Nagyon jól összerakta a múltkor beharangozott Negroni Night programját Alia Akkam és Dez O’Connell a Brody Studiosban. Természetesen részletekbe menőkig ismertették az aperitif koktélok egyik királyának történetét, kitérve az elődöknek számít Milano-Torinóra, illetve Americanóra és persze az 1919-ben a firenzei Caffé Casoniban megszülető Negronira, amit Camillo Negroni gróf kérésére készített el Fosco Scarselli bártender. A hangsúly persze mégiscsak a lekóstolt koktélokon volt: egy hagyományos, de mégis különleges Negronin, illetve négy merész Negroni twisten.

negroni dez oconnell alia akkam receptúra negroni azteca chamomilie negroni zwack boulevard bianco mancino gin aperol campari vermut edinburgh bobbys schiedam caorunn tequila don julio patrón unicum st germain brody studios

Fotók: Koktél Blog

 

Az első, klasszikus változat különlegességét az adta, hogy az összetevőit a karakteresen fűszeres Edinburgh gin (melynek készítésekor borókát, máriatövist, koriandert, angyalgyökeret, édes és keserű narancshéjat, citromhéjat, íriszgyökeret, édesgyökeret, kassziakérget, szegfűszeget, fenyőt és hangát alkalmaznak), a WhiskyNetnek köszönhetően immáron Magyarországon is kapható prémium Mancino Rosso Amaranto vermut (amit 38 féle fűszer ízesít, ebből tízet az ismert olasz keserédes likőr, az Amaro készítésénél is használnak), valamint a jó öreg Campari adta (amiről kiderült, hogy a piros színének eléréséhez sokáig bíbortetveket vettek igénybe).   

A twistek sorát egy nagyon kellemes megfejtés, a Chamomile Negroni nyitotta (ami a Boutiq’Bar jóvoltából már nem ismeretlen Budapesten). A kamilláról sokaknak biztosan a megfázás és a tea jut eszébe, de a negatív asszociációkat leküzdve egészen kiválóan tud működni egy koktélban is. Az alappárlatot ennél a változatnál a különleges fűszerezésű (boróka, citromfű, kubebabors, édeskömény, koriander, fahéj, szegfűszeg, csipkebogyó) Bobby’s Schiedam gin adta. Nevét onnan kapta, hogy az Indonéziában született, de Hollandiába emigrált Bobby (becsületes nevén Jacobus Alfons) nagyon szerette a holland jenevert (a gin ősét), viszont hiányoztak neki a hazai ízek, így 1950-ben saját fűszerezésű jenevert kezdett el készíteni. Később unokája, Sebastian 2012-ben talált egy régi palackot az édesanyja házában és nagyapja történetétől inspirálva ellátogatott a gin őshazájába, Schiedamba, ahol összeismerkedett a Herman Jansen lepárló hetedik generációs lepárlómesterével és két év kísérletezgetést követően 2014-re megalkották a Bobby’s Schiedam gint (a kelet és nyugat ötvözése egyébként mind a fűszerekben, mind az indonéz mintákkal díszített jeneveres palackon megjelenik). Na, ebbe a párlatba került infuzálással a kamilla, némi Aperol és Campari, valamint Mancino Bianco Ambrato vermut kíséretében. Utóbbi, ahogyan neve is mutatja, egy fehér vermut, ami 37 féle herbária felhasználásával készül, alapja pedig a Trebbiano di Romagna bor.

A legmerészebb twist kétségkívül a Negroni Azteca volt, amiben a Campari és a Mancino Amaranto Rosso képviselte a klasszikus vonalat, viszont a Don Julio Reposado tequilával, a Patrón XO Café kávélikőrrel és a rozmaringgal kiegészülve mindez elment egy nagyon durva irányba, ami meglepő módon jól működött és gyakorlatilag egy extrémen fűszerezett, kávés Negroni lett az eredmény.

A Zwack Boulevard már inkább egy Boulevardier, mint Negroni twistnek készült, az egyik legjobb tengerentúli whiskeymárka, a Woodford Reserve rozsos változatával, Unicum Szilvával, pink grapefruit bitterrel és egy kis sóval. A rozswhiskey hangsúlyosságával ez volt a koktélsor legkeményebb, legkarakteresebb tagja.

A végére jött viszont az igazán nagy durranás, mégpedig egy fehér Negroni twisttel.  A nevét a vörösberkenye kelta megfelelőjéről, de ennek ellenére inkább az almáról ismert Caorunn gin (boróka, koriander, angyalgyökér, citromhéj, narancshéj, kassziakéreg, vörösberkenye, hanga, fenyérmirtusz, gyermekláncfű levél, coul blush alma) adta az alappárlatot, a fehér színhez a Mancino Bianco Ambrato vermut dukált, a tényleg elképesztő virágosságot pedig a St. Germain bodzalikőr, illetve a pitypang és bojtorján bitter (!) biztosította.

A Negroni Night az Alchemics Night sorozat különkiadása volt, amiről a Brody Studios facebook oldalán lehet tájékozódni.


 

Szavazz a gasztro kategórián belül a Koktél Blogra és nyerj az Allianz blogversenyen leadott voksoddal: allianzblogverseny.hu 

negroni dez oconnell alia akkam receptúra negroni azteca chamomilie negroni zwack boulevard bianco mancino gin aperol campari vermut edinburgh bobbys schiedam caorunn tequila don julio patrón unicum st germain brody studios


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!