Egy amerikai tudós, Dr. Neil Da Costa szerint az ízeket figyelembe véve a Bloody Mary a legösszetettebb kevert ital a világon. Édes, sós, savanyú és umami keveredik benne, egyedül a keserűt nélkülözi. A jelenleg elfogadott hivatalos recepthez (lásd lent) nagyon hasonlót először Fernand Petiot készített 1921-ben, méghozzá a párizsi New York Barban, viszont a vodka és a paradicsom kombinációja elsőként George Jessel komikus fejéből pattant ki.

receptúra iba official cocktail bloody mary vodka harrys new york bar fernand petiot george jessel

A Bloody Mary név eredetét egyesek I. Mária angol királynőhöz vezetik vissza. VIII. Henrik és Aragóniai Katalin lánya katolikusként az akkor már protestáns országban nem éppen finom eszközökkel lépett fel az anglikánokkal szemben, ezért szokás Véres Máriának is hívni. Mások szerint Mary Pickford hollywoodi színésznőről kapta elnevezését.

ÖSSZETEVŐK:
4,5 cl vodka
9 cl paradicsomlé
1,5 cl citromlé
2-3 öntet Worcestershire-szósz
Tabasco-szósz (ízlés szerint)
Zellersó (ízlés szerint)
Bors (ízlés szerint)

ELKÉSZÍTÉSE:
Az összetevőket long drinkes pohárba töltjük, majd bárkanállal jól megkeverjük. A fűszeres italokat - így a Bloody Maryt is - illik egy shotos pohárnyi vízzel együtt szervírozni, a fűszerezést pedig át lehet engedni a vendég számára.

DÍSZÍTÉSE:
Zellerszál és citromkarika, szívószál. (Max Davidson fent hivatkozott cikke szerint a zellerszál elhagyható, mert egyrészt az ital fogyasztásánál kifejezetten zavaró, másrészt a vendégek nem kecskék, hogy ilyesmit rágcsáljanak. Ez a díszítés egyébként az 1960-as évekből származik, amikor is a chicagói Ambassador Hotel Pump Room bárjában az egyik vendég keverőpálca helyett zellerszállal keverte meg italát.)

FAJTÁJA:
Long drink (pick me up drink - erős fűszerezésű ital, másnaposság ellen)

A Bloody Marynek rengeteg receptvariációja van, a későbbiekben ezek közül jó néhány feltűnik itt a Koktél Blog.

A Bloody Mary az International Bartenders Association hivatalos kevert itala (IBA Official Cocktail).


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!