Egy vakkóstolóval zárult a WhiskyNet idei szeánszainak sora, ráadásul még izgalmasabb volt, mint a múltkori, mert ezúttal skót és japán whiskyket kóstoltunk le párban, így szépen össze lehetett hasonlítani a két stílust. A nehézség abban rejlett, hogy a japán whiskyk alapvetően skót tőről fakadnak, tehát van némi hasonlóság a két országból érkező whiskyk között, még ha a japánok jellemzően könnyedebb, letisztultabb tételeket is készítenek (meg persze azért voltak kifejezetten becsapós tételek). Skót vs. japán whiskyk.
NIKKA BLENDED (40 térf.%) vs. BLACK BULL KYLOE BLENDED (50 térf.%)
A korábban már megismert, kifejezetten az európai piacra szánt, Nikka Blended japán whisky szép gyümölcsösséggel és kifinomultsággal rendelkezik, ami a skót felföldi marhafajtáról elnevezett Black Bull Kyloe Blendeddel került párba. Ez utóbbi egy kissé félrevezető tétel, hiszen az 50% malt (maláta) whisky mellett 50% grain (gabona) whiskyt tartalmaz, ráadásul a bourbon mellett sherry hordós érlelést kapott (ami a színén amúgy nem látszódott), így mindkettő a könnyedebb, gyümölcsös blended, azaz kevert whiskyk közé tartozik.
BEN NEVIS 2001 13 YEARS TOKAJI CASK FINISH SINGLE MALT (46 térf.%) vs. NIKKA COFFEY MALT (45 térf.%)
Ez két eddig általam még nem kóstolt tétel. Egy gyönyörű tokaji hordós finiselésű palack a Ben Nevis lepárlóból (egyébként a kedvencem volt a sorból), amit először újratöltött bourbon hordóban érleltek, majd az utolsó kilenc hónapot a WhiskyNet jóvoltálból egy Patrícius Pincészettől származó tokaji hordóban töltötte (emiatt ez egy single cask, azaz egyetlen hordóból származó és small batch, tehát kis mennyiségben előállított tétel, összesen 282 palackkal készült és kizárólag a magyar piacon hozták forgalomba). Elképesztően szépen hozta a tokaji hordó hatását, éppen ezért nagyjából vakon is belehetett lőni, hogy miről van szó. A Nikka Coffey sorozatából eddig a grainnel találkoztam már többször (1, 2), hozzá hasonlóan ez a malt is ugyanazzal a könnyedséggel rendelkezik, köszönhetően a Coffey-féle, azaz folyamatos oszloplepárlási technikának.
YOICHI NON AGE (43 térf.%) vs. LONGROW SINGLE MALT (46 térf.%)
Bár ez volt az egyetlen párosítás, aminek mindkét tagját külön-külön (1, 2, 3) már lekóstoltam, azért nem volt olyan egyszerű a különbségek beazonosítása, mert a japán és a skót verzió is egy fiatalabb, füstös single malt kategóriába tartozik, mind a kettő pot still, azaz kisüsti lepárláson esett át, a Yoichi lepárló pedig a skót klímához nagyon hasonló területen fekszik. Persze a Yoichinál azért a háttérben jelen van a japán könnyedség, a Longrow pedig magában hordozza a skót robosztusságot.
Fotók: WhiskyNet, Maison du Whisky és Koktél Blog
Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!