Korábban már volt szerencsém találkozni a francia Christian Drouin egyik calvadosával, azonban a WhiskyNet meghívására most egy teljes sort kóstolhattam végig a márka portfóliójából. Az esemény ráadásul olyannyira rendhagyóan sikerült, hogy egyenesen a Drouin nagykövete, Hervé Pellerin mutatta be az érlelt almabor párlatokat.

Fotó: Koktél Blog



CHRISTIAN DROUIN VSOP (40 térf. %)

A VSOP (azaz Very Special Old Product) a Drouin egyik alapverziója és egyben a kóstolósor legkiegyensúlyozottabb tagja: illatában elsősorban az édes alma dominál, ami a kóstolásnál is folytatódik, majd előjönnek a fás, vaníliás jegyek, lecsengésében pedig visszajön a gyümölcsösség. Legalább négy évig érlelik. A legjobb ár-érték aránnyal rendelkezik.




CHRISTIAN DROUIN XO (40 térf. %)

A szimpla XO (azaz Extra Old) a Christian Drouin legtöbbször díjazott calvadosa. A VSOP-nál jóval mélyebb, borostyán sárga színnel rendelkezik, köszönhetően a legalább nyolc éves érlelésnek (ebben a kategóriában hat év a minimum) és sokkal szárazabb, fásabb jegyekkel bír.



CHRISTIAN DROUIN XO PIERRE PIVET (42 térf. %)

Amikor az idősebb Christian Drouin az 1960-as években calvados készítésére adta a fejét, szövetkezett Pierre Pivet nevű calvados főző mesterrel, hogy a lehető legjobb minőséget tudja előállítani. Azóta az ifjabb Christiannal a második és Guillaume Drouinnal már a harmadik generáció is jelen van a cégben, utóbbi ötletétől vezérelve pedig előálltak az egykori főzőmester tiszteletére egy legalább 20 évig érlelt párlatokból megalkotott cuvée XO-val. A sor legösszetettebb tagja: virágos, fűszeres jegyek jellemzik, égetett fával és túlérett almával, utóbbiaknak megfelelő aranybarna színnel. Gyönyörű dekanterben forgalmazzák.



CHRISTIAN DROUIN 1994 (42 térf. %)

A kóstolósor vintage, azaz évjáratos tagja. Itt az 1994-es évszám nem a szüret, hanem a lepárlás időpontját jelöli, a palackozás pedig 2013-ban történt. Érdekesség, hogy az 19 éves érlelés során ún. banyuls hordókat is használtak. A kor mellett a színében és komplexitásában is az XO Pierre Pivothoz hasonlít.



CHRISTIAN DROUIN POMME PRISONNIERE (40 térf. %)

Pomme Prisonniere, azaz börtönbe zárt alma. Ebbe a speciális „ágyas” calvadosba egy régi hagyomány szerint akkor kerül a gyümölcs, amikor még az alma kellően kicsi ahhoz, hogy beférjen a dekanter száján. Igen, ezt pontosan úgy kell érteni, hogy a fára rögzítik fel a palackot és ebben növekszik az alma! Sőt, ha túl erős a napfény, akkor még zacskót is húznak a palackokra az érésben lévő gyümölcsök védelme érdekében! Az eredmény egy fantasztikusan friss, roppanós, gyümölcsös calvados. Az érlelés ennél a tételnél háttérbe szorul, ami persze még inkább teret enged az almának, illetve világos színt hagy az italnak.



Konklúzióként megjegyezném, hogy a calvadosnak jobban áll, ha az érlelésnek köszönhető fás jegyek mellett a friss gyümölcsösség is előtérbe tud kerülni, éppen ezért a VSOP és a Pomme Prisonniere voltak a kedvenceim, ugyanis ezeknél a tételeknél tartott legkevesebb ideig az tölgyfahordós pihentetés (emiatt a Pomme Prisonnieret szerencsésebb lett volna a VSOP mellé tenni a kóstolósorban). Aki esetleg arra gondol, hogy a magyar pálinkát szeretném a calvadosban viszontérezni, az téved, mivel határozottan jól állna a hazai gyümölcspárlatunknak is, ha egyre több mennyiség kapna fahordós érlelést. Tehát kellenek a fás jegyek, csak inkább a háttérben van rájuk szükség.



Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!