Ahogyan annak idején, most is remekül sikerült a Kávé Akadémián tartott téli szakkör, ezúttal Elek Csilla és Kottra Dezső „Dedi” vezetésével. Íme néhány tipp az ünnepekre forró ital és karácsonyi likőr témakörben.
Fotók: Koktél Blog
JÄGER GROG
Összetevők:
40 ml Jägermeister,
40 ml narancslé,
½ zacskó vaníliás cukor,
20 ml fekete tea,
10 ml redukció (víz, fahéj, szegfűszeg, ánizs, narancs peel),
Díszítés: mandula, narancs peel.
HELSINKI GLÖGGI
Összetevők:
20 ml vodka,
10 ml rosso vermouth,
10 ml áfonyaszirup,
40 ml feketeribizlilé,
10 ml redukció (víz, édeskömény, kardamom, citrom peel),
Díszítés: áfonya.
CHRISBAUM PUNCH
Összetevők:
20 ml Hendrick’s gin,
20 ml Aperol,
10 ml mandarinszirup,
40 ml gránátalmalé,
10 ml redukció (víz, szegfűszeg, fahéj, rozmaring),
Díszítés: mandarin, rozmaring.
BOMBARDINO
Összetevők:
60 ml Bols tojáslikőr,
30 ml Ron Varadero 7 éves rum,
1 cl Galliano vanília likőr,
tejszínhab az ital tetejére.
ÍR KRÉMLIKŐR
Összetevők:
250 ml tejszín (30%-os),
20 ml tej (3,5%-os),
30 g kristálycukor,
1 tubus sűrített tej (170 g),
dupla espresso (50-60 ml),
200 ml Tullamore Dew ír whiskey,
40 ml Galliano vanília likőr.
Elkészítés: melegítsd fel a tejet és a tejszínt, majd tedd félre. Karamellizáld a cukrot, míg aranybarna nem lesz, öntsd hozzá a meleg tej-tejszín keveréket. Keverd simára, add hozzá a sűrített tejet, a kávét, a Galllianót és a Tullamore Dew whiskeyt. Melegíts rajta egyet, vedd le
a tűzről, hűtsd langyosra és töltsd egy üvegbe. Tárold hűtőben és fogyasztás előtt rázd fel.
TONKABABOS CSOKOLÁDÉLIKŐR
Összetevők:
150 g étcsokoládé (min. 53%-os),
30 g holland kakaópor,
3 dl tejszín (30%-os),
3 dl tej,
½ tubus sűrített tej,
3 dl Ron Varadero 7 éves rum,
1-2 db tonkabab.
Elkészítés: melegítsd össze a 3 dl tejszínt és a 3 dl tejet. Kerámia/teflon bevonatú lábosban, alacsony hőmérsékleten olvaszd fel az étcsokoládét. Tedd az olvasztott csokoládéhoz a holland kakaóport és keverd csomómentesre. Add hozzá kis adagonként az összemelegített tejet és tejszínt. Kevergesd folyamatosan, hogy ne csomósodjon meg. Tedd hozzá a fél tubus sűrített tejet, melegítsd fel az italt, reszeld bele a tonkababot. Mikor kézmelegre visszahűlt az ital, töltsd hozzá a 3 dl barna rumot. Keverd össze alaposan, majd hagyd teljesen kihűlni. Öntsd át üvegbe, és tedd hűtőbe. Fogyasztás előtt rázd fel az italt az üvegben.
KARÁCSONYI NARANCSLIKŐR
Összetevők:
5 db narancs héja,
5 dl Bols vodka,
30 dkg cukor,
2-3 db kardamom,
3 egész fahéjrúd,
2 rúd vanília,
6-8 db szegfűszeg,
3 dl fűszeres fekete tea,
2 db narancs leve.
Elkészítés: a narancsokat hámozd meg, a fehér részét is távolítsd el! Tedd őket egy nagy befőttesüvegbe, adj hozzá 1 fahéjrudat, a kardamomot és 1 vanília rudat. Ezután töltsd fel a vodkával, majd szorosan zárd le! Hagyd legalább egy hétig állni, a fahéjat és a kardamom magokat 3 nap elteltével vedd ki, nehogy megkeseredjen. Közben naponta egyszer-kétszer rázd meg! Egy hét után a cukrot melegítsd össze a fűszeres fekete teával, fahéjjal, vaníliával és szegfűszeggel. Miután kézmelegre hűlt, töltsd a leszűrt vodkához. Opcionálisan facsard bele 2 narancs levét. Ezután töltsd a likőrt üvegbe és szorosan zárd le. Néhány nap múlva már kóstolgathatod is.
HÁZI TOJÁSLIKŐR
Összetevők:
2,5 dl tej,
2,5 dl tejszín (30%-os),
2 csomag vaníliás cukor,
5 tojássárgája,
40 dkg porcukor,
3,75 dl Bols vodka,
2 kanál Sailor Jerry fűszerezett rum.
Elkészítés: forrald össze a tejet, a tejszínt és a vaníliás cukrot, majd hűtsd le és szűrd át. Keverd ki az 5 tojássárgáját a 40 dkg porcukorral. Add hozzá az előzőleg kihűtött tej-tejszín-vaníliás cukor elegyet, a vodkát és a két kanál rumot. Keverd át jól az italt, majd 1 napig nyitott szájú edényben 2-3 napig pihentesd. Töltsd üvegbe, és tárold hűtőben. Fogyasztás előtt rázd fel.
Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!