495. Haladó kóstolók

Nemrégiben gyors egymásutánban két rendhagyó kóstolón is részt vehettem a WhiskyNet jóvoltából: egy vakteszten, valamint egy idősebb és javarészt független tételeket felsorakoztató szeánszon.

whiskynet kóstoló nikka ancnoc teeling castarede six saints old ballantruan jura ian macleod clynelish berry bros and rudd glencadam tobermory wilson and morgan mortlach douglas laing caol ila gordon and macphail whisk(e)y scotch whisky japanese whiskye irish whiskey rum armagnac

Vakkóstoló: Nikka All Malt, anCnoc 12 Years Old, Teeling Single Grain, Castaréde VSOP, Six Saints, Old Ballantruan (Fotók: Koktél Blog)

0 Tovább

481. Robert Burns születésnapi whiskykóstoló az Arrannal

Mivel a WhiskyNet régóta szoros kapcsolatot ápol az Arrannal, ezért a legutóbbi alkalomig már 12 tétellel ismerkedtem meg. Azt elismerem, hogy a márka védjegyének számító, kifejezetten szárazkás ízvilág sokaknak nem tetszhet elsőre, viszont az biztos, hogy az egyik legszerethetőbb skót whiskymárkáról van szó. Nem csak a természetvédelem és Robert Burns miatt, hanem mert mára egészen szép portfólióval rendelkeznek, a whiskynetes együttműködésnek hála több tokaji finiselésű kiadásuk is van (korábban egy 8 és egy 10 éves kiadást kóstoltam le). A skótok legnagyobb költője, Robert Burns születésnapja apropóján Andy Bell, az Arran értékesítési menedzsere nemrég Magyarországra látogatott egy remek kóstolót tartani, ahol újabb tételekkel ismerkedhettem meg.

arran kóstoló andy bell whiskynet whisk(e)y

Arran Robert Burns Single Malt (43 térf.%), Arran Aged 10 Years Single Malt (46 térf.%), Arran Aged 18 Years Single Malt (46 térf.%), Arran The Sauternes Cask Finish Single Malt (50 térf.%), Arran The Bothy Quarter Cask (55,7 térf.%), Arran Machrie Moore 7th Edition Single Malt (46 térf.%) (Fotó: Koktél Blog)

0 Tovább

478. A Diplomático World Tournament hazai győztese: Lukács Roland

A múltkor beharangozott Diplomático World Tournament budapesti döntőjét Lukács Roland nyerte meg, így idén tavasszal a Boutiq'Bar vezető bártendere képviseli hazánkat a Diplomático World Tournament (DWT) regionális döntőjén, Venezuelában. Roland egy remek előadás keretében a Melendez Highball italával nyűgözte le az Alia Akkam, Osman Fethi Baycan és Martin Ramberger alkotta zsűrit a Brody Studiosban.

receptúra melendez highball lukács roland boutiq bar diplomático world tournament diplomático whiskynet

0 Tovább

470. Diplomático World Tournament: jön a budapesti döntő!

A világhírű venezuelai Diplomático rummárka immár harmadik alkalommal szervezi meg rangos Diplomático World Tournament (DWT) nemzetközi versenyét, amelyhez idén első alkalommal - a WhiskyNet Kft. jóvoltából - hazánk is csatlakozott. A Diplomático megmérettetésen keresik Magyarország legjobb bártenderét, aki 2017 tavaszán méltó módon képviselheti hazánkat Venezuelában, a regionális döntő színhelyén.

diplomático diplomático world tournament whiskynet

0 Tovább

465. Barangolás Skóciában

A WhiskyNet 2016-ot lezáró szeánszán néhány skót régiót jártunk körbe kizárólag single malt whiskyk segítségével. Két highland-i, két speyside-i és egy islay-i tétel került a kóstolósorba.

kóstoló scotch whisky whisk(e)y glencadam arran old pulteney benromach benriach kilchoman

0 Tovább

453. Rekord a VI. Whisky Show-n

A kétnapossá fejlődött és rekordszámú, nagyjából 2200 látogatót vonzó Whisky Show számomra igencsak töményre sikeredett. A szakmai nap két mesterkurzust, négy standot, négy whisky alapú koktélt, tizenöt whiskyt és sok-sok vizet eredményezett.

whiskynet whisky show kilchoman glendronach benriach johnnie walker jack daniels glenfiddich koval whisk(e)y scotch whisky

0 Tovább

436. Diplomático mesterkurzus Tito Corderóval

A WhiskyNet jóvoltából Magyarországra látogatott Tito Cordero, a Diplomático rum keverőmestere. Az élő legenda érkezése már önmagában is nagy dolognak számított, ráadásul még egy újdonságot is hozott magával. Közvetlenül a Bar Convent Berlin után ugyanis Magyarországon is bemutatkozott a márka vadiúj kiadása, a Mantuano.

diplomático rum tito cordero kóstoló whiskynet
Traditional range: Diplomático Blanco (40 térf.%), Diplomático Reserva (40 térf.%), Diplomático Mantuano (40 térf.%), Diplomático Reserva Exclusiva (40 térf.%). Prestige range: Diplomático Single Vintage 2002 (43 térf.%), Diplomático Ambassador (47 térf.%).

