcalt a mandulával vagy a babérlevelet a grapefruittal, de olyan technológiát is bátran alkalmaznak az italok készítésénél, ami amúgy a konyhában jellemző (szuvidálás). Íme egy kis ízelítő.

receptúra deák street kitchen ritz-carlton hendricks st germain gin russian standard vodka spring break grapefruit bay heisenberg illegal mezcal monkey shoulder whisk(e)y elyx pineapple absolut talisker mandarin napoleon kreinbacher pezsgő

0 Tovább

555. Fine spirit alapú koktélok a Dandelyantől

Mint ahogyan a gasztronómiában mindent, úgy jó koktélt is csak minőségi alapanyagokból lehet készíteni. Sőt, kifejezetten prémium alappárlatokat sem szentségtörés használni, ha ehhez méltó a koktél egész koncepciója. A londoni Mondrian Hotel bárja, az agyondíjazott Dandelyan az exkluzív Cellar menüjével ezt az irányt célozta meg.

receptúra dandelyan ryan chetiyawardana patron agave sherry tequila patrón soy aged whisky sour craigellachie whisk(e)y vodka grey goose jack daniels facundo neo rum bluegrass fizz woodford reserve silver fria jack and mickey old fashioned vx gibson martini martini old fashioned fizz whisky sour

Patron Agave Sherry: Patrón 100% Agave Tequila, fermentált agávé.

0 Tovább

531. Sör mi több koktélok

A sörforradalom nem ismer határokat! Íme a Sör mi több koktélreceptúráit.

sör mi több sör campari vodka receptúra whisk(e)y scotch whisky violet wit campari weizen strawbeerry blonde ice tea russian cherry bitter

0 Tovább

526. Fever-Tree ötletek

A múltkori II. Disznókő Koktélverseny kísérőrendezvényei között volt egy kifejezetten izgalmas mesterkurzus Szombati Zsolttal a Buddha-Bar Budapestben, ahol a Stoli The Original és a Stoli Elite vodkák, valamint a Copperhead szimpla és Black Batch ginek mellett szinte a teljes Fever-Tree portfóliót ki lehetett próbálni. Íme néhány Fever-Tree inspiráció.

fever-tree receptúra gin tonic cuba libre perfect storm moscow mule vodka tonic elderflower fizz whisky and ginger gunner summer cup st clements szombati zsolt

Fotó: Fever-Tree

0 Tovább

519. Forray András nyerte a II. Disznókő koktélversenyt

Idén folytatódott a 2014-ben elkezdődött Disznókő koktélverseny a Disznókő Pincészet és a Buddha-Bar Hotel Budapest szervezésében, amin ismét zsűritagként vehettem részt. A versenyt a Michelin-csillagos Costes Downtown vezető bártendere nyerte, aki az elődöntőben St. Heritage koktéljával, a döntőben pedig Drymatic koktéljával alkotott nagyon izgalmasat és abszolút megérdemelten utazhat a Bordeauxba, a Disznókő testvérbirtokaira. Íme a különleges összetevőket is tartalmazó, mégis rendkívül letisztult koktélok receptúrái.

receptúra st heritage drymatic disznókő buddha-bar bor tanqueray gin ketel one vodka becherovka furmint alain milliat don julio tequila fever-tree

Forray András a II. Disznókő koktélverseny döntőjében

0 Tovább

518. Horizont Sörkoktélok a BB'z-ben

A nem is olyan régen a Gozsdu udvar szomszédságában megnyílt BB'Z Bar & Grillben odafigyelnek a koktélokra. Legutóbb például Horizont kraft sörökből készítettek kevert italokat Sós Richárd bártender vezetésével, amelyek bemutatóján volt szerencsém részt venni.

bbz receptúra horizont coriander fizz bombay sapphire spring is coming gin gold rush lady lavender grey goose vodka japanese swizzle becherovka honey porter jack daniels

Horizont Saison Witbier, Horizont Vanilla Milk Porter, Horizont Golden Ale, Horizont Japán Búza

0 Tovább

513. Vitaminbombák felnőtteknek

A tavasz beköszöntével újra itt a lehetőség, hogy belevessük magunkat a piaci forgatagba és friss zöldségeket, gyümölcsöket szerezzünk be a mindennapokra. Íme két vitaminbomba, amik egy kicsit felturbózva akár az éjszakában is megállják helyüket.

receptúra vodka finlandia veggie screwdriver finlandia lassi

0 Tovább

490. Snoop Dogg koktélja: Laid Back

Ha már Snoop Doggnak még 1993-ból van egy Gin&Juice c. száma, a Tanqueray ginmárkának kézenfekvő volt a rapperre építeni Gin&Juice kampányát. Snoop ennek örömére összehozott egy saját koktélt is, ami az említett zene szövegében szereplő Laid Back nevet kapta.

laid back receptúra tanqueray ciroc gin vodka gin and juice snoop dogg

0 Tovább

482. Pörkölj oda a télnek: kávékoktélok egy kis extrával

Íme néhány ötlet, hogy milyen módon lehet túlélni ezt a rettenetes időjárást. Három kávékoktél a Budapest Baristas legkreatívabb baristáitól.

receptúra finlandia vodka finnish cold brew nordic espresso

0 Tovább

476. Vitaminbomba: Kale Martini

Ebben a dermesztő hidegben nagy szükség van a vitaminok utánpótlására. Kale Martini a New York-i Chalk Point Kitchen bártenderétől, William Bastiantól.

absolut vodka martini kale martini receptúra

0 Tovább

460. Téli forró ital- és karácsonyi likőrkészítő szakkör 2016

Ahogyan annak idején, most is remekül sikerült a Kávé Akadémián tartott téli szakkör, ezúttal Elek Csilla és Kottra Dezső "Dedi" vezetésével. Íme néhány tipp az ünnepekre forró ital és karácsonyi likőr témakörben.

