Fotó: Koktél Blog
BENROMACH PEAT SMOKE SINGLE MALT (46 térf. %)
Speyside legkisebb lepárlójának 2005-ben desztillált tételével nyitottuk meg a sort, melyet első töltésű bourbon hordóban érleltek. Kóstoláskor először a tipikus speyside-i virágos, édeskés jegyek köszönnek ránk zöldalmával a háttérben, majd érkezik a kőkemény füst (67 ppm fenoltartalommal).
BENRIACH CURIOSITAS AGED 10 YEARS SINGLE MALT (46 térf. %)
Sokak szerint a 10 éves érlelési idő elérése fordulópontot jelent a whiskyk életében, egy füstös maltban például ekkor kerül egyensúlyba a tőzeg és az érlelésnél használt tölgy. A Benriach ezzel a 10 éves Curiositas-szal visszatér a klasszikus, 19. századi speyside-i ízekhez. Fanyar, füstös tőzeg, fás jegyek és gyümölcsök.
Fotó: finde-deinen-whisky.de
SPRINGBANK AGED 15 YEARS SINGLE MALT (46 térf. %)
A kóstolósor legtovább érlelt tagja Skócia egykor szebb napokat is látott Campbeltown régiójából. A 15 éves Springbank életkorához képest igen meglepő frissességet rejt magában, viszont szerintem túlzottan visszafogott a füstösséget illetően. Ennek ellenére egy komplex whiskyről van szó, sós szárazsággal és hosszú lecsengéssel. Bourbon és sherry hordós érlelést kapott, érdekessége, hogy a legtöbb skót whiskytől eltérően két és félszeres desztilláción esett át.
LONGROW SINGLE MALT (46 térf. %)
Még mindig Campbeltown és még mindig Springbank lepárló. Itt már sokkal komolyabb füstösségről beszélhetünk, ami megkóstoláskor azonnal odaver az ízlelőbimbóknak, de aztán a végére szépen lekerekedik.
NIKKA PURE MALT WHITE (43 térf. %)
A Nikka Pure Malt sorozatának fehér tagja, melyben az islay-i maláta jódos füstössége keveredik a könnyed japán parfümösséggel és kifinomultsággal. Illata még viszonylag behízelgő, ízében és lecsengésében viszont már határozottabban jelentkezik a füst.
KILCHOMAN MACHIR BAY 2014 SINGLE MALT (46 térf. %)
Ha füstös whiskyről van szó, akkor egyértelműen az islay-i stílus számít a kedvencemnek. A fiatal kora ellenére nagy presztízsre szert tett Kilchoman lepárló 2012 óta megjelenő Machir Bay tavalyi kiadásában gyönyörűen megjelennek a tipikus islay-i füstös-dohányos jegyek, kiegészülve a bourbon és sherry hordós érlelés aromáival.
Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!