0 Tovább

431. A független whiskypalackozók világa

A független palackozók nagyon fontos szerepet töltenek be a whiskyk világában. Jellemzően nem rendelkeznek gyártói kapacitással, hanem desztillálók széles körétől szerzik be a párlatokat, akár olyanoktól is, akik már nem működnek vagy leginkább csak nagyobb márkák blended tételeit szolgálják ki, emiatt pedig sokszor jönnek ki speciális, limitált kiadásokkal. Persze ismertebb lepárlók párlatai is megjelennek a függetlenek gondozásában, ilyenkor a különleges hordóhasználattal tudnak rendhagyót felmutatni. A WhiskyNet ebbe a világba nyújtott betekintést az őszi szezon első whiskykóstolóján.

auchentoshan douglas laings connoisseurs choice gordon and macphail the feathery spencerfield spice king wemyss ledaig wilson and morgan lossit the lost distillery whisk(e)y scotch whisky whiskynet kóstoló
Auchentoshan 2002-2015 Lowland Single Malt by Douglas Laing's (46 térf.%), Dailuaine 2002-2014 Speyside Single Malt by Gordon & MacPhail (46 térf.%), The Feathery Highland Blended Malt by Spencerfield (40 térf.%)

0 Tovább

382. Ciderek, calvadosok, koktélok

A WhiskyNet Good Spirit sorozatának legutóbbi állomásán Thomas Girard, a Michelin-csillagos Hexagone Paris chef-barmanje és Schök Norbert, a Kollázs bartendere körbejárta az elsősorban calvadosok készítéséről ismert Christian Drouin márkát, az alapanyagoktól kezdve egészen a koktélokig.

calvados whiskynet kóstoló christian drouin schok norbert thomas girard

0 Tovább

373. Mi a helyzet a japán whiskyvel?

A japán whisky nagyon érdekes fejlődéstörténeten ment keresztül az elmúlt időszakban. Takecuru Maszataka vezetésével szépen áttranszferálták a skót tudást Japánba, majd egyszerű lenyúlás helyett saját stílust alakítottak ki. Mostanában pedig egészen komoly eredményeket tudnak felmutatni, elég, ha a bibliaárus Jim Murray tavalyi választására, a Yamazaki Sherry Cask 2013-ra gondolunk.

whisk(e)y japán whisky kóstoló whiskynet nikka akashi togouchi

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

360. Glenfarclas mesterkurzus Ian MacWilliammel

Egy csodálatos kóstolósorral érkezett Magyarországra a Glenfarclas élő legendájának számító Ian MacWilliam. A Glenfarclas lepárlót 1836-ban alapították a skóciai Speyside régióban és 1865 óta a Grant család tulajdonában van, jelenleg John L.S. Grant elnök és George S. Grant márkanagykövet révén az ötödik és a hatodik generáció vesz részt a cég működtetésében. Íme a skót felföld klasszikus sherrybombái a WhiskyNettel.

ian macwilliam glenfarclas kóstoló whiskynet whisk(e)y scotch whisky

0 Tovább

358. Palackba zárt narancs, kókusz és kávé

Ha rumokról van szó, akkor nagy kedvencemnek számítanak a francia stílusú agricole rumok, amik nem a cukorgyártás melléktermékének számító melaszból, hanem közvetlenül a cukornád levéből készülnek, emiatt nagyon intenzív és komplex aromákkal rendelkeznek. Ennek a stílusnak az úttörői a Clément rumok, amelyek közül a Canne Bleue 2013, a Premiére Canne és a VSOP tételeket már korábban lekósoltam, a múltkori GinNap folytatásaként megrendezett RumNapon viszont többek között a Canne Bleue 2014 és a Select Barrel tételekkel is megismerkedhettem, valamint most először a Clément likőrportfóliójába is belekóstolhattam a narancsos Créole Shrubb-on, a kókuszos Mahina Coco-n és a kávés Créme au Rhum Vieux-n keresztül. Schök Norbert bartender persze a múltkorihoz hasonlóan most is kevert néhány koktélt. RumNap a WhiskyNettel.

kóstoló receptúra whiskynet rum clément mai tai tipunch old fashioned schok norbert

0 Tovább

356. A függetlenség előnyei: Wemyss maltok

A független whiskypalackozók sokszor meghökkentően érdekes tételekből álló portfóliót tudnak összeállítani, köszönhetően elsősorban a kötetlenebb kereteiknek. Így van ezzel a Wemyss is, akik egy komoly blended malt sorozat mellett egy még komolyabb single cask válogatással vannak jelen a piacon, az egyéb érdekességekről már nem is beszélve. A Wemyssnél szakmai munkáját ráadásul az élő legenda, Charles Maclean segíti. Wemyss maltok kóstolója a WhiskyNettel.

kóstoló whiskynet whisk(e)y scotch whisky wemyss

0 Tovább

351. Karibi rumok kóstolója

A tavalyi után idén is volt egy kis karibi rumos szeánsz a WhiskyNettel. Belekóstoltunk Grenadába, Martiniqueba, Venezuelába és Barbadosba.

rum kóstoló whiskynet rhum jm six saints santa teresa jamaica barbados

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

347. A rumok sokszínű világa

A ginek után a rumokkal folytatódik a WhiskyNet rendezvénysorozata (akik csak rumból már 130 félét forgalmaznak). A ceremóniamester természetesen ezúttal is Schök Norbert bartender lesz. Rumok, rum alapú likőrök és koktélok Martinique, Grenada, valamint Venezuela érintésével.

rum whiskynet good spirit

0 Tovább

346. Tőzegelt malátawhiskyk Skóciából

A tavalyihoz képest most kizárólag skót tőzegelt maltokat kóstoltunk le a WhiskyNet füstös szeánszán. Skócián belül Highlandot, valamint Arran és persze Islay szigetét érintettük.

whiskynet whisk(e)y scotch whisky ancnoc glendronach ardbeg arran kilchoman kóstoló sheepdip