jager grog receptúra forró kevert italok jagermeister helsinki glöggi vodka vermut chrisbaum punch gin hendricks bombardino bols bols mixer akadémia kávé akadémia rum ron varadero galliano tullamore dew whisk(e)y irish whiskey sailor jerry házi tojáslikőr karácsonyi narancslikőr tonkababos csokoládélikőr ír krémlikőr glögg grog punch alkoholmentes

Fotók: Koktél Blog

0 Tovább

458. 1001 buborék a Buddhában

Decemberben egyértelműen a buborékok játsszák a főszerepet a Buddha-Bar Hotel Budapestben: megnyílt a Pop-Up Champagne Bar, nemrég volt egy egyedülálló Champagne Night és a Koktél Blogon már jól ismert Matthias Giroud is készített néhány remek pezsgős koktélt.

matthias giroud receptúra sierra ajusco concoction direct flight reims katmandou dry champagne cloud martini martini french g perfume whisky sour whiskey sour kir royal experience tequila mezcal gin gvine vodka ciroc konyak cointreau johnnie walker whisk(e)y scotch whisky champagne barnaut larmandier-bernier bollinger paul bara charles heidsieck pommery nicolas feuillatte ruinart billecart-salmon veuve clicquot duval-leroy laurent-perrier alfred gratien kóstoló champagne night buddha-bar

0 Tovább

442. Három szürke falfelületet szépített meg Budapesten a Royal Vodka

A Royal vodka, Magyarország piacvezető vodkája 2016-ban három szürke betonfelületet tett színesebbé a Színes Város projekt szervezésében, a Boráros téren, a Petőfi-híd pesti lábazatánál és a Kazinczy utcában. Utóbbi tűzfal design-ját három terv közül, a közönség szavazata alapján választották ki.

színes város royal vodka

0 Tovább

441. Híres piások a Brody Alchemists Nighton

A múltkori különkiadást követően visszatért a normál kerékvágásba Dez O'Connell koktélos sorozata, a Brody Alchemists Night, aminek apropóját ezúttal a legismertebb piások adták. Egy piás egy koktél.

receptúra venus george byron gin pezsgő kreinbacher sauvignon blanc mamie taylor no2 winston chruchill whisk(e)y scotch whisky johnnie walker angostura bitters black rose gerard depardieu vodka kremlin boudier ruppert bor dickens punch charles dickens rum diplomatico voyer assam tea oleo saccharum konyak the green beast pablo picasso la fée abszint ace of spades lemmy kilmister sheep dip cola smoking nail frank sinatra drambuie cigar russian standard brizzard mancino vermut dez oconnell brody studios alchemists night punch martini

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

440. Koktélok Halloweenre

Íme, néhány vodka alapú, bizarr koktélötlet a közelgő halloweeni bulira. Véres Mária és véres agy egy kis csavarral.

bloody mary barocco brain shot receptúra vodka finlandia

0 Tovább

426. Őszi koktélok Lappföld színeivel

Sárguló erdők, zöldellő északi fény és kéklő ezernyi tó. Őszi koktélok Lappföld színeivel és finn vodkával.

receptúra finlandia vodka lappland orange nordic light finnish blue

0 Tovább

425. Szavazz te is a Kazinczy utcai tűzfal design-jára!

A Royal vodka két szürke betonfelületet tett színessé a Színes Város szervezésében, a Boráros téren és a Petőfi-híd pesti lábazatánál. A következő projekt, a Kazinczy utcánál található tűzfal design-ját pedig három terv közül, a közönség szavazata alapján fogják kiválasztani.


színes város royal vodka

A Petőfi-híd pesti lábazata (Fotó: Farkas András)

0 Tovább

404. A Színes Város és a Royal Vodka közös projektje: legális köztérszínesítés

A Színes Város egy igazi nagyvárosi kezdeményezés, amely művészi alkotássá varázsolja a hatalmas, szürke betonfelületeket . A Royal Vodka egyedülálló módon, büszkén támogatja a Színes Város Csoportot, melynek során már egy helyszínt színesebbé tett - a másodikra készülnek a tervek, a harmadik tervre pedig a közönség szavazhat majd.

színes város royal vodka

0 Tovább

399. Belvedere, Buddha, F1

Akárcsak a korábbi években, idén is a Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace adott otthont a Formula 1-es nagydíjakat követően megrendezett after party sorozatnak, a HUBLOT GR1D CLUB - The Race After Partynak a HUBLOT és Belvedere Vodka támogatásával. Íme egy rövid, képes beszámoló Belvedere produkcióval, különleges vodkás üvegekkel és F1-pilótákkal.

buddha-bar gr1d club belvedere vodka

F1 -es jégszobor Buddha-Bar módra

0 Tovább

394. A Grey Goose koktélja a nyárra: Le Grand Fizz

A franciaországi Le Logis Grey Goosenál nemrég tanulmányúton járt Ódor András hazaérkezve egy remek mini workshopot tartott a tapasztalatairól és résztvevőként még a Grey Goose Vodka elsőszámú nyári koktélját, a Le Grand Fizzt is elkészíthettük. A lenti hivatalos receptúrához képest egy picit változtattunk az arányokon és a díszítésen, valamint a kevesebb bodzalikőr mellett cukorral biztosítottuk a balanszot.

grey goose vodka le grand fizz ódor andrás receptúra

0 Tovább

388. Koktélok a fesztiválszezonra

Popcornos pohárban szervírozott long drink vagy sült krumplinak álcázott frissítő? Street food koktélok a fesztiválszezonra.

receptúra

0 Tovább

378. A fenyőerdő és az elektromosság íze

Ha már végül a Gourmet Fesztiválra sajnos nem jutottam ki egyéb elfoglaltságaim miatt, akkor meglátogattam Felhősi Attila vezető bártendert a Blue Fox The Barban, hogy kipróbálhassam a rendezvényen nagy sikert arató koktéljait. Az italok elkészítésénél az volt a koncepció, hogy olyan ízeket kóstolhassanak meg a vendégek, amiket más módon nem lenne lehetőségük. Így jött létre a fenyőerdőket idéző Taste of the Pine Forest és az elektrosokkot szimuláló Taste of the Electric. Előbbit fenyőtüske, eukaliptusz és cédrusfa, utóbbit pedig zsibbasztó hatású, egészen extrém élményt nyújtó parazsázsa és fanyar grapefruit felhasználásával sikerült reprodukálni.

