Már a legelső Whisky Show-mon, majd a legelső WhiskyNet által szervezett whiskykóstolómon sikerült megismerkednem néhány Nikka whiskyvel, így sokakkal ellentétben nem értetlenkedek akkor, ha valaki Japánról, mint önálló whiskyrégióról tesz említést. A Takecuru Maszatakának köszönhetően skót gyökerekből táplálkozó, de mára saját stílust képviselő japán whiskyk világszerte nagy elismertségnek és népszerűségnek örvendenek (például a világ legismertebb whisky szakírója, Jim Murray is egy japán tételt választott a tavalyi év legjobbjának). Elképesztő az a változatos portfólió is, amit a Nikka a két eltérő stílusú lepárlójának (az 1939 alapított, enyhén tőzeges, karakteres vonalat képviselő  Yoichinek  és az 1969-ben létrehozott, könnyedebb stílusú Miyagikyonak)  köszönhetően összerakott. Nikka kóstoló a WhiskyNettel.

Nikka kóstolósor

Fotó: Koktél Blog


 

 

NIKKA BLENDED (40 térf.%)

A sokféle. Ezt a Miyagikyo és Yoichi blendet kizárólag az európai piacra szánták, ami ugyan árban magasabb kategóriát képvisel, mint a nagy skót alap kevert whiskyk, de minőségben is simán kenterbe veri őket. Illatában alma és barack jelenik, ízében is szépen jönnek a gyümölcsök, kiegészülve a malátázott árpával. Komplex whisky, gyönyörű japán kifinomultsággal.

Nikka Blended


 

NIKKA ALL MALT (40 térf.%)

A változatos. A kóstolósor nehéztüzérsége ez a