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

344. Kiengedtük a gineket a palackból

Még a múltkor beharangozottnál is szélesebb volt a repertoár a WhiskyNet GinNapján, hiszen az Edinburgh márkának a szimpla gin mellett a gin alapú rebarbarás és gyömbéres likőrje is bekerült a kóstolósorba, míg a tonikok közül a J. Gascónak az Indian és a Dry Bitter, a Peter Spantonnak pedig a citromfüves és a kardamomos változata is képviseltette magát. Schök Norbert bartender előbb elhelyezte a gint az italtörténelemben, majd a különféle márkákat tisztán és kevert italokban is kilehetett próbálni: az első ötöt tonikokkal párosítva (Atomic - Thomas Henry , No. 3. - J. Gasco Indian, Darnley's View - J.Gasco Dry Bitter, Caorunn - Peter Spanton Cardamom, Christian Drouin - Peter Spanton Lemongrass), míg az utolsó négyet klasszikus koktélokban (lásd lent). A nagy kedvenc változatlanul a small batch Darnley's View London Dry gin maradt: harmonikussága és letisztultsága kiemelkedő volt tisztán és tonikkal is. Aki az édesebb vonalat szereti, annak a legjobb választás a No.3. gin, aki viszont úgy általában a klasszikus gineket nem kedveli, annak érdemes kipróbálni a különleges fűszerezésű Bobby's gint vagy a calvadosuk érleletlen almaborpárlatával dolgozó Christian Drouint.

whiskynet kóstoló christian drouin gin atomic caorunn no3 darnleys view koval bobbys edinburgh thomas henry jgasco peterspanton martinez red snapper ramos gin fizz

Fotó: Koós Nándor

0 Tovább

330. Engedjük ki a gint a palackból!

A WhiskyNet már olyannyira kibővítette a whiskyken kívüli szortimentjét, hogy csak ginből közel 70 félét forgalmaznak. Ez a borókás párlat rendkívül nagy népszerűségnek örvend világszerte, elegendő, ha csak megnézzük a világ legjobb bárjainak eladási listáját, ahol az első öt párlatmárka közül három a gin kategóriájába tartozik. A WhiskyNet célja a hazai trendek formálása, így nemsokára egy különleges rendezvénnyel népszerűsítik a különféle gin márkákat. A házigazda Schök Norbert bartender lesz, aki a történelmi áttekintés mellett mesél majd a gin típusairól, a készítésük során használt fűszerekről és herbáriákról, továbbá vezetett kóstoló segítségével mutat be ismert és kevésbé ismert gin, illetve tonik márkákat, no meg elkészít néhány gin alapú, klasszikus koktélt is.

whiskynet gin darnleys view no3 edinburgh thomas henry jgasco tonik schok norbert

0 Tovább

324. Skót vs. japán whiskyk

Egy vakkóstolóval zárult a WhiskyNet idei szeánszainak sora, ráadásul még izgalmasabb volt, mint a múltkori, mert ezúttal skót és japán whiskyket kóstoltunk le párban, így szépen össze lehetett hasonlítani a két stílust. A nehézség abban rejlett, hogy a japán whiskyk alapvetően skót tőről fakadnak, tehát van némi hasonlóság a két országból érkező whiskyk között, még ha a japánok jellemzően könnyedebb, letisztultabb tételeket is készítenek (meg persze azért voltak kifejezetten becsapós tételek). Skót vs. japán whiskyk.

whisk(e)y scotch whisky nikka yoichi longrow ben nevis black bull kóstoló whiskynet

0 Tovább

314. Szépség és szörnyeteg: Glenmorangie és Ardbeg 

Az 1843-ban még Morangie Distillery néven létrehozott Glenmorangie 1997-ben megveszi az 1815-ben alapított Ardbeg Distilleryt. A kifinomultságáról ismert highlandi és a füstjéről híres islay-i márka így egy égisz alá került és mára nemhiába kampányolnak a szépség és a szörnyeteg reklámszöveggel. Nemrég a WhiskyNet kóstolóján mindkét márkával megismerkedhettem közelebbről, a lekóstolt tételek érdekessége pedig az volt, hogy a világ legnépszerűbb whiskys kóstolójegyzete, a Jim Murray által évről-évre kiadott Whisky Bible 2015-ös kiadásában egyik sem kapott 92 pont alatt, ami azt jelenti, hogy mindegyik a "brilliant" (90-93,5 pont) vagy a "superstar" (94-97,5 pont) kategóriába tartozik.

Glenmorangie és Ardbeg

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

311. Idős franciák: a delamain konyakok világa

Annak idején egyetlen tétel erejéig már írtam a Delamain konyakmárkáról, ahol három érdekességet említettem meg: egyrészt ez az egyik legrégebbi konyakház (James Delamain és konyakkereskedő apósa, Jean-Isaac Ranson 1759-ben tették le a márka alapjait Jarnacban, a ma ismert cég 1842-ben jött létre), másrészt a Delamain nem foglalkozik szőlőtermeléssel és lepárlással, mivel a keveréshez és az érleléshez szükséges párlatokat a Grande Champagne régió független termelőitől vásárolják meg, harmadrészt pedig a portfóliójuk minden tagja eléri legalább az XO (Extra Old) kategóriát. Nemrég a WhiskyNet jóvoltából Olivier Jadeau, a Delamain képviselője tartott vezetett kóstolót, ahol a múltkorinál jóval mélyebben elmerülhettem a márka világában.