blue fox the bar felhősi attila kóstoló rum vodka bor holdvölgy furmint parazsázsa fenyő cédrus eukaliptusz

0 Tovább

342. For Her & For Him Valentin-napra

Két remekül eltalált koktélt készítettek a KIOSK Budapest bartenderei a mai Valentin-napi fogások mellé.

receptúra for her for him vodka whisk(e)y bourbon whiskey scotch whisky laphroaig

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

329. Királyi grog a hideg ellen

Megérkezett a havas, szeles időjárás nappali mínuszokkal karöltve, szóval itt egy királyi ötlet némi forró védőitalra. Royal Grog.

vodka forró italok grog royal

0 Tovább

328. A Golden Globe hivatalos koktélja: Moët Ruby Red

A vasárnap esti Golde Globe díjátadó kapcsán igazán büszkék lehetünk, hiszen a Saul fia lett az első magyar film, amelyik kategóriájában a legjobbnak bizonyult. Na de milyen koktéllal ünnepeltek a sztárok? Természetesen egy alkalomhoz illő Moët & Chandon pezsgőkoktéllal, hiszen a champagne ház immáron 25. éve szállítja a gála hivatalos buborékait. Moët Ruby Red by Karen Grill.

moet et chandon receptúra vodka champagne golden globe

Fotó: Getty Images

0 Tovább

313. Magyar-finn Halloween

Csontváz, vér és kivájt tök. Finlandia koktélok Varga Gergő bártendertől a közelgő Halloween alkalmából.

finlandia vodka receptúra charleston follies varga gergő feketeribizli puncs

0 Tovább

305. Kitűnő választás, Mr. Bond!

Őfelsége titkosügynökének klasszikus italát, a Vesper Martinit anno részletesen bemutattam itt a Koktél Blogon, most viszont közeledik az új Bond-film bemutatója, így érdemes körüljárni, miben is változott azóta a 007-es ízlése. A Vesperhez képest jelentős módosulás, hogy az alappárlat(ok)ból a Gordon's gin kiesett és kizárólag vodka, mégpedig Belvedere dolgozik a 007-es martiniben. Az eredmény egy klasszikus Vodka Martini (a Vesperből persze a citrom twist megmaradt). A Spectre címet viselő új film kedvéért a Belvedere megalkotott egy twistet is, aminek különlegességét a szicíliai zöld olívabogyó sós leve adja. Természetesen rázva, nem keverve.

Stephanie Sigman

Az új Bond-lány, Stephanie Sigman és a Belvedere 007 Martini (Fotó: Belvedere Vodka)

0 Tovább

303. Simone Caporale és a szürrealizmus

A sorozatban háromszor a világ legjobbjának választott Artesian bártendere, Simone Caporale és a hely egyetlen magyar tagja, Molnár Balázs nemrég a budapesti Blue Fox The Barban jártak, hogy egy teltházas koktélpartin keresztül ízelítőt adjanak a magyar fogyasztóknak a kultikus londoni bár italaiból.

Simone Caporale

Simone Caporale (fotó: Blue Fox The Bar)

0 Tovább

300. Tengeri herkentyűs Bloody Mary

A klasszikus koktélok között egyébként is különutasnak számító Bloody Marynek egészen elborult twistjei tudnak lenni. Ilyen például a Tasting Table egyik tengeri herkentyűs változata. The Ultimate Seafood Bloody Mary.

receptúra the ultimate seafood bloody mary vodka bloody mary

Fotó: tastingtable.com

0 Tovább

296. Cosmopolitan kicsit másképp

A nagy klasszikus Cosmopolitan igen hálás tud lenni, ha kísérletezünk vele, talán a Cointreaupolitan a legismertebb twistje, de egyik fő alkotóelemét, az áfonyát nyugodtan lecserélhetjük más bogyós gyümölcsre vagy kiegészíthetjük egyéb fűszerrel, például vaníliával is. Blackberry-Vanilla Cosmo.

Cosmopolitan twist

0 Tovább

294. Moscow Mule nyári üzemmódban

A nagy klasszikus Moscow Mule most nyári üzemmódba váltott a Liquor.com válogatásának köszönhetően.

moscow mule receptúra Mumbai mule vodka smashed cherry mule garden mule midnight mule blood orange and sage mule Melon mule grey goose

0 Tovább

285. Londoni bártúra 2015

Azt hiszem, kevesen vitatják, hogy a bárkultúra jelenlegi két fellegvára London és New York. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a nívós World's 50 Best Bars tavalyi listája, ahol az első tíz bár közül hármat-hármat ez a két város ad, úgy, hogy a legjobb öt közé máshonnan nem is tudtak bekerülni. Előbbi városban nemrég sikerült egy bártúrát megszerveznem, így többek között meglátogattam az említett TOP10-es bárokat is.

artesian nightjar savoy 69 colebrook raw cahoots join the colony absolut elyx vodka youre so gangsta grey goose name of the samurai whisk(e)y japán whisky nikka tea in st james no.3 gin scotchlaw dewars scotch whisky the double decker bombay sapphire Johnny Walker death in venice Campari the blitz spritz tanqueray keeping it regular

Fotók: Koktél Blog

0 Tovább

282. Stílusos Távol-Kelet Budapesten

Ahogyan korábban is írtam, abszolút pozitívnak tartom, ha egy hazai szálloda bárja önálló brand kialakítására törekszik, hiszen a nemzetközi példák is azt mutatják, van létjogosultsága az ilyen koncepciónak, elég, ha csak a Langham Hotel Artesianjére vagy a Savoy Hotel American Barjára gondolunk.

tuk tuk bar casati hotel saigon thai chi-lee tuk tuk martini receptúra vodka smirnoff gin bombay sapphire whisk(e)y scotch whisky monkey shoulder kwai feh martini

Tuk Tuk Bar (Fotó: facebook.com/tuktukbarbudapest)

