Az 1743-ban alapított Moët & Chandon Champagne egyik legismertebb háza. 1150 hektár saját szőlőterülettel rendelkezik, amelynek 50 %-a grand cru és 25 %-a premier cru. Emellett Champagne minden fő régiójából vásárolnak, összesen 200 cru (köztük 17 grand cru és 32 premier cru) termése elérhető számukra a cuvée-ik megalkotásához. Nemrég ebbe a világba kaphattam betekintést egy kóstoló erejéig, mégpedig a Moët & Chadon új kampányának apropóján.

A Moët & Chandon új kampánya: The Now

 

MOËT IMPÉRIAL BRUT

Összetétel: 30-40 % pinot noir, 30-40 % pinot meunier, 20-30 % chardonnay, mindebből 20-30 % réserve bor
Dosage: 9 g/l 
0,75 literes és 3 literes jeroboam palackból kóstolva (elérhető még 0,2 literes és 1,5 literes magnum palackokban)

Az 1869-ben született Impérial nevét Napóleonról kapta, aki személyesen is többször ellátogatott Épernay-be, a Moët & Chandon legendás pincéihez.  Alaptételként megtestesíti a ház stílusát, gyümölcsösség, selymes buborékok, gazdagság és elegancia jellemzi. Nem véletlenül a világ legkedveltebb champagne-ja.  A 0,75 literes palack mellett lekóstoltunk egy 3 literes jeroboamot is, amit két 1,5 literes palack tartalmából állítanak össze. Az ún. magnum-hatás emiatt itt is szépen érvényesült. Ennek az a lényege, hogy a 1,5 literes palack nyaka ugyanakkora, mint a 0,75 literesé, az űrtartalom viszont a duplája, így feleannyi oxigén jut ugyanannyi pezsgőre, ezáltal lassabb a második erjedés és plusz aromák alakulnak ki a normál palackos érleléshez képest. Ráadásul a magnum palack aljára leülepedett seprő nagyobb felületen érintkezik a pezsgővel, ami elősegíti az érlelési jegyek kialakulását is.

moet et chandon pezsgő champagne

MOËT ROSÉ IMPÉRIAL BRUT

Összetétele: 40-50 % pinot noir – ennek 10 %-a vörösbor, 30-40 % pinot meunier – ennek 10 % vörösbor, 10-20 % chardonnay, mindebből 20-30 % réserve bor
Dosage: 9 g/l
1,5 literes magnum palackban kóstolva (elérhető még 0,75 literes palackban)

A ma ismert Rosé Impérial elődje 1997-ben született meg, azonban a ház már 1801-ben szállított 100 palackkal az 1894-es évjáratú roséból Napóleon és édesanyja számára. A fehér tételekhez képest a 1,5 literes rosé kicsit csalódást okozott, intenzívebb és teltebb piros bogyós gyümölcsös jegyeket vártam, még a magnum-hatás sem segített.

moet et chandon pezsgő champagne

MOËT ICE IMPÉRIAL DEMI SEC

Összetétele: 40-50% pinot noir, 30-40% pinot meunier, 10-20% chardonnay, 20-30%
Dosage: 45 g/l
Jéggel és mentával/narancs peellel/eperrel kóstolva

A világ első jégkockával kínált champagne-jához már korábban is volt szerencsém. Az Ice Impérial már eleve a félszáraz kategóriával is szembe megy a brut kategória által uralt trenddel, épp ezért számomra tisztán kevéssé is volt élvezhető, nagyon kellett hozzá a jég és nagyon jól működött a frissességet adó mentával, a kesernyét adó narancs peelel és a gyümölcsösséget adó eperrel is, az élményhez pedig csak külön hozzáad a gyönyörű fehér palack és a hozzá illő fehér pohár. Nem véletlenül választották a hazaútra a magyar futball válogatott tagjai is. 

moet et chandon pezsgő champagne

Fotók: Koktél Blog
 


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!