Delamain sor

Fotó​: Koktél Blog

0 Tovább

308. Eltűnt whiskyk nyomában: The Lost Distillery

A gazdasági recesszió, a világháborúk vagy éppen a szesztilalom miatt a 20. század során csaknem 100 - sok esetben legendás és százéves múltra visszatekintő - whiskylepárló zárt be Skóciában, jókora űrt okozva ezzel a whiskyk szortimentjében. Erre reagált a Lost Distillery csapata, akik reprodukálták néhány rég bezárt desztilláló tételét, melyek már teljesen eltűntek a piacról. Először kutatók, levéltárosok tíz szempont (utolsó lepárlás dátuma, elhelyezkedés, víz, árpa, élesztő, tőzeg, cefréző kád, erjesztő kád, lepárló berendezés és hordóhasználat) alapján összegyűjtik az adott whisky jellemzőit, majd ez alapján a whiskykészítők elhelyezik egy aromaskálán (tőzeges, virágos, gyümölcsös, gabonás, boros, fás és kénes), végül a két csapat együtt különféle malátawhiskykből összeállítja az aromaskálának legmegfelelőbb blendet.


0 Tovább

280. Kátrány, benzin és fűszerek: karibi rumok kóstolója

A nyári szünet előtti utolsó WhiskyNet szeánsz témakörét rendhagyó módon a karibi rumok adták. Korábban itt - ott már sikerült lekóstolnom néhány karibi rumot, de most Martiniquetól kezdve Dominikán, Guayanán át egészen Trinidad és Tobagóig széles körben elmélyedhettem a Karib-szigetek párlatainak világában.

receptúrák bartender rum clément rhum jm old distiller fair jamaica berry bros and rudd caroni whiskynet kóstoló ti punch punch

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

275. Skót gyökerekből saját stílus: Nikka whiskyk kóstolója

Már a legelső Whisky Show-mon, majd a legelső WhiskyNet által szervezett whiskykóstolómon sikerült megismerkednem néhány Nikka whiskyvel, így sokakkal ellentétben nem értetlenkedek akkor, ha valaki Japánról, mint önálló whiskyrégióról tesz említést. A Takecuru Maszatakának köszönhetően skót gyökerekből táplálkozó, de mára saját stílust képviselő japán whiskyk világszerte nagy elismertségnek és népszerűségnek örvendenek (például a világ legismertebb whisky szakírója, Jim Murray is egy japán tételt választott a tavalyi év legjobbjának). Elképesztő az a változatos portfólió is, amit a Nikka a két eltérő stílusú lepárlójának (az 1939 alapított, enyhén tőzeges, karakteres vonalat képviselő Yoichinek és az 1969-ben létrehozott, könnyedebb stílusú Miyagikyonak) köszönhetően összerakott. Nikka kóstoló a WhiskyNettel.

Nikka kóstolósor

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

273. Játék a whiskys jegyekkel

Egy rendhagyó kóstolóra hívott meg nemrég a WhiskyNet: ezúttal nem lehetett tudni előre, hogy pontosan milyen sor is lesz terítéken, hanem az illatolást és a kóstolást követően kellett behatárolni, miféle whisky is lehet a pohárban. Persze itt nem egy profi vaktesztről volt szó, inkább csak egy könnyed játékról a whiskys jegyek világában.

kóstoló whiskynet teeling hazelburn woodford reserve arran tomintoul wilson and morgan whisk(e)y scotch whisky irish whiskey bourbon whiskey

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

267. Tőzegfüst minden mennyiségben

A WhiskyNet legutóbbi kóstolóján nagy örömömre a tőzegelt, füstös whiskyké volt a főszerep: lenyúltunk a speyside-i stílus gyökeréig, megismerkedtünk a kis Campbeltown régióval, kitérőt tettünk Japánba és végül a nagy klasszikus Islayval zártuk a sort.

whisk(e)y whiskynet kóstoló benriach benromach springbank longrow kilchoman nikka scotch whisky japán whisky

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

265. Teeling ír whiskey: merj különbözni!

A Teeling család már 1782 óta foglalkozik ír whiskey készítéssel, előbb Walter Teeling révén Dubliban, majd John Teelingnek köszönhetően a Cooley-félszigeten kezdték el főzni az élet vizét. Az 1987 óta működő Cooley Distillery ma már a Beam Suntory tulajdonában van, de a Teeling család továbbra sem ül a babérjain, hiszen a fiatal generáció vezetésével, Jack és Stephen Teelinggel éppen a napokban élesztették újra a nagy múltú dublini whiskey lepárlást a Teeling Distillery megépítésével, mely nem messze található a néhai Walter lepárlójának helyszínétől. Sőt, John Teeling nemrég a dundalki Great Northern Breweryt is megvásárolta a Diageótól, hogy az átalakítások után a Carlsberg sör helyett majd itt is whiskeyt főzhessenek, immáron Great Northern Distilleryként.

whiskynet kóstoló teeling whisk(e)y irish whiskey

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

249. Palackba zárt alma: Christian Drouin calvados

Korábban már volt szerencsém találkozni a francia Christian Drouin egyik calvadosával, azonban a WhiskyNet meghívására most egy teljes sort kóstolhattam végig a márka portfóliójából. Az esemény ráadásul olyannyira rendhagyóan sikerült, hogy egyenesen a Drouin nagykövete, Hervé Pellerin mutatta be az érlelt almabor párlatokat.

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

234. Berry Bros. & Rudd kóstoló

A WhiskyNet idei utolsó szeánszán az 1698-ban Londonban alapított Berry Bros. & Rudd portfóliójával ismerkedhettünk meg. A kóstolósort ráadásul a világhírű italforgalmazó cég sales managere, Valeria Bondar-Chagnaud mutatta be számunkra. Az esemény gerincét a The Glenrothes márka single malt whiskyjei adták, de a tételek között szerepelt még blended whisky, érlelt rum és levezetésnek egy különleges gyömbérlikőr is.