0 Tovább

281. Nyári teakoktélok Dilmah módra

Elkötelezett Dilmah teafogyasztó lettem, mióta tavaly részt vettem a Magyarországra látogató Dilhan C. Fernando (az alapító Merril Fernando fia) előadásán. Magával ragadott az az alázat és aprólékos tudás amivel Srí Lankán végzik a munkájukat és persze azok a remek teák, melyeket olyan nagy odaadással készítenek. Ráadásul a Bols márkával együttműködésben kiemelt figyelmet fordítanak a teakoktélokra, még egy külön könyvet és honlapot készítettek a témában. Nemrég a Bols Mixer Akadémia két oktatója, Kántor Enikő és Kottra Dezső Dedi tartott a nyárra hangolt szakkört a Dilmah teákról és a teakoktélokról.

dilmah kóstoló kottra dezső kántor enikő bols mixer akadémia vodka rum gin sailor jerry hendricks cointreau mojito

0 Tovább

268. A fővárosnak dedikálva: Budapest Unique

Nemrég Budapestre látogatott Tim Etherington-Judge, a Diageo italnagykövete, aki egy előadás keretében bemutatta a világ vezető prémium italokat gyártó és forgalmazó cégének luxus portfólióját. A Tanqueray, a Don Julio, a Johnnie Walker, a Bulleit, a Zacapa, a Ketel One és a Ciroc márkák mellett persze a koktéloké volt a főszerep: a Bulleit bourbon whiskeyjéből például egy barackos Mint Julepet, a Zacapa Etiqueta Negra rumjából egy füstös Negronit, a Ketel One vodkájából egy Espresso Martinit, míg a Ciroc vodkájából és a Zwack Unicum Szilvájából egy külön a fővárosnak dedikált koktélt állított össze. A Budapest Unique-ban a citrusosan száraz Ciroc vodka, a keserédes narancslikőr és a koncentrált csokoládé bitter szépen kiegészíti az Unicum Szilva hangsúlyos karakterét.

BUDAPEST UNIQUE

0 Tovább

257. Ehető koktélok nőnapra

A hazai molekuláris mixológia úttörője, Keresztes Ferenc a Tokio Budapestben készített el két ehető koktélt nőnap alkalmából. Uborkás vodkakapszula és tiramisuhab fagyasztott rózsával.

0 Tovább

255. Buborékos bajnok: Grand Maniac

A Magyar Bármixer Unió meghívásának köszönhetően volt szerencsém részt venni az idei Magyar Koktél és Flair Bajnokság nagydöntőjének kóstolózsűrijében, ahol a legjobb koktélt a londoni Yama Momo bármenedzsere, Malomhegyi Anett készítette el. Rendkívül pozitívnak tartom, hogy ebben a kissé elférfiasodott szakmában egy hölgy a pasik fölé tudott kerekedni, főként, hogy mindezt az egyik kedvenc kategóriámban, a sparklingban tette egy szép harmóniával rendelkező, virágos-gyümölcsös itallal. Anett ráadásul vőlegényével, a flair győztes Deák Olivérrel együtt képviselheti hazánkat a szófiai világbajnokságon. A legjobbakat nektek!

0 Tovább

252. Koktélfesztivál Matthias Giroud-val

A kínai újév tiszteletére a Buddha-Bar Loungeban egy különleges koktélfesztivált tartanak Matthias Giroud vezetésével, aki egyébként a Buddha-Bar hálózat vezető bármenedzsere és számos bár megnyitásában vett részt New Yorkban, Dubaiban vagy Monacóban. A koktélok mellett ráadásul egy speciális, ötfogásos ázsiai ételsort állított össze a Buddha-Bar Étterem executive séfje, Ossama Kutaini, így egy komplett, tematikus gasztronómiai élményben lehet része a Klotild Palotába ellátogatóknak. Nekem volt olyan szerencsém, hogy a Buddha-Bar Hotel meghívására már a teljes menüsort végigkóstolhattam, amit bátran ajánlhatok mindenkinek, aki egy kicsit is nyitott a távol-keleti ízvilágra. Érdemes viszont sietni, mert az italkreációk február 21-ig, az ételcsodák pedig február 28-ig érhetőek el.

0 Tovább

243. Finlandia Masterclass 2015

A héten volt szerencsém részt venni egy kiváló masterclasson a Trafiqban, amit a Finlandia mesterkóstolója, Markku Raittinen és a finn vodkamárka mixológusa, Pekka Pellinen tartott. Vodkás vakteszt, buborékos Negroni, füstös Bloody Mary, mangós és pattogatott kukoricás sour zacskóban: Finlandia Masterclass 2015.

Pekka Pellinen, az italpedia és Markku Raittinen, a vodkapedia

4 Tovább

228. Minden, ami Russian Standard Vodka

Nemrég szervezett a Bols Mixer Akadémia egy Russian Standard Workshopot, ahol még a múltkorinál is mélyebben meg lehetett ismerkedni a legoroszabb vodkával (a márka marketingje erőteljesen épít arra, hogy az RS teljes egészében orosz alapanyagokból (a Ladoga-tó vizéből és dél-orosz téli búzából ) és Oroszországban (Szentpéterváron) készül). Ódor András, a Russian Standard hazai márkanagykövete egyrészt bemutatta, hogy milyen széleskörűen lehet alkalmazni alapszeszként a koktélok keverésénél: kipróbálhattuk vaníliás-kapros Old Fashionedben, gránátalmás-aperolos Negroniban, tormás-bazsalikomos-baconös Bloody Maryben vagy amarena meggyes Espresso Martiniben. Másrészt megkóstolhattuk a teljes Russian Standard portfóliót is a jól ismert Originaltól a már prémiumkategóriának számító Imperiáig.

