Ahogyan arról az előző posztban már beszámoltam, az idei Budavári Borfesztiválon mutatkoztak be a Kreinbacher Birtok új magnum palackos pezsgői, mégpedig az évjáratos Brut Classic 2011 és az Extra Dry.

kreinbacher budavári borfesztivál pezsgő

Fotó: Koktél Blog

 


 

Van egy ún. champagne-i alaptézis, miszerint a magnum palackos pezsgők jóval több aromával  rendelkeznek, mint a nullahetvenötösek. Hogy mi az oka ennek? A magnum nyakának mérete megegyezik a nullahetvenötössel, viszont a palack űrtartalma már a duplája, tehát ugyanannyi levegő jut kétszer annyi pezsgőre. A kevesebb oxigénnek köszönhetően a palackon belül lassabban megy végbe a bor második erjedése, így összetettebb lesz a végeredmény.

Érdekesség, hogy a magnum palackos erjesztés az Extra dry (dosage: 16 g/l, szőlőfajták: 85% furmint, 15% chardonnay) esetében inkább a buborékokra, a Brut Classicnál (dosage: 10 g/l, szőlőfajták: 85% furmint, 15% chardonnay) pedig inkább a karakterre hatott. A nullahetvenötösnél is fellelhető érett almás jegyeket a magnum palackban valami egészen remek mousse (vagyis habzás) egészíti ki, apró, lágy és gazdag buborékokkal. A nullhetvenötössel ellentétben a magnum Brut Classic évjáratos (2011) kivitelben jött ki  és persze itt is apróbbak lettek a buborékok, de inkább a frissességre, lendületességre hatott pozitívan a nagyobb palackos érlelés.

A limitált szériás (500-500 palack), sorszámozott Kreinbacher magnum palackokhoz tízezer forint körüli áron lehet majd hozzájutni, mégpedig speciális, döntött dobozokban, amik egyébként remekül illeszkednek a keresztben átvágott címkézéshez. Ja és hamarosan debütál nagy kedvencem, a Brut Prestige magnum változata is…

kreinbacher budavári borfesztivál pezsgő

Kreinbacher Extra Dry magnum (fotó: Kreinbacher Birtok)
 

kreinbacher budavári borfesztivál pezsgő

Kreinbacher Brut Classic 2011 magnum (fotó: Kreinbacher Birtok)


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!