0 Tovább

229. A nagy klasszikusok bepótlása: IV. Whisky Show

Ahogyan a tavalyi Whisky Show-n, úgy az idein is fel kellett építenem egy stratégiát a kóstolósort illetően, mert a rengeteg gyöngyszemet rejtegető (és ezáltal hívogató) stand ellenére azért kereteket kellett szabni a rövidke délutánnak. Így esett a választás a szégyenszemre még ki nem próbált nagy klasszikusokra, illetve egy-két régóta vágyott különlegességre.

0 Tovább

225. Boroshordós utóérlelésű skót malátawhiskyk

A skót whiskyket többek között az különbözteti meg az amerikai whiskeyktől, hogy nem új, hanem használt tölgyfahordóban érlelik. Ennek köszönhetően a szigetlakók többnyire a tengerentúlról vásárolják meg az ex-bourbonös hordókat, de persze nem feltétlenül csak ezt a típus használják: a tízszeres áruk miatt ugyan ritkábban, de előfordulnak használt sherry hordós érlelések is (pl. az oloroso típusból), valamint egyéb ex-boros hordók is. A komplexitás elérése érdekében utóbbiakat általában az ún. finiselésnél alkalmazzák, tehát a használt bourbonös hordós érlelést követően még több-kevesebb hónap erejéig valamilyen ex-boros hordóban is utóérlelik a whiskyt. Na, ilyen típusú tételekkel ismerkedtünk a WhiskyNet legutóbbi kóstolóján.

arran glenrothes benriach glendronach kilchoman whiskynet sauternes tokaji marsala madeira portói sherry kóstoló

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

218. Rávezetés a Whisky Showra

Végre megvolt az ősz első whiskykóstolója a WhiskyNet szervezésében: a nyári szünet után egy könnyed, a whiskyk világába bevezető sorral nyitottunk, nem titkoltan azzal a céllal, hogy a kezdő fogyasztók is könnyen kedvet kapjanak a november 8-i Whisky Showra.

whiskynet glengoyne bushmills nikka old ballantruan hankey bannister woodford reserve whisk(e)y scotch whisky bourbon whiskey kóstoló

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

183. Írország ízei

Blended, single grain, single pot still, single malt és peated single malt. Ilyen szép sorral mutatta be legutóbbi kóstolóján a WhiskyNet, hogy a nehéz sorsú ír whiskeyk kínálata mennyire széles skálán mozog. Olyannyira, hogy a lágy ír ízek rajongói mellett azok is megtalálhatták a számukra kedveset, akik egyébként a scotchra vagy a bourbonre esküdtek fel.

whiskynet whisk(e)y irish whiskey paddy kilbeggan greengore tyrconnell green spot connemara kóstoló

Fotó: Koktél Blog

0 Tovább

167. Párlatkóstoló: citrustól a füstig

A WhiskyNet fő profilját elsősorban a skót whiskyk alkotják, de portfóliójukat igyekeznek folyamatosan bővíteni a világ más tájairól származó különféle párlatokkal is, így szokásos havi kóstolójukon ezúttal csak a záróital szerepét osztották egy kétségkívül szép, füstös single malt whiskyre. A sor többi tagját viszont már másféle piák alkották a Kreml kedvenc vodkájától egészen a nagy hagyományokkal rendelkező Delamain konyakház Pale & Dry XO kiadásáig.

vodka calvados rum armagnac konyak whisk(e)y scotch whisky whiskynet benriach delamain casteréde clément christian drouin kremlin award kóstoló

Vodka, calvados, rum, armagnac, konyak, whisky (fotó: Koktél Blog)

0 Tovább

159. Arran, a természet íze

Hogy mi köze van Skócia legfiatalabb whiskylepárlójának az ottani Petőfi Sándorhoz és a természetvédelemhez? Hogy melyik az évezred első skót whiskyje vagy éppen mit nevezünk az ördög puncsos táljának? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk a WhiskyNet januári Arran whiskykóstolóján, ahová a Koktél Blog is meghívást kapott.


0 Tovább

137. A Távol-Kelet ízei: japán és tajvani whiskyk kóstolója

A skótoktól nyúltak le mindent, hogy aztán saját képükre formálják az egészet. Az egyiknek azóta már komoly hagyománya és hírneve van, a másik viszont még az út elején jár, a sikert pedig erőből próbálják elérni. Japán és tajvani whiskyk kóstolója.

0 Tovább

129. Az idei év legwhiskysebb napja

Még csak középhaladónak számító, de nagyon elszánt és a műértésre nyitott whiskyfogyasztóként teljes eksztázist jelentett belépni a múlt heti Whisky Show-ra. Mindet megkóstolni! Ez forgott a fejemben a kóstolópohár átvételekor és a standok megpillantásakor. Persze a 16 kiállító teljes kínálatára több okból is lehetetlen lett volna rápróbálni, így mindenképpen ki kellett dolgozni egy stratégiát, hogy minél többet ki lehessen hozni a rendezvényből. Egyrészt a mértéktartás miatt maximalizálni kellett a megkóstolt tételek számát (ezt tízben határoztam meg), másrészt a viszonylagos tájékozatlanságom miatt minél szélesebbre kellett vennem a kiválasztott piák spektrumát. Mivel világviszonylatban a skót whiskyk a legnépszerűbbek és ez a felülreprezentáltság a rendezvényen is érződött, így a szemináriumok közül a skóciai Ian Macleod Distillers Ltd. foglalkozását választottam ki, amelyet a cég marketingese, Stuart Thompson vezényelt le. Az autentikus előadó személye mellett a választás fő oka az volt, hogy a könnyed vonaltól kezdve az erősen füstösig egy egészen komoly és komplex sort lehetett végigkóstolni, több whisky régió érintésével. A standoknál fontosnak tartottam a nagyobb márkák csúcstermékei közül választani, de ki akartam próbálni egy nagy jövő előtt álló újdonságot is, illetve a nagyon trendinek számító japán whiskyket sem szerettem volna kihagyni.