0 Tovább

220. Tisztára selymes: Silk Fizz

Nemrég találkoztam a facebookon a Snow Collins-szal, a nagy klasszikus Tom Collins egy igazán érdekes twistjével (változatával), aminek egy picit finomítottam a receptúráján, így megszületett a Silk Fizz (a Tom Collins és a Gin Fizz közötti hasonlóságokról és különbségekről itt lehet olvasni). Az ital textúrájának selymességét elsősorban a tojásfehérje szolgáltatja, kiegészítve a legtisztább alapszeszként számon tartott vodkával, mely az autentikus verzióban használt ginnel szemben jóval visszafogottabb ízvilágot biztosít, így elsősorban azoknak ajánlott, akik egyáltalán nem kedvelik a harsány, fűszeres aromákat.

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

216. A Royal Vodka születésnapi csomagolása

A Royal Vodka immáron harmadjára írta ki az ún. Royal Design pályázatot, melynek legutóbbi témája a márka 25 éves születésnapja volt.

Az ajándék palackért köszönet a Bols Hungarynek! (Fotó: Koktél Blog)

0 Tovább

211. Őszi összetevők

Az új évszakra való tekintettel a Difford's Guide összegyűjtött néhány tipikus őszi koktélösszetevőt, amelyeket természetesen különféle kevert italokon keresztül mutattak be. Ezekből válogatott a Koktél Blog.

receptúra calvados vodka belvedere tabasco-szósz apple buck hail mary cucumber martini ketel one zubrowka rum mulata daisy bacardi galliano bols cacao brown fig supreme tequila grand marnier alma cékla uborka édeskömény körte szilva füge autumn plum daiquiri daiquiri punch

Fotó: blog.xfree.hu

0 Tovább

209. Krakkói klasszikusok

Nemrég néhány napot a lengyelországi Krakkóban töltöttem nyár végi kikapcsolódás gyanánt, amit bátran ajánlok mindenkinek, aki szereti aktívan eltölteni a szabadidejét. Autóval is könnyedén megközelíthető, sőt, kifejezetten ajánlott ezt a közlekedési módot választani, hiszen egyrészt már a Tátra is gyönyörű látványt nyújt az utazás során, másrészt a környékbeli Auschwitz-Birkenau, Wieliczka vagy Zakopane így érhető el a legegyszerűbben. Persze Krakkón belül is rengeteg a látnivaló: a mozgalmas főteret, a monumentális templomokat, a barátságos Wisla-partot vagy az Oskar Schindler egykori gyárának helyén kialakított múzeumot nem éri meg kihagyni. No meg persze vannak remek koktélbárok is, a következőkben az elegánsabb, étteremként is funkcionáló Baroque, illetve a tapas bárként is üzemelő, fiatalos, kissé alternatív Le Scandale néhány signature drinkjét mutatom be, amelyek mindegyike egy nagy klasszikus ital újragondolt twistje.

baroque le scandale receptúra plum-bacon old fashioned polskie martini baroque collins mure margarita antique breakfast negroni gin aperol vermut tequila galliano vodka bourbon whiskey whisk(e)y four roses wyborowa zubrowka krupnik seagrams camino real tanqueray cracow caipirinha negroni martini collins margarita old fashioned caipirinha

Fotó: Wikipédia

0 Tovább

200. Még mindig bogyós gyümölcsszezon: Blackberry Vanilla

A hétvégén sorra vett áfonya mellett egy másik bogyós gyümölcsnek, a fekete szedernek is szezonja van, amit szintén kiválóan lehet alkalmazni kevert italokban. A kiindulási alapot ezúttal a Blackberry Vanilla adta, aminek eredetileg 6 cent vaníliával infuzált vodka az alapszesze, viszont ha kevésbé száraz és alacsonyabb alkoholtartalmú koktélt szeretnénk készíteni, akkor 4 centnyi szimpla vodkát is lehet használni, kiegészítve 2 centnyi vaníliás méz- vagy cukorsziruppal.

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

199. Itt az áfonyaszezon: Blueberry Thyme

Többek között most van az áfonya szezonja is, ennek örömére elkészítettem a Blueberry Thymeot, amelynek kiindulási alapját a Liquor.com válogatásában szereplő áfonyás kevert ital jelentette. Az alapszeszként dolgozó vodkát remekül lehet variálni különböző fűszerekkel (jelen esetben a kakukkfűvel), az elengedhetetlen balanszt pedig frissen facsart citromlé és mézszirup biztosította (utóbbit lehet egyébként helyettesíteni szimpla cukorsziruppal vagy az eredeti receptúrában szereplő agávé sziruppal).

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

197. A világ legnépszerűbb szeszes italai 2013-ban

Érdekesség, hogy a világ legnagyobb mennyiségben eladott szeszes italai között csupán két olyan márka van, amely nálunk Magyarországon jól ismert, ehelyett a listán több, itthon szinte ismeretlen indiai whisky és dél-koreai soju is szerepel. Ez volt a tíz legnépszerűbb márka 2013-ban.

A világ legnépszerűbb szeszes itala a Jinro Soju, 2013-ban több mint kétszer annyi mennyiséget adtak el, mint a második helyezett Emperador brandy. (Fotó: kevineats.com)

0 Tovább

189. A világ legdrágább vodkái

A legdrágább piák listájának összeállításakor arra lettem figyelmes, hogy a legtöbbet kóstáló vodkáknál az ital minősége már-már eltörpül a sokszor elképesztően giccses palackozás külcsínye és persze értéke mellett. A The Spritis Business ennek megfelelően össze is szedte a legdrágább üvegeket vodkákat az ezer dollárostól a csaknem négymillió dollárosig.

0 Tovább

185. A fűszeres kedvence: Floral

Ma már a modern bárkultúra szerves részét képezi - a klasszikus Bloody Mary vonalon túl is - a zöldségek és fűszerek használata, amelyekkel egészen új távlatokat lehet nyitni az italok íz- és illatvilágában. A kaliforniai Willie Jane étterem receptúrája például egyszerű és könnyen beszerezhető összetevőkből áll, de mindeközben nagyon különleges, virágosan fűszeres és frissítően zöld élményt képes adni. Egyedül a rettenetes uborkaszelet-kakukkfű kombót cseréltem le a pohár szélén egy szebb, minimalista díszítésre az eredeti alkotáshoz képest, illetve egy picit emeltem az alapszesz mennyiségén a még jobb balansz kedvéért. Floral.

