Ugyan a Bacardí Legacy verseny 2016-os San Francisco-i döntőjét GN Chan nyerte meg, a 36 legjobb bártender között ott volt és remekül szerepelt a budapesti Kollázsban dolgozó Schök Norbert is, aki a tőle megszokott higgadtsággal, felkészültséggel prezentálta koktélját, az El Viajero-t. Interjú az amerikai út után.

rum bacardi legacy bacardi schok norbert

Schök Norbert (Fotó: Bacardí Legacy)

 

Koktél Blog: Az első magyarországi Bacardí Legacy győzteseként kijutottál a San Francisco-i döntőre, milyen érzés volt ott lenni a legjobbak között?

Schök Norbert: Fantasztikus. Egyike voltam annak a 36 embernek, akik több mint tízezer bartender közül kerültek ki. Tényleg nehéz szavakat találni rá, inkább nem is keresek, hanem megpróbálok azon dolgozni, hogy más is megtapasztalhassa ezt, sőt azt is, hogy milyen még ennél is jobb helyezést elérni!

KB: Mi volt számodra a San Francisco-i döntővel kapcsolatos leghasznosabb tapasztalat? Utólag visszatekintve mit csinálnál esetleg másként?

SN: Előbb mennék ki a reptérre, haha! Viccet félretéve: szélesebb körben marketingelnék és többet gyakorolnék, bár nem tudom mikor, így megpróbálnám jobban beosztani az időmet.


KB: A San Francisco-i döntő előtt több amerikai bárban is népszerűsítetted a saját koktélodat. Milyen volt az El Viajero fogadtatása a vendégek és a kollégák részéről?

SN: Szinte kivétel nélkül mindenhol jól fogadták az italomat. Jobban, mint itthon. A nemzeti döntő előtt többször is elhangzott az a mondat, hogy ez nem magyar ízlésnek megfelelő koktél. New Yorkban az Employees Onlyban, Chicagóban a Bordelben, Vancouverben pedig a Nomadban álltam be a pult mögé, hogy elkészíthessem az italomat. Kanadában három óra alatt több El Viajero-t adtunk el, mint itthon néhány bár két-három hónap alatt! Ebből is látszik, hogy ott mennyire más a koktélkultúra.


KB: Miként fogadtad, hogy a Difford’s Guide-tól 5/5-ös értékelést kapott az El Viajero?

SN: Ne viccelj, amióta elkezdtem bározni, azóta a Difford's Guide az első online felület, amire ránézek, ha valami kérdésem vagy kételyem van. Sohasem reméltem, hogy egyszer az én italom is megtalálható majd ezen az oldalon. Talán az egyik legnagyobb elismerés, amit valaha kaptam, ezért természetesen nagyon örülök!


KB: A hazai és a nemzetközi döntő tapasztalataival a hátad mögött mi lenne a legfontosabb tanácsod a következő magyarországi Bacardí Legacy versenyre jelentkezőknek?

SN: Az, hogy a felkészülés legyen a mindennapjaik része! Mindennap tanuljanak nyelveket, fejlesszék magukat szakmailag, találkozzanak olyan emberekkel, akikkel közös az érdeklődési körük, járjanak tanfolyamokra és szakmai előadásokra. A verseny és az ott elért helyezés ne a cél legyen, hanem egy állomás a cél felé. Ne egy 100 méteres sprint, hanem egy frissítő pont legyen a maratoni úton, ahol új élményekkel, motivációval felfrissülve folytatják az utukat!

A Bacardí Legacyval kapcsolatban a Koktél Blogon eddig megjelent posztok itt olvashatóak el.
 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!