0 Tovább

18+

A Koktél Blog főként alkoholtartalmú italokkal foglalkozik, így az oldal megtekintése csak 18 éven felüliek számára ajánlott! A Koktél Blog a minőségi és mértéktartó alkoholfogyasztás híve!

BÁR. ITAL. KULTÚRA.

"Az ember piája olyasmi, mint egy házastárs. Ha rosszul bánik vele, pokollá teszi az életét. Az alkohol évente kétmillió ember halálát okozza, és bár úgy érzi magát a részeg, hogy semmi sem árthat neki, nagyon fájdalmas módja az öngyilkosságnak. Ha úgy dönt, hogy tisztelettel és érdeklődéssel nyúl az üveg után, a kapcsolat egy egész életen át harmonikus maradhat. Minél többet tud róla, annál jobban ízlik minden egyes cseppje." A.J. Baime

FACEBOOK

FEED

KOKTÉL ABC

A-Z

KÓSTOLÓK

Bártúra (Bols Mixer Akadémia, Boutiq'Bar, Rumba Café)
Metaxa (Bols Mixer Akadémia)
Bártúra (Bols Mixer Akadémia, Trafiq)
Vodka- és ginkóstoló (Kávébár Bazár 2013)
Bártúra (Bols Mixer Akadémia, Buddha-Bar Hotel)
Single Malt Only Cocktail Dinner (Bols Mixer Akadémia)
Bártúra (Bols Mixer Akadémia, Tokio)
Bols Genever és Bols Honey (Bols Mixer Akadémia)
Whisky Show 2013
Jӓgermeister Winterkrӓuter (Bols Mixer Akadémia)
Nikka és Kavalan (WhiskyNet)
Ír kávé és forró ital szakkör (Bols Mixer Akadémia)
Arran (WhiskyNet)
V. Bártúra (Bols Mixer Akadémia, Kolor)
A.E. Dor (Kávébár Bazár 2014)
Párlatkóstoló (WhiskyNet)
Jӓgermeister Masterclass 2014
Ballantine's Brasil (Pernod Ricard)
Ír whiskeyk (WhiskyNet)
Bártúra (Bols Mixer Akadémia, Raqpart)
Krakkó
Gancia pezsgők (Budavári Borfesztivál, Bols)
Bevezető whiskyk (WhiskyNet)
Boroshordós utóérlelésű skót whiskyk (WhiskyNet)
Russian Standard kóstoló (Bols Mixer Akadémia)
Whisky Show 2014
Berry Bros. & Rudd (WhiskyNet)
Törley pezsgőkóstoló (Veritas Borkereskedés)
Buborék Fesztivál Ünnepi Kiadás 2014
Finlandia Masterclass Pekka Pellinennel és Markku Raittinennel
Megyer borok kóstolója (Veritas Borkereskedés)
Matusalem (WarmUp)
Christian Drouin calvados (WhiskyNet)
Juhász Testvérek (Veritas Borkereskedés)
Koktélfesztivál (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Szent Tamás Szőlőbirtok & Pincészet (Kávébár Bazár 2015)
Világbajnok pezsgők (VinCE Budapest 2015)
Vylyan borkóstoló (Veritas Borkereskedés)
Martin Miller's (WarmUp)
Teeling (WhiskyNet)
Füstös whiskyk (WhiskyNet)
William Grant's & Sons (Koktélbolt)
Bártúra (Bols Mixer Akadémia, Blue Fox The Bar)
Sörkoktélok (Frissítő Sörkoktélbár)
Bevezetés az olasz aperitivo kultúrába (Roust)
Vakkóstoló (WhiskyNet)
Nikka (WhiskyNet)
Karibi rumok (WhiskyNet)
Dilmah (Roust)
Grand Opening (Tuk Tuk Bar)
François (Törley)
London
Bourdaire-Gallois (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Champagne Emergency vol. 1.
Magyarországon még nem kapható ginek
Kreinbacher magnum palackos pezsgők (Budavári Borfesztivál)
Szürrealizmus koktélparti Simone Caporaléval (Blue Fox The Bar)
Metaxa Masterclass André Cavalheiróval (Roust)
The Lost Distillery kóstoló (WhiskyNet)
Cachaça szakkör (Bols Mixer Akadémia)
Delamain konyakok (WhiskyNet)
Glenmorangie és Ardbeg (WhiskyNet)
Johnnie Walker Colours kóstoló Colin Dunnal
Whisky Show 2015
Kaliforniai borok (Veritas Borkereskedés)
Tokaj évjáratbemutató (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Food pairing (Aria Hotel Budapest)
Skót vs. japán whiskyk (WhiskyNet)
Champagne Night (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Téli koktélok (Tuk Tuk Bar)
Koktélkóstoló (Up&Down)
