Hamarosan Magyarországon is kapható lesz egy valódi rum-arisztokrata: a Brugal 1888. Az italkülönlegességet a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. hozza el a legjobb éttermek és bárok kínálatába.

rum brugal brugal 1888 pavol kazimir

 

„Az 1888 egy olyan rum, amely megérdemli, hogy tisztán, inkább jég nélkül kortyolgassuk" – állítja Pavol Kazimir bartender, a Brugal 1888 nemzetközi márkanagykövete, aki április 14-én a Bar Show keretében mutatta be a szakmának, egy nappal később pedig gasztrobloggerek, újságírók és a bárélet szakmai szereplői kóstolhatták meg a Boutiq’Barban. „Ez a rum bátor felfedezőútra invitál az ízek karibi világába” – folytatja a nemzetközi hírű bartender, aki elismeri, hogy a rumra eddig nem igazán úgy tekintettek az emberek, mint olyan italra, amelyet kortyolgatva szokás fogyasztani. A skóciai székhelyű Edrington vállalat 2011 óta piacon lévő terméke azonban ellentmond ennek: „A Brugal 1888 egy kortyolni való rum.”

rum brugal brugal 1888 pavol kazimir

rum brugal brugal 1888 pavol kazimir

Az 1888 a dominikai Brugal manufaktúra alapítási évére utal. A rumokat a mai napig a Spanyolországból származó és a Dominikai Köztársaságban letelepedett alapító, Don Andres Brugal Montaner leszármazottai, a ’Maestro Ronerók’ immár ötödik generációja készíti. Alkotói szerint az ital megfelelően felszolgálva kiélesíti az érzékeket. Lehet a kezünk által felmelegítve kortyolgatni: ilyenkor a Karib-tenger forró klímáját eleveníti fel. Ha kissé lehűtjük (pl. kókuszvizes jégkockával), akkor pedig frissítőleg hat. Az ún. "nearly neat" koktélokban is remekül működik (pl. a Pedro Ximenez sherryvel és csoki bitterrel készülő Brugal 1888 Nighcapben).

rum brugal brugal 1888 pavol kazimir

rum brugal brugal 1888 pavol kazimir

rum brugal brugal 1888 pavol kazimir

A Brugal 1888 kettős érleléssel készül: előbb a mesterek által gondosan kiválasztott, amerikai tölgyből készült ex-bourbon hordókban tárolják, majd európai tölgyből készült Pedro Ximenez ex-sherry hordókban érlelik tovább. Az eredmény egy igazán komplex ízvilágú rum. Minden egyes korty után hosszú ideig érezhetjük még a szájpadlásunkon a karamell, a kakaó, a vörös húsú gyümölcsök, a vanília, az őszibarack és a mazsola utóízeit. A Brugal 1888 merészségéhez és kimagasló minőségéhez méltó 0,7 literes, autentikus üvegpalackot kapott, amelyre jellegzetes arany betűkkel írták fel a márkanevet. Az üveg tradicionális díszhálóba került, hűen a Brugal hagyományaihoz.

rum brugal brugal 1888 pavol kazimir

Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián @ Koktél Blog