Az egyik legismertebb hazai pálinkafőzde, az Agárdi tulajdonosai már 2017-ben keresték a fejlődési lehetőségeket, hogy pálinkáik mellett egy szélesebb párlatválasztékkal is megjelenjenek a hazai és külföldi italpiacon. Tavaly ősszel debütált a főzde három új terméke: az Agárdi Hungarian Dry Gin, az Agárdi Single Malt Whisky, valamint a tokaji hordóban érlelt Agárdi Rum. Mivel az Agárdi párlatok (főként a gin) értékesítése növekszik mind a horeca, mind pedig a kiskereskedelmi szegmensben, ezért a termékfejlesztésben további lépések következtek.
A nemzetközi trendek jól mutatják, hogy napjainkban a gin az egyik legnépszerűbb szeszes ital világszerte, a gin tonik pedig nemcsak a koktélbárok vendégeinek, hanem az otthoni fogyasztóknak is nagy kedvence lett. Az Agárdi Főzde tulajdonosai a piaci jelzéseket figyelve úgy döntöttek, hogy gin-portfóliót hoznak létre, és idén májusra elkészült két karakteres, eltérő stílusú desztillált párlatuk: a Gypsy Gin és a Chameleon Gin. Vértes Tibor, az Agárdi társtulajdonosa és főzdemestere szerint egy gin elsősorban a boróka jellegét kell, hogy hordozza, de a fiatalos és lendületes jegyeket, így a citrusos, friss, üde, gyümölcsös ízprofilt is érdemes belecsempészni.
„A Hungarian Dry Gin készítése során 17 gyógynövény keverékével dolgozunk, ezen kívül teszünk hozzá a főzés során aszalt gyümölcsöt is. A gyógynövények kiválasztásánál a Magyarországon is fellelhető, jellegzetes ízeket kerestük. Az egyik ilyen a levendula, de emellett vannak benne olyan fűszerek is, amelyek itthon nem fordulnak elő, hiszen a citrusos jelleget olyan növények kölcsönzik, amelyek nem mindegyikét termesztik hazánkban. A technológia ugyanaz, mint a pálinkakészítés esetében, az alapanyagokban van különbség, itt is meg kellett találni azokat a nyersanyag-beszállítókat, akik folyamatosan azonos minőséget tudnak biztosítani. A három termékünket egymás mellé helyezve markáns különbségek érezhetők. A Dry Gin egy klasszikus vonal borókás jegyekkel, különböző virágillatokkal, elsősorban a bodza és a levendula teszik izgalmassá.
A Gypsy esetében a gint cigánymeggyel tesszük különlegessé, a friss gyümölcs kivonatolt levét házasítjuk a lepárolt ginnel. Főzdénk egyik legfontosabb alapanyaga a kiváló minőségű hazai cigánymeggy, amely nagyon jól kombinálható a borókás párlattal. Az eredmény pedig egy karakteres, piros színű, nőiesebb stílusú, illatában gyümölcsös jegyeket hordozó, ízében pedig édeskés jellegű ital, amely önmagában is finom, s koktélokban is jól használható ízesített gin.
A Chameleon egy teljesen más vonalat képvisel, itt a ginre jellemző borókás jelleg mellett azoknak a botanicaloknak (fűszereknek és gyógynövényeknek) a szerepét növeltük, melyek a citrusos jegyeket hordozzák, így ezek az üde, lendületes ízek és illatok jelennek meg a párlatban. Emellett pedig egy izgalmas vizuális élményt is nyújt – erre utal az elnevezése is – mivel a ginbe áztatott trópusi pillangóborsó virágtól (Clitoria ternatea) azúrkék színt kap a palackba kerülő párlat. A növény kivonatának természetes kék színét a benne található antociánok okozzák, melyek pH-tól függően változtatják tónusukat. Tonik vagy citromlé hozzáadása során rózsaszínes, lilás árnyalatot kap az italunk a pohárban. Amellett, hogy nagyon látványos, gyönyörű long drinket ihatunk, semmilyen káros anyag nem kerül a szervezetünkbe, sőt, a pillangóborsó virág az ájurvédikus orvoslás egyik legértékesebb növénye.”
A három ginnel pedig minél szélesebb kört célozva szeretnék elérni, hogy egyrészt a kezdő ginfogyasztók érdeklődését is felkeltsék a könnyedebb stílusú, egyedi ízű és megjelenésű termékekkel. Ugyanakkor egy modern, mégis klasszikus vonalú dry ginnel kiszolgálják a tapasztaltabb ginrajongókat is, a szakmát pedig különböző karakterű, koktélokhoz és long drinkekhez nagyon jól passzoló párlatokkal látják el egy hazai főzdéből. Azonban nemcsak a magyar piac meghódítása a cél: ahhoz, hogy nemzetközi szinten is hatékony legyen a márkaépítés, az egyik legrangosabb megmérettetésre, az IWSC-re (International Wine & Spirit Competition) is neveznek a termékekkel, a verseny hagyományosan novemberben zajlik a gin fővárosában, Londonban.
„A ginkultúra hatalmasat fejlődött tőlünk nyugatra, nagy a választék, kisebb főzdék is készítenek gint, kreatív, izgalmas világ ez. Elsősorban a botanicalok kiválasztásával tudjuk a saját elképzeléseinkre formálni a termékeket, megteremtve az ital egyéniségét. Mi ezen felbuzdulva készítettük el a már háromtagú, markánsan különböző gin-portfóliónkat, s ahogy anno a pálinkáinkkal, most a párlatainkkal szeretnénk az elsők között lenni, akik a hazai piacon minőségi választékot hoznak létre, az Agárditól megszokott színvonalon” – mesélt a motivációkról Vértes Tibor.
Akik pedig a nyári készleteiket szeretnék feltölteni a klasszikus dry ginnel, vagy a fiatalosabb stílusú, ízesített ginekkel, hamarosan a hipermarketek és a borszaküzletek polcain is megtalálhatják az Agárdi párlatokat, csakúgy, mint számos vendéglátóhely itallapján.
Fotók: Boldog Attila
Sajtóanyag alapján szerkesztette: Farkas Krisztián @ Koktél Blog