Ahogyan annak idején, most is remekül sikerült a Kávé Akadémián tartott téli szakkör, ezúttal Elek Csilla és Kottra Dezső „Dedi” vezetésével. Íme néhány tipp az ünnepekre forró ital és karácsonyi likőr témakörben.

jager grog receptúra forró kevert italok jagermeister helsinki glöggi vodka vermut chrisbaum punch gin hendricks bombardino bols bols mixer akadémia kávé akadémia rum ron varadero galliano tullamore dew whisk(e)y irish whiskey sailor jerry házi tojáslikőr karácsonyi narancslikőr tonkababos csokoládélikőr ír krémlikőr glögg grog punch alkoholmentes

Fotók: Koktél Blog

 


JÄGER GROG

Összetevők:
40 ml Jägermeister,
40 ml narancslé,
½ zacskó vaníliás cukor,
20 ml fekete tea,
10 ml redukció (víz, fahéj, szegfűszeg, ánizs, narancs peel),
Díszítés: mandula, narancs peel.


 

HELSINKI GLÖGGI

Összetevők:
20 ml vodka,
10 ml rosso vermouth,
10 ml áfonyaszirup,
40 ml feketeribizlilé,
10 ml redukció (víz, édeskömény, kardamom, citrom peel),
Díszítés: áfonya.


 

CHRISBAUM PUNCH

Összetevők:
20 ml Hendrick’s gin,
20 ml Aperol,
10 ml mandarinszirup,
40 ml gránátalmalé,
10 ml redukció (víz, szegfűszeg, fahéj, rozmaring),
Díszítés: mandarin, rozmaring.


 

BOMBARDINO

Összetevők:
60 ml Bols tojáslikőr,
30 ml Ron Varadero 7 éves rum,
1 cl Galliano vanília likőr,
tejszínhab az ital tetejére.


 

ÍR KRÉMLIKŐR

Összetevők:
250 ml tejszín (30%-os),
20 ml tej (3,5%-os),
30 g kristálycukor,
1 tubus sűrített tej (170 g),
dupla espresso (50-60 ml),
200 ml Tullamore Dew ír whiskey,
40 ml Galliano vanília likőr.
Elkészítés: melegítsd fel a tejet és a tejszínt, majd tedd félre. Karamellizáld a cukrot, míg aranybarna nem lesz, öntsd hozzá a meleg tej-tejszín keveréket. Keverd simára, add hozzá a sűrített tejet, a kávét, a Galllianót és a Tullamore Dew whiskeyt. Melegíts rajta egyet, vedd le
a tűzről, hűtsd langyosra és töltsd egy üvegbe. Tárold hűtőben és fogyasztás előtt rázd fel.


 

TONKABABOS CSOKOLÁDÉLIKŐR

Összetevők:
150 g étcsokoládé (min. 53%-os),
30 g holland kakaópor,
3 dl tejszín (30%-os),
3 dl tej,
½ tubus sűrített tej,
3 dl Ron Varadero 7 éves rum,
1-2 db tonkabab.
Elkészítés: melegítsd össze a 3 dl tejszínt és a 3 dl tejet. Kerámia/teflon bevonatú lábosban, alacsony hőmérsékleten olvaszd fel az étcsokoládét. Tedd az olvasztott csokoládéhoz a holland kakaóport és keverd csomómentesre. Add hozzá kis adagonként az összemelegített tejet és tejszínt. Kevergesd folyamatosan, hogy ne csomósodjon meg. Tedd hozzá a fél tubus sűrített tejet, melegítsd fel az italt, reszeld bele a tonkababot. Mikor kézmelegre visszahűlt az ital, töltsd hozzá a 3 dl barna rumot. Keverd össze alaposan, majd hagyd teljesen kihűlni. Öntsd át üvegbe, és tedd hűtőbe. Fogyasztás előtt rázd fel az italt az üvegben.


 

KARÁCSONYI NARANCSLIKŐR

Összetevők:
5 db narancs héja,
5 dl Bols vodka,
30 dkg cukor,
2-3 db kardamom,
3 egész fahéjrúd,
2 rúd vanília,
6-8 db szegfűszeg,
3 dl fűszeres fekete tea,
2 db narancs leve.
Elkészítés: a narancsokat hámozd meg, a fehér részét is távolítsd el! Tedd őket egy nagy befőttesüvegbe, adj hozzá 1 fahéjrudat, a kardamomot és 1 vanília rudat. Ezután töltsd fel a vodkával, majd szorosan zárd le! Hagyd legalább egy hétig állni, a fahéjat és a kardamom magokat 3 nap elteltével vedd ki, nehogy megkeseredjen. Közben naponta egyszer-kétszer rázd meg! Egy hét után a cukrot melegítsd össze a fűszeres fekete teával, fahéjjal, vaníliával és szegfűszeggel. Miután kézmelegre hűlt, töltsd a leszűrt vodkához. Opcionálisan facsard bele 2 narancs levét. Ezután töltsd a likőrt üvegbe és szorosan zárd le. Néhány nap múlva már kóstolgathatod is.


 

HÁZI TOJÁSLIKŐR

Összetevők:
2,5 dl tej,
2,5 dl tejszín (30%-os),
2 csomag vaníliás cukor,
5 tojássárgája,
40 dkg porcukor,
3,75 dl Bols vodka,
2 kanál Sailor Jerry fűszerezett rum.
Elkészítés: forrald össze a tejet, a tejszínt és a vaníliás cukrot, majd hűtsd le és szűrd át. Keverd ki az 5 tojássárgáját a 40 dkg porcukorral. Add hozzá az előzőleg kihűtött tej-tejszín-vaníliás cukor elegyet, a vodkát és a két kanál rumot. Keverd át jól az italt, majd 1 napig nyitott szájú edényben 2-3 napig pihentesd. Töltsd üvegbe, és tárold hűtőben. Fogyasztás előtt rázd fel.
 


 

Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!