Indiai gourmet hét (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Boulard calvados és koktélbemutató Vincent Boularddal (Heinemann)
GinNap (WhiskyNet)
Kínai újév és Valentin-nap Matthias Giroud-val (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Tőzegelt skót malátawhiskyk (WhiskyNet)
Karibi rumok kóstolója (WhiskyNet)
Jose Cuervo tequila- és koktélkóstoló (Bols Mixer Akadémia)
Meglepetések a pezsgő világbajnokságról (VinCE Budapest)
Zacapa kóstoló Rebecca Quiñonezzel (Diageo)
Thai gourmet hét (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Wemyss kóstoló (WhiskyNet)
RumNap (WhiskyNet)
Masterclass with Robert Schinkel (Dilmah)
Nagy burgundi kóstoló (Buddha-Bar Budapest)
Glenfarclas mesterkurzus Ian MacWilliammel (WhiskyNet)
Choya mesterkurzus Takehiko Okazakival (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Japán whiskyk kóstolója (WhiskyNet)
Chateau Musar borvacsora (Baalbek Lebanese Restaurant)
A fenyőerdő és az elektromosság íze (Blue Fox The Bar)
Moët & Chandon kóstoló (Zwack)
Hendrick's piknik (Roust)
Star of Bombay (Dunapro)
Pálinkakoktélok (Schiszler)
Black Swan Signature Cocktails (Black Swan)
Negroni Night (Brody Studios)
Hordóhasználat a whiskyknél (Hangolódás a Whisky Showra)
A független palackozók világa (WhiskyNet)
Amerikai whiskeyk tesztje (Heinemann)
Grant's whiskyk (Koktélbolt)
Wine Night - Italy (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Diplomático mesterkurzus Tito Corderóval (WhiskyNet)
Bols Geneverek kóstolója (Roust)
Whisky Show 2016
Tokaj Wine Night (Buddha-Bar Hotel Budapest)
Molekuláris mixológia (NANO bar&restaurant)
Barangolás Skóciában (WhiskyNet)
Pezsgős koktélok Matthias Giroud-val (Buddha-Bar Budapest)
Champagne Night (Buddha-Bar Budapest)
Téli forró ital- és karácsonyi likőrkészítő szakkör (Bols Mixer Akadémia)
#KoccintsAszuval (Wineglass Communication sajtóklub)
Alchemists Night Christmas Edition (Brody Studios)
Furmint Február bemelegítés (Wineglass Communication sajtóklub)
Arran whiskykóstoló Andy Bellel (WhiskyNet)
Alchemists Burns Night (Brody Studios)
Bikavér Párbaj felvezetése (Wineglass Communication sajtóklub)
Furmint Február
Baijiu mesterkurzus Ulric Nijs-szel (Buddha-Bar Budapest)
TOP 10 Wine Night (Buddha-Bar Budapest)
Cocktail Art & Max 21 mesterkurzus Diego Ferrarival (Fabbri)
Vakkóstoló (WhiskyNet)
Haladó whiskykóstoló (WhiskyNet)
Bikavér Párbaj 2017
#LoveScotch (Diageo)
Unicum Riserva sajtóbemutató (Zwack)
VinCE Budapest 2017
Brody Alchemists Night: Taste the Music (Brody Studios)
Magna Mátra nagykóstoló 2017
Alchemists Night Taste the Music
Jägermeister Manifest sajtóbemutató Nils Boesével
Új koktélok a Tuk Tuk Barban
Bacardí Night (Good Spirit Whisky & Cocktail Bar
Pisco délután a Chilei Nagykövetséggel (Blue Fox The Bar)
Intercooperation szakmai nap
Barta-Nagygombos portfólió kóstoló
Fever-Tree kóstoló (Panna Cocktail)
Sörkoktélok a BB'z-ben
#1narancs1fa (Roust)
Foss Marai (Winestore-TG Italiano)
Fuxli bemutató (Wineglass Communication sajótklub)
Edingburgh ginkóstoló Hans de Langgal (WhiskyNet, Good Spirit Whisky & Cocktail Bar)
Rumkóstoló Ken Rose-zal (WhiskyNet, Good Spirit Whisky & Cocktail Bar)
The Famous Grouse és The Macallan kóstoló (Gourmet Fesztivál)
Edingburgh ginkóstoló Hans de Langgal (WhiskyNet, Good Spirit Whisky & Cocktail Bar)
Brody Alchemists Night: Tiki! (Brody Studios)
High Note SkyBar (Aria Hotel)

