Egyedülálló koncepcióval indul el a NANO bar&restaurant november 19-től a budapesti Egyetem tér mellett. A molekuláris gasztronómiára építkező vendéglátóhelyen Huszák Zoltán séf és Keresztes Ferenc bártender alkotásai kerülnek a tányérra, szokatlan összhangban, vagyis olyan ételek és italok párosításában, amiket lehet, hogy jól ismerünk, mégis új formában, izgalmas meglepetésként érkeznek a vendégek elé. Játék az ízekkel és a textúrákkal. Bohém fine dining.

kerersztes ferenc huszák zoltán nano molekuláris mixológia

 

Huszák Zoltán és Keresztes Ferenc csaknem egy évtizede használja a molekuláris gasztronómia eszközeit, példaképnek tekintve az olyan nagyágyúkat, mint Dani Garcia, Grant Achatz vagy Joan Roca. A minőséggel pedig nem játszanak, a legjobb beszerzési forrásokkal dolgozik a csapat, hiszen egy kísérleti konyhában elengedhetetlen a tökéletes alapanyag az egyes kémiai folyamatok megváltoztatásához.

Az ízek élettanát már a 18. században is szívesen kutatta a francia ügyvéd és gasztronómus, Brillat-Savarin, de a molekuláris gasztronómia fogalma az 1960-as években jelent meg először, mégpedig a magyar származású Kürti Miklósnak is köszönhetően. Az Oxfordi Egyetem tudósa a konyhai folyamatok fizikai és kémiai kutatásával foglalkozott, és Hervé This francia kémikussal együtt tárták fel a konyhaművészet rejtelmeit. A kétezres évek elejétől kezdve ismertté, majd szinte divattá vált ez az irányzat a csúcséttermek körében, manapság viszont sokkal tudatosabban használják az egyes technológiákat azok, akik számára fontos az innováció és merészebb hatáskeltés a tányéron. 

A NANO séfje is ezt a módszert követi, vagyis nem öncélúan, hanem kiegészítő eszközként alkalmazza azokat az eljárásokat, amiknek köszönhetően valami más, új és ötletes fogás kerül a vendég elé. Uborka espuma, disznósajtnyalóka, céklajégkása itt bármikor előfordulhat, a ginkaviárról nem is beszélve. Mindenben van egy kis trükk, még a Mojito vagy a Testarossa sem egészen az, amire elsőre gondolnánk. 

kerersztes ferenc huszák zoltán nano molekuláris mixológia

A NANO minden nap hat órától éjfélig tart nyitva, a konyha 22 óráig veszi fel a rendelést, a két-háromhetente változó menük molekuláris italkreációkat is tartalmaznak – persze a tányéron.

A kicsit indusztriális stílusú hely egyúttal bárként is nyitva áll az érdeklődők számára. Klasszikusan kicsit más és teljesen extravagáns: ehető koktélok, különleges párlatok, borok, pezsgők és champagne-ok találhatók az itallapon. 
A tulajdonosok célja, hogy szélesebb közönség számára is elérhetővé tegyék az itthon teljesen egyedinek számító báréttermet, így az étlapon található kétféle degusztációs menü ár-érték arányban is jónak mondható. 

kerersztes ferenc huszák zoltán nano molekuláris mixológia

A Koktél Blog által lekóstolt construction menü:

Testarossa pezsgőkoktél (prosecco, eperkaviár, levendulahab)

Disznóságok és uborka textúrák (konfitált császár, uborkazselé, disznósajt nyalóka, uborkasaláta granité, paprikásburgonya, kolbászmorzsa)

Lilakáposzta-gazpacho fogassal (virággal, viola airrel)

MagicBar (ír whisky-frangelico likőr-kakaó kapszula, cseresznyés Mojito zselé, zöldalmás-kiwis-levendulás Red Bull hab)

Bélszín lencseszuffléval, laskagombával, burgonyával, vörösbor-fátyollal

Rózsa, Panna, Cotta (guava infúzió, panna cotta gyöngy, arany robbanócukor, cukros grissini, liofilizált málna)

KV Nitro (espresso nitrogénezett, jeges kávémorzsákkal)

kerersztes ferenc huszák zoltán nano molekuláris mixológia

NANO bar&restaurant
Cím: 1056 Budapest, Papnövelde utca 10.
Facebook oldal: facebook.com/nano.bar.restaurant

Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!