A vízszabályozás előtti időszakban még a Dunában is halásztak heringet, erre emlékeztet a lila burgonyasalátával, marinált lilahagymával és mustármaggal felszolgált heringfilé, amihez őshonos magyar szőlőfajták bora dukál. Pálinkakoktéllal kerekített lúdláb desszert és társaik utaztatják május 23-tól a Hercegprímás utcában nyíló Liszt vendégeit abba az aranykorba, amikor szinte egyszerre szökött szárba hazánkban a kultúra és a gasztronómia forradalma. Az Osztrák-Magyar Monarchia területének jellemző alapanyagait, ízeit napjaink konyhatechnológiai vívmányainak felhasználásával, kortárs felfogásban tálalva élvezheti a budapesti közönség. Kövér Gergely séf fogásai és Karádi Zsuzsanna cukrászséf desszertjei Gózon Péter és Mihály Richárd bármenedzserek illeszkedő italkreációival teljesednek ki az Aria Hotel két utcafronti termében nyíló új étteremben. A Liszt egyszerre tiszteleg a magyar gasztronómia kincsei, a gabona, a liszt, a kenyér és a víz, valamint minden idők egyik legnagyobb zongoraművésze előtt.

liszt restaurant aria kövér gergely karádi zsuzsanna

Házi kenyér

 

"Ki minő kovászt tesz, oly kenyeret eszik” - tartja a magyar közmondás, így Kövér Gergely és csapata szőlőmagból és szőlőhéjból kovászt készített, a pásztói Júlia Malomban speciális lisztkeveréket választott, és kidolgozta az étterem saját kenyér receptúráját. Minden nap friss kenyér, sózott vaj és házon belül tisztított, szűrt víz várja a vendégeket. A helyben sült kenyér, az éltető víz és a saját készítésű kovász együttesen utalnak a római kori Pannóniának is nevet adó kenyér tiszteletére. A Liszt koncepciója emellett a Kárpát-medence ásványi anyagokban gazdag vízkincsének örökségén és a régiós konyha hagyományos alapanyagainak használatán nyugszik.

Kövér Gergely, a Liszt séfje közel 10 év külföldi tapasztalata során számos étteremben dolgozott Írországtól Spanyolországig, ezek között szerepel Hollandiában a Michelin csillagos Restaurant Hotel Sevelberg, Katalóniában az 5 csillagos Relais & Chateaux, Hotel Mas de Torrent, és nem utolsó sorban a 2 Michelin csillagos, angliai Whatley Manor is. A most nyíló Liszt koncepciójának kovásza az általa képviselt, eljárások terén korlátokat nem ismerő szemlélet, amely a hazai gasztronómia fénykorának sokszínű alapízeiből modern fogásokat teremtett.
 
“A kovász az élet varázslatát csempészi a tésztába, amely által a kenyér él, életet ad, közösséget teremt” - olvasható a szezonálisan változó á la carte menü bevezetőjében. A déltől este 11-ig rendelhető tételeket a zenei koncepcióhoz illeszkedően keresztelték el, a menühöz négy aperitiv és négy digestive koktélból álló kínálat társul. Az ételsor felütése - Overture és Paraphrase - a naponta készült friss kenyér és a vaj, amelyre az étterem vendégül lát mindenkit az étkezések megkezdése előtt, a helyben tisztított, palackozott vízzel együtt.

liszt restaurant aria kövér gergely karádi zsuzsanna

Házi kenyér és víz

liszt restaurant aria kövér gergely karádi zsuzsannaHázi kenyér házi vajjal

Az előételek (Prelude), a levesek (Symphony), és a főételek (Concerto) meghatározó alapanyagait főleg az egykori monarchia területéről - Magyarország mellett Erdélyből Felvidékről, Kárpátaljáról, Dalmáciából - szerzik be. Így például az egykor a Dunában is halászott heringet megidéző fogás is szerepel az előételek kínálatában, de felkerült az étlapra a héjában posírozva főtt tanyasi tojás, a kecsketejkrémmel és vegyes gabonakörettel érkező báránysült, valamint a levesek erőt adó esszenciája, a négyféle húsból készített tápla leves, amelyhez kenyérchipsbe töltve érkezik a velő.
 
