Még csak néhány éve készítettek először közös márkanév alatt sillert a szekszárdi borászok, az elmúlt években azonban sokan megismerték és megszerették a Fuxlit. Nem véletlen, hiszen univerzális borról van szó.

bor fuxli szekszárd

 

A rozénál több, a vörösnél kevesebb. Ennél tömörebben talán nem is lehetne összefoglalni, hogy mi is a siller. Ez elsőre szűk kategóriának tűnhet, a Fuxli mégis igazi jolly joker bor a gasztronómiában. Jöhetnek a magyar konyha klasszikus paprikás, fűszeres fogásai vagy az olasz, paradicsomos ételek, mindegyikhez tökéletesen passzol. 
 
Most a hatodik évjárat mutatkozik be a boltok polcain, először 2011-ben készítették el Fuxli név alatt a szekszárdi borászok közös sillerüket. A Fuxli elnevezés a német Fuchs – róka szóból ered, ugyanis a róka szőrének színére emlékeztet a bor. A közös név mellett a palackok megjelenését is összehangolták: a címkék ugyan nem teljesen egyformák, de a róka mindegyik palackon főszerepet kap. Ennél is fontosabb azonban, hogy a Fuxlik minőségét azáltal biztosítják a borászok, hogy vakon kóstolnak minden tételt, és csak az a bor lehet Fuxli, amelyik a borászok kétharmadának szavazatát elnyerte.
 
Idén hat pincészettől kapható Fuxli: az Eszterbauer Borászattól, a Garai Pincétől, a Heimann Családi Birtoktól, Hetényi János Pincészetétől, a Sebestyén Pincétől és a Takler Borbirtoktól. A friss évjárat egybehangzóan jól sikerült: lendületesek, gyümölcsösek lettek a 2016-os borok, pont olyanok, amilyennek a sillert szeretjük.
 
Takler András fontosnak tartja a Fuxlit egy olyan nagy pince kínálatában is, mint a Takler Borbirtok: „Korábban is kiemelten kezeltük a sillert, de mióta megnyitott a birtokon az éttermünk, még nagyobb hangsúlyt fektetünk rá. A gasztronómiában fontos, hogy az ételekhez illő bort tudjunk kínálni, a Fuxli pedig pont ebben erős, különösen jól működik nálunk a friss lecsóval készített szuvid sertéstarjához, amit baconös bulgurral kínálunk.”
 
Garai Zoltán még új szereplőnek számít a borvidéken, tavaly ősszel kapcsolódott be a közösség életébe. „A siller nem egyszerű műfaj, mert meg kell találni az egyensúlyt a lendületesség és a komolyabb beltartalom között, hiszen a Fuxli akkor jó, ha a tartalom mellett friss és ropogós savai is vannak.”
 
A borok már megtalálhatók a boltokban, többek között a Bortársaság kínálatában, ahol a hat idei Fuxlit egy csomagban is meg lehet vásárolni – ez ideális lehetőséget nyújt, hogy mindenki kiválaszthassa nyári kedvencét.

bor fuxli szekszárd

Fotók: Kiss Albert

Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!