CÍMKEFELHŐ

receptúra (268),whisk(e)y (103),vodka (91),gin (78),rum (68),kóstoló (67),scotch whisky (49),pezsgő (40),whiskynet (37),bor (35),martini (27),forró kevert italok (27),bourbon whiskey (27),bols (25),buddha-bar (25),tequila (24),iba official cocktail (22),bols mixer akadémia (19),konyak (17),old fashioned (17),aperol (17),campari (16),champagne (15),bacardi (15),negroni (15),angostura bitters (14),cointreau (14),finlandia (14),bols genever (14),punch (14),jenever (14),kreinbacher (12),vermut (11),bacardi legacy (11),irish whiskey (11),daiquiri (11),grey goose (11),johnnie walker (10),schok norbert (10),nikka (10),alkoholmentes (10),jack daniels (10),jönnek az oroszok (9),jagermeister (9),boutiq bar (9),tanqueray (9),mojito (9),havana club (9),calvados (9),kávébár bazár (9),gin tonic (9),blue fox the bar (8),jim beam (8),hendricks (8),vince budapest (8),japán whisky (8),arran (8),limonádé (8),bártúra (8),absolut (8),prosecco (8),grand marnier (7),whisky show (7),szombati zsolt (7),hot toddy (7),mezcal (7),ódor andrás (7),good spirit (7),moet et chandon (6),brody studios (6),alchemists night (6),the famous grouse (6),bombay sapphire (6),törley (6),benriach (6),aperol spritz (6),unicum (6),sör (6),caipirinha (6),bloody mary (6),cachaca (6),sherry (6),clément (6),kottra dezső (6),metaxa (6),sumire miyanohara (5),dez oconnell (5),the bitter truth (5),italfajták (5),felhősi attila (5),whiskey sour (5),vermouth (5),furmint (5),fabbri (5),christian drouin (5),gózon péter (5),uborka (5),belvedere (5),kilchoman (5),rye whiskey (5),gancia (5),nagy zoltán (5),receptúrák (5),bols natural yoghurt (5),hungaria (5),royal (5),galliano (5),white russian (4),dewars (4),zwack (4),moscow mule (4),veritas borkereskedés (4),pezsgős kevert italok (4),tonik (4),bols honey (4),Campari (4),tokaj (4),bartender (4),peychauds bitters (4),ballantines (4),dilmah (4),glenfiddich (4),sidecar (4),glendronach (4),laphroaig (4),bols créme de cacao white (4),trafiq (4),becherovka (4),molekuláris mixológia (4),sailor jerry (4),smirnoff (4),drambuie (4),wilson and morgan (4),jager mesterkurzus (4),morafcsik péter (3),tennessee whiskey (3),brandy (3),varga gergő (3),tuk tuk bar (3),tea (3),fever-tree (3),alfred gratien (3),berry bros and rudd (3),choya (3),ruinart (3),bols créme de cassis (3),rhum jm (3),unicum szilva (3),caorunn (3),híres italmárkák (3),edinburgh (3),bourbon (3),jose cuervo (3),teeling (3),keresztes ferenc (3),caol ila (3),gordons (3),manhattan (3),belvárosi sörfesztivál (3),szent tamás (3),cswwc (3),blog (3),glögg (3),jameson (3),el dorado (3),piper-heidsieck (3),színes város (3),tiki (3),taittinger (3),ciroc (3),koktél (3),whisky sour (3),boudier (3),ketel one (3),diplomático (3),illemtan (3),patrón (3),cocktail (3),christmas cocktail collection (3),charles heidsieck (3),mancino (3),budavári borfesztivál (3),malomhegyi anett (3),szepsy (3),artesian (3),bols peppermint white (3),russian standard (3),bikavér párbaj (3),grants (3),zwack sándor (3),fernet branca (3),kávés kevert italok (3),monin (3),angostura (3),bikavér (3),disznókő (3),szaké (3),kevert italok (3),woodford reserve (3),bols around the world (3),four roses (3),budavári sörfesztivál (3),pálinka (3),bar orchard ginza (3),matthias giroud (3),ardbeg (2),glenmorangie (2),simone caporale (2),cocchi americano (2),bollinger (2),Champagne (2),nightjar (2),kwai feh (2),el jimador (2),casati (2),ken rose (2),whisky (2),the lost distillery (2),borsos gergely (2),lossit (2),baalbek (2),allianz (2),blogverseny (2),koroknai klári (2),alia akkam (2),gordon and macphail (2),don julio (2),másnaposság (2),hadik (2),terasz budapest 2016 (2),terasz budapest (2),black swan (2),edukáció (2),licor 43 (2),sin limites (2),koccints aszuval (2),wray and nephew (2),gulyás csaba (2),mount gay (2),carousel (2),chairmans reserve (2),moe aljaff (2),magna mátra (2),szekszárd (2),lukács roland (2),wineglass communication (2),cider (2),glencadam (2),diplomático world tournament (2),star of bombay (2),vízsprint (2),jgasco (2),thomas henry (2),talisker (2),cynar (2),koval (2),chartreuse (2),no3 (2),darnleys view (2),maxime trijol (2),aria (2),varga krisztina (2),boulard (2),grog (2),ramos gin fizz (2),orosz ákos (2),ozeki (2),thomas girard (2),chateau musar (2),soha ne igyál ha vezetsz (2),tullamore dew (2),gourmet fesztivál (2),takehiko okazaki (2),six saints (2),ancnoc (2),wemyss (2),mai tai (2),juraj seman (2),iba (2),rozmaring (2),cuba libre (2),chili (2),bacardi original bar (2),haymans old tom gin (2),szakkör (2),bols parfait amour (2),maraschino luxardo (2),beefeater 24 (2),brokers (2),abszint (2),bols advocaat (2),bols banana (2),matusalem (2),chivas regal (2),macallan (2),dalmore (2),goslings (2),umeshu (2),tokio (2),bowmore (2),remy martin (2),bluecoat (2),bells (2),julep (2),smash (2),mint julep (2),stolichnaya elit (2),absolut elyx (2),pávai miki (2),frangelico (2),harrys new york bar (2),tabasco-szósz (2),hurricane (2),melange kávéház (2),black russian (2),rose maura lorre (2),long island iced tea (2),snassz kevert italok (2),tequila sunrise (2),cosmopolitan (2),scotch hot toddy (2),hot aperol (2),david wondrich (2),james bond (2),cointreaupolitan (2),harry craddock (2),bols around the world 2013 (2),tennesse whiskey (2),jäger grog (2),bols cherry brandy (2),rumba café (2),beefeater (2),ernest hemingway (2),glengoyne (2),knob creek (2),buffalo trace (2),sazerac (2),kings ginger (2),veuve clicquot (2),francois (2),disznókő pincészet (2),disznókő tokaji koktélverseny (2),bols cacao brown (2),margarita (2),old ballantruan (2),glenrothes (2),madeira (2),márkus györgy (2),warmup (2),longrow (2),benromach (2),diaego (2),monkey shoulder (2),Aperol (2),pommery (2),cabernet sauvignon (2),szabó dávid (2),vitáris róbert (2),pinot noir (2),merlot (2),cabernet franc (2),zubrowka (2),szilva (2),bols strawberry (2),bols peppermint green (2),makers mark (2),drinks international (2),brands report (2),bols elderflower (2),st-germain (2),paddy (2),bushmills (2),campari naptár (2),ír kávé (2),kávé (2),cinzano (2),armagnac (2),kovács istván (2),deák olivér (2),bols sloe gin (2),gin fizz (2),schweppes (2),flair (2),dolin (2),delamain (2),kilbeggan (2),bols melon (2),csatlós máté (2),wossala rozina (2)