“Tunkolni ér! Boldog lennék, ha látnám, hogy elmázolták a tányért egy kis kenyérrel” - mondja főételeihez kísérőként Kövér Gergely séf, aki csapatával együtt az újonnan kialakított látványkonyhában készíti majd a fogásokat.

A főételek szezonális királya a sonkával, karamellizált hagymakrémmel, puliszkával, vörösboros szafttal és házi kukoricakenyérrel tálalt marhapecsenye, azonban vegán fogásként akár egy szintén magyar specialitásnak számító vajtökfőzeléket is választhat a vendég. Az egyik legizgalmasabb desszert (Encore) a Karádi Zsuzsanna cukrászséf által megálmodott akácvirággal és a Liszt saját veknijéből készült kenyérhéjfagylalttal kísért lekváros kenyér, vagy annak házi baracklekvárral, barackgéllel tálalt tányérdesszert verziója is méltó zárás lehet egy modern magyar menüsor végén. Akárcsak a digestive-ek kínálatában szereplő koktélok, az Unicum amarettóval és fahéjjal kevert aszús változata, vagy a szőlőpárlattal, tonkababbal krémessé varázsolt, tokaji bor alapú Opus.
 
Déltől este 6-ig ebédre (Sonata) is betérhetnek a vendégek - az ebéd betétlapról ebben az idősávban a koncepcióba illeszkedő, könnyebb fogások mellett olyan populáris ételek is rendelhetők, mint a kézműves burger, vagy a cézár saláta. Az ízek élvezetét a velük harmonizáló, mégis változatos enteriőr teszi teljessé. Az Aria Hotel Budapestben található éttermet a vendéglátóipari design legrangosabb díjával, a Gold Key Awarddal is elismert dizájner, Varró Zoltán tervezte. A Liszt egyik utcafronti türkiz bársony és kristály szobáját az étterem megnyitása előtt a legnagyobb zenészek látogatták meg Lenny Kravitztől Stingen át Plácido Domingóig; aláírásukat a falon lévő tükrök őrzik. Ehhez kapcsolódik az étterem másik tere, melyet a tervező az elegáns könyvtárak és szivarszobák hangulatát idézve valósított meg, valamint a „chef’s table”, ahol látványkonyha várja a vendégeket.

liszt restaurant aria kövér gergely karádi zsuzsanna
Tanyasi tojás

liszt restaurant aria kövér gergely karádi zsuzsannaKacsamájkrém

liszt restaurant aria kövér gergely karádi zsuzsannaTáplaleves

liszt restaurant aria kövér gergely karádi zsuzsannaRopogós heringfilé
Grillezett tengeri süllő

liszt restaurant aria kövér gergely karádi zsuzsannaZöldfűszeres borjúkaraj

liszt restaurant aria kövér gergely karádi zsuzsanna

Marhapecsenye

liszt restaurant aria kövér gergely karádi zsuzsanna

Sajt

liszt restaurant aria kövér gergely karádi zsuzsanna

Baracklekváros kenyér

liszt restaurant aria kövér gergely karádi zsuzsanna

Lúdláb torta akkor és most

liszt restaurant aria kövér gergely karádi zsuzsanna

Hungroni

liszt restaurant aria kövér gergely karádi zsuzsanna

Opus

liszt restaurant aria kövér gergely karádi zsuzsanna

Karádi Zsuzsanna pastry chef, Kövér Gergely head chef, Jóvér Ferenc sous chef

A Liszt Restaurant menüje itt érhető el

A Liszt Restaurant a facebookon itt, az instagramon itt
 
Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián @ Koktél Blog