Az 1843-ban még Morangie Distillery néven létrehozott Glenmorangie 1997-ben megveszi az 1815-ben alapított Ardbeg Distilleryt. A kifinomultságáról ismert highlandi és a füstjéről híres islay-i márka így egy égisz alá került és mára nemhiába kampányolnak a szépség és a szörnyeteg reklámszöveggel. Nemrég a WhiskyNet kóstolóján mindkét márkával megismerkedhettem közelebbről, a lekóstolt tételek érdekessége pedig az volt, hogy a világ legnépszerűbb whiskys kóstolójegyzete, a Jim Murray által évről-évre kiadott Whisky Bible 2015-ös kiadásában egyik sem kapott 92 pont alatt, ami azt jelenti, hogy mindegyik a „brilliant” (90-93,5 pont) vagy a „superstar” (94-97,5 pont) kategóriába tartozik. 

Glenmorangie és Ardbeg

Fotó: Koktél Blog

 


GLENMORANGIE THE ORIGINAL 10 YEARS OLD, SINGLE MALT (40 térf.%)

Glenmorangie The Original

A Glenmorangie nagy klasszikusa, egy igazán elegáns single malt, amit tíz évig érleltek első és második töltésű ex-bourbonös amerikai fehér tölgy hordókban. Vaníliával érkezik, kókusszal és friss gyümölcsökkel folytatja, majd édeskés, malátás, fás lecsengéssel búcsúzik el. Jim Murray 2015-ös Whisky Bibliájában 94 pontot kapott.


GLENMORANGIE NECTAR D’OR, SAUTERNES CASK FINISH, 12 YEARS OLD SINGLE MALT (46 térf.%)

Glenmorangie Nectar D'Or

Az ex-sauternes hordók nagyon szép barátságba tudnak kerülni a whiskykkel, ennél a tételnél sincs ez másként.  Az Originalnál vastagabb, olajosabb és simább, gyönyörű édeskés, mézes jegyekkel. Jim Murray 2015-ös Whisky Bibliájában 94 pontot kapott.

GLEMORANGIE QUINTA RUBAN, EXTRA MATURED IN PORT CASKS, 12 YEARS OLD SINGLE MALT (46 térf.%)

Glenmorangie Quinta Ruban

10 évet töltött ex-bourbonös amerikai fehér tölgy hordókban, hogy aztán ex-ruby port Quintas hordókba kerüljön. Elképesztő rubinvörös színnel rendelkezik, nagyon selymes, nagyon komplex, sok-sok csokival, mentával, és naranccsal. Jim Murray 2015-ös Whisky Bibliájában 92 pontot kapott. 

ARDBEG 10 YEARS OLD SINGLE MALT (46 térf.%)

Ardbeg 10

Az Ardbeg alaptétele egy igazi islay-i szörny. Ugyan füstösségben nem veri a lista élén található Octomore-t, de még az Ardbeg Supernovát sem, azért az 50 feletti ppm-es fenoltartalmával az élmezőnyben foglal helyet és persze az Islay-ra jellemző jódos és méginkább a sós jegyek nagyon szépen megjelennek, egy kis csokoládéval és kávéval a háttérben. Jim Murray 2015-ös Whisky Bibliájában 97 pontot kapott.

ARDBEG UIGEADAIL SINGLE MALT (54,2 térf.%)

Ardbeg Uigeadail

Az Uigeadail (Oog-a-dal) szó jelentése „sötét és titokzatos”, a Loch Uigeadail pedig az Ardbeg whiskyk gyártásához használt víz forrásának a neve. A hordóerősséghez képest meglepően könnyen csúszó whisky. Jóval kevesebb füstösséggel rendelkezik, mint a 10 éves változat. A só, a jód, a kávé és a csoki itt is megjelenik, némi dohos pincével és bőrrel kiegészülve. Az ex-sherry hordó is érezteti hatását egy kis mazsola kíséretében. Jim Murray 2015-ös Whisky Bibliájában 97,5 pontot kapott (A 2009-es kiadásban egyébként az év whiskyje lett).


ARDBEG CORRYVRECKAN SINGLE MALT (57,1 térf.%)

Ardbeg Corryvreckan

A Corryvreckan nevét az Islay északi partjainál található örvényről kapta, ennek megfelelően igen sokrétegű. A tengerparti sós-kagylós vonal mellett medicinális és kátrányos jegyek jelennek meg, a 10 éveshez képest mérsékelt füsttel. Az Uigeadailhoz hasonlóan a Corryvreckan is hordóerősségű. Jim Murray 2015-ös Whisky Bibliájában 96,5 pontot kapott.
 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!