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább
«
12

18+

A Koktél Blog főként alkoholtartalmú italokkal foglalkozik, így az oldal megtekintése csak 18 éven felüliek számára ajánlott! A Koktél Blog a minőségi és mértéktartó alkoholfogyasztás híve!

BÁR. ITAL. KULTÚRA.

"Az ember piája olyasmi, mint egy házastárs. Ha rosszul bánik vele, pokollá teszi az életét. Az alkohol évente kétmillió ember halálát okozza, és bár úgy érzi magát a részeg, hogy semmi sem árthat neki, nagyon fájdalmas módja az öngyilkosságnak. Ha úgy dönt, hogy tisztelettel és érdeklődéssel nyúl az üveg után, a kapcsolat egy egész életen át harmonikus maradhat. Minél többet tud róla, annál jobban ízlik minden egyes cseppje." A.J. Baime

FACEBOOK

FEED

KOKTÉL ABC

A-Z

KÓSTOLÓK

Bártúra (Bols Mixer Akadémia, Boutiq'Bar, Rumba Café)
Metaxa (Bols Mixer Akadémia)
Bártúra (Bols Mixer Akadémia, Trafiq)
Vodka- és ginkóstoló (Kávébár Bazár 2013)
Bártúra (Bols Mixer Akadémia, Buddha-Bar Hotel)
Single Malt Only Cocktail Dinner (Bols Mixer Akadémia)
Bártúra (Bols Mixer Akadémia, Tokio)
Bols Genever és Bols Honey (Bols Mixer Akadémia)
Whisky Show 2013
Jӓgermeister Winterkrӓuter (Bols Mixer Akadémia)
Nikka és Kavalan (WhiskyNet)
Ír kávé és forró ital szakkör (Bols Mixer Akadémia)
Arran (WhiskyNet)
V. Bártúra (Bols Mixer Akadémia, Kolor)
A.E. Dor (Kávébár Bazár 2014)
Párlatkóstoló (WhiskyNet)
Jӓgermeister Masterclass 2014
Ballantine's Brasil (Pernod Ricard)
Ír whiskeyk (WhiskyNet)
Bártúra (Bols Mixer Akadémia, Raqpart)
Krakkó
Gancia pezsgők (Budavári Borfesztivál, Bols)
Bevezető whiskyk (WhiskyNet)
Boroshordós utóérlelésű skót whiskyk (WhiskyNet)
Russian Standard kóstoló (Bols Mixer Akadémia)
Whisky Show 2014
Berry Bros. & Rudd (WhiskyNet)
Törley pezsgőkóstoló (Veritas Borkereskedés)
Buborék Fesztivál Ünnepi Kiadás 2014
Finlandia Masterclass Pekka Pellinennel és Markku Raittinennel
Megyer borok kóstolója (Veritas Borkereskedés)
Matusalem (WarmUp)
Christian Drouin calvados (WhiskyNet)
Juhász Testvérek (Veritas Borkereskedés)
Koktélfesztivál (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Szent Tamás Szőlőbirtok & Pincészet (Kávébár Bazár 2015)
Világbajnok pezsgők (VinCE Budapest 2015)
Vylyan borkóstoló (Veritas Borkereskedés)
Martin Miller's (WarmUp)
Teeling (WhiskyNet)
Füstös whiskyk (WhiskyNet)
William Grant's & Sons (Koktélbolt)
Bártúra (Bols Mixer Akadémia, Blue Fox The Bar)
Sörkoktélok (Frissítő Sörkoktélbár)
Bevezetés az olasz aperitivo kultúrába (Roust)
Vakkóstoló (WhiskyNet)
Nikka (WhiskyNet)
Karibi rumok (WhiskyNet)
Dilmah (Roust)
Grand Opening (Tuk Tuk Bar)
François (Törley)
London
Bourdaire-Gallois (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Champagne Emergency vol. 1.
Magyarországon még nem kapható ginek
Kreinbacher magnum palackos pezsgők (Budavári Borfesztivál)
Szürrealizmus koktélparti Simone Caporaléval (Blue Fox The Bar)
Metaxa Masterclass André Cavalheiróval (Roust)
The Lost Distillery kóstoló (WhiskyNet)
Cachaça szakkör (Bols Mixer Akadémia)
Delamain konyakok (WhiskyNet)
Glenmorangie és Ardbeg (WhiskyNet)
Johnnie Walker Colours kóstoló Colin Dunnal
Whisky Show 2015
Kaliforniai borok (Veritas Borkereskedés)
Tokaj évjáratbemutató (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Food pairing (Aria Hotel Budapest)
Skót vs. japán whiskyk (WhiskyNet)
Champagne Night (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Téli koktélok (Tuk Tuk Bar)
Koktélkóstoló (Up&Down)
Indiai gourmet hét (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Boulard calvados és koktélbemutató Vincent Boularddal (Heinemann)
GinNap (WhiskyNet)
Kínai újév és Valentin-nap Matthias Giroud-val (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Tőzegelt skót malátawhiskyk (WhiskyNet)
Karibi rumok kóstolója (WhiskyNet)
Jose Cuervo tequila- és koktélkóstoló (Bols Mixer Akadémia)
Meglepetések a pezsgő világbajnokságról (VinCE Budapest)
Zacapa kóstoló Rebecca Quiñonezzel (Diageo)
Thai gourmet hét (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Wemyss kóstoló (WhiskyNet)
RumNap (WhiskyNet)
Masterclass with Robert Schinkel (Dilmah)
Nagy burgundi kóstoló (Buddha-Bar Budapest)
Glenfarclas mesterkurzus Ian MacWilliammel (WhiskyNet)
Choya mesterkurzus Takehiko Okazakival (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Japán whiskyk kóstolója (WhiskyNet)
Chateau Musar borvacsora (Baalbek Lebanese Restaurant)
A fenyőerdő és az elektromosság íze (Blue Fox The Bar)
Moët & Chandon kóstoló (Zwack)
Hendrick's piknik (Roust)
Star of Bombay (Dunapro)
Pálinkakoktélok (Schiszler)
Black Swan Signature Cocktails (Black Swan)
Negroni Night (Brody Studios)
Hordóhasználat a whiskyknél (Hangolódás a Whisky Showra)
A független palackozók világa (WhiskyNet)
Amerikai whiskeyk tesztje (Best of Heinemann 2016)
Grant's whiskyk (Koktélbolt)
Wine Night - Italy (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Diplomático mesterkurzus Tito Corderóval (WhiskyNet)
Bols Geneverek kóstolója (Roust)
Whisky Show 2016
Tokaj Wine Night (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Molekuláris mixológia (NANO bar&restaurant)
Barangolás Skóciában (WhiskyNet)
Pezsgős koktélok Matthias Giroud-val (Buddha-Bar Budapest)
Champagne Night (Buddha-Bar Budapest)
Téli forró ital- és karácsonyi likőrkészítő szakkör (Bols Mixer Akadémia)
#KoccintsAszuval (Wineglass Communication sajtóklub)
Alchemists Night Christmas Edition (Brody Studios)
Furmint Február bemelegítés (Wineglass Communication sajtóklub)
Arran whiskykóstoló Andy Bellel (WhiskyNet)
Alchemists Burns Night (Brody Studios)
Bikavér Párbaj felvezetése (Wineglass Communication sajtóklub)
Furmint Február
Baijiu mesterkurzus Ulric Nijs-szel (Buddha-Bar Budapest)
TOP 10 Wine Night (Buddha-Bar Budapest)
Cocktail Art & Max 21 mesterkurzus Diego Ferrarival (Fabbri)
Vakkóstoló (WhiskyNet)
Haladó whiskykóstoló (WhiskyNet)
Bikavér Párbaj 2017
#LoveScotch (Diageo)
Unicum Riserva sajtóbemutató (Zwack)
VinCE Budapest 2017
Magna Mátra nagykóstoló 2017
Alchemists Night: Taste the Music (Brody Studios)
Jägermeister Manifest sajtóbemutató Nils Boesével
Új koktélok a Tuk Tuk Barban
Bacardí Night (Good Spirit Whisky & Cocktail Bar
Pisco délután a Chilei Nagykövetséggel (Blue Fox The Bar)
Intercooperation szakmai nap
Barta-Nagygombos portfólió kóstoló
Fever-Tree kóstoló (Panna Cocktail)
Sörkoktélok a BB'z-ben
#1narancs1fa (Roust)
Foss Marai (Winestore-TG Italiano)
Fuxli bemutató (Wineglass Communication sajótklub)
Edingburgh ginkóstoló Hans de Langgal (WhiskyNet, Good Spirit Whisky & Cocktail Bar)
Rumkóstoló Ken Rose-zal (WhiskyNet, Good Spirit Whisky & Cocktail Bar)
The Famous Grouse és The Macallan kóstoló (Gourmet Fesztivál)
Edingburgh ginkóstoló Hans de Langgal (WhiskyNet, Good Spirit Whisky & Cocktail Bar)
Brody Alchemists Night: Tiki! (Brody Studios)
High Note SkyBar (Aria Hotel)
Vitorlás borkóstoló (Bujdosó Pincészet)
Koktélkóstoló (GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar)
Elysium (Blue Fox The Bar)
Szóló Puro 2016 premier (Costes Dowtown)
Móri borok kóstolója (Wineglass Communication)
Deák St. Kitchen (Ritz-Carlton)
Dél-afrikai borok kóstolója (Wineglass Communication)
Black Swan Budapest
Skót whiskyk kóstolója (Best of Heinemann 2017)
Alchemists Night: Taste the Music (Brody Studios)
Disznókő-Vida borvacsora (VERITAS WINEBAR)
Bükki borok kóstolója (Wineglass Communication)
Urban Tiger

CÍMKEFELHŐ

receptúra (283),whisk(e)y (110),vodka (94),gin (82),rum (72),kóstoló (69),scotch whisky (49),bor (46),pezsgő (44),whiskynet (38),martini (29),forró kevert italok (27),bourbon whiskey (27),tequila (27),buddha-bar (25),bols (25),iba official cocktail (22),old fashioned (19),bols mixer akadémia (19),aperol (18),campari (18),konyak (17),negroni (17),cointreau (16),champagne (15),bacardi (15),kreinbacher (14),jenever (14),bols genever (14),punch (14),finlandia (14),angostura bitters (14),jack daniels (13),grey goose (12),daiquiri (12),vermut (11),alkoholmentes (11),bacardi legacy (11),irish whiskey (11),nikka (10),johnnie walker (10),schok norbert (10),gin tonic (10),jönnek az oroszok (9),tanqueray (9),absolut (9),boutiq bar (9),mojito (9),kávébár bazár (9),mezcal (9),jagermeister (9),havana club (9),calvados (9),limonádé (9),blue fox the bar (9),hendricks (9),prosecco (9),ódor andrás (8),whisky show (8),vince budapest (8),arran (8),jim beam (8),japán whisky (8),bártúra (8),szombati zsolt (7),cachaca (7),hot toddy (7),unicum (7),whiskey sour (7),sör (7),aperol spritz (7),the famous grouse (7),alchemists night (7),grand marnier (7),good spirit (7),benriach (7),bloody mary (6),moet et chandon (6),bombay sapphire (6),clément (6),törley (6),sherry (6),metaxa (6),dez oconnell (6),felhősi attila (6),brody studios (6),kottra dezső (6),caipirinha (6),furmint (6),peychauds bitters (5),belvedere (5),rye whiskey (5),hungaria (5),galliano (5),royal (5),gancia (5),kávés kevert italok (5),italfajták (5),sumire miyanohara (5),pálinka (5),gózon péter (5),wilson and morgan (5),kilchoman (5),nagy zoltán (5),bols natural yoghurt (5),vermouth (5),christian drouin (5),monkey shoulder (5),whisky sour (5),the bitter truth (5),uborka (5),fabbri (5),receptúrák (5),veritas borkereskedés (4),russian standard (4),Campari (4),tokaj (4),bartender (4),disznókő (4),woodford reserve (4),molekuláris mixológia (4),jager mesterkurzus (4),zwack (4),tonik (4),sailor jerry (4),becherovka (4),laphroaig (4),glendronach (4),fever-tree (4),dilmah (4),bols honey (4),white russian (4),ketel one (4),moscow mule (4),drambuie (4),abszint (4),trafiq (4),bols créme de cacao white (4),glenfiddich (4),patrón (4),pezsgős kevert italok (4),smirnoff (4),ballantines (4),dewars (4),sidecar (4),edinburgh (3),ramos gin fizz (3),angostura (3),caol ila (3),bols peppermint white (3),glögg (3),christmas cocktail collection (3),berry bros and rudd (3),bikavér párbaj (3),szekszárd (3),el dorado (3),budavári borfesztivál (3),gin fizz (3),bols around the world (3),manhattan (3),monin (3),ruinart (3),four roses (3),híres italmárkák (3),talisker (3),koval (3),bikavér (3),szepsy (3),belvárosi sörfesztivál (3),whisky (3),grants (3),ciroc (3),teeling (3),varga gergő (3),bujdosó (3),budavári sörfesztivál (3),morafcsik péter (3),szaké (3),artesian (3),tuk tuk bar (3),rhum jm (3),kevert italok (3),cocktail (3),wray and nephew (3),matthias giroud (3),szent tamás (3),tennessee whiskey (3),choya (3),malomhegyi anett (3),frangelico (3),blog (3),koktél (3),cswwc (3),piper-heidsieck (3),taittinger (3),alfred gratien (3),margarita (3),st germain (3),bourbon (3),unicum szilva (3),gordon and macphail (3),bols créme de cassis (3),brandy (3),zwack sándor (3),caorunn (3),gordons (3),színes város (3),tiki (3),budapest borfesztivál (3),diplomático (3),jameson (3),boudier (3),dalmore (3),tea (3),jose cuervo (3),illemtan (3),keresztes ferenc (3),charles heidsieck (3),mancino (3),mai tai (3),fernet branca (3),bar orchard ginza (3),black swan (3),edukáció (2),moe aljaff (2),carousel (2),the worlds 50 best bars (2),iba (2),star of bombay (2),terasz budapest (2),ardbeg (2),glenmorangie (2),auchentoshan (2),terasz budapest 2016 (2),ken rose (2),omék (2),borsos gergely (2),koroknai klári (2),el jimador (2),don julio (2),pálinka nemzeti tanács (2),bollinger (2),simone caporale (2),allianz (2),chairmans reserve (2),sör mi több (2),licor 43 (2),lossit (2),mount gay (2),hadik (2),the lost distillery (2),blogverseny (2),másnaposság (2),cocchi americano (2),gulyás csaba (2),old pulteney (2),fever tree (2),alia akkam (2),juraj seman (2),koccints aszuval (2),takehiko okazaki (2),gourmet fesztivál (2),sin limites (2),diplomático world tournament (2),wineglass communication (2),glenfarclas (2),wemyss (2),orosz ákos (2),ancnoc (2),cider (2),chartreuse (2),glencadam (2),cynar (2),lukács roland (2),jgasco (2),thomas henry (2),tullamore dew (2),six saints (2),soha ne igyál ha vezetsz (2),magna mátra (2),vízsprint (2),unicum riserva (2),maxime trijol (2),heinemann (2),varga krisztina (2),chateau musar (2),boulard (2),no3 (2),thomas girard (2),jura (2),darnleys view (2),ozeki (2),baalbek (2),mortlach (2),grog (2),aria (2),kovács istván (2),bacardi original bar (2),cuba libre (2),haymans old tom gin (2),szakkör (2),chivas regal (2),matusalem (2),chili (2),bols parfait amour (2),beefeater 24 (2),brokers (2),bols advocaat (2),bols banana (2),maraschino luxardo (2),bells (2),bluecoat (2),tokio (2),umeshu (2),glengoyne (2),corpse reviver no2 (2),lillet blanc (2),goslings (2),macallan (2),smash (2),julep (2),mint julep (2),remy martin (2),bowmore (2),stolichnaya elit (2),absolut elyx (2),harrys new york bar (2),pávai miki (2),tabasco-szósz (2),hurricane (2),scotch hot toddy (2),melange kávéház (2),black russian (2),rose maura lorre (2),long island iced tea (2),snassz kevert italok (2),tequila sunrise (2),cosmopolitan (2),hot aperol (2),bols cherry brandy (2),david wondrich (2),james bond (2),cointreaupolitan (2),harry craddock (2),bols around the world 2013 (2),tennesse whiskey (2),bellini (2),appleton (2),rumba café (2),beefeater (2),ernest hemingway (2),jäger grog (2),knob creek (2),bushmills (2),francois (2),hárslevelű (2),márkus györgy (2),warmup (2),szabó dávid (2),vitáris róbert (2),veuve clicquot (2),kings ginger (2),disznókő tokaji koktélverseny (2),madeira (2),disznókő pincészet (2),sazerac (2),buffalo trace (2),pinot noir (2),merlot (2),casati (2),wossala rozina (2),kwai feh (2),nightjar (2),savoy (2),Aperol (2),diaego (2),cabernet sauvignon (2),cabernet franc (2),pommery (2),benromach (2),longrow (2),glenrothes (2),old ballantruan (2),makers mark (2),bols strawberry (2),drinks international (2),brands report (2),cinzano (2),bols peppermint green (2),bols elderflower (2),campari naptár (2),paddy (2),ír kávé (2),kávé (2),st-germain (2),armagnac (2),delamain (2),schweppes (2),bols sloe gin (2),szilva (2),zubrowka (2),bols cacao brown (2),deák olivér (2),flair (2),bols melon (2),kilbeggan (2),csatlós máté (2),rozmaring (2),dolin (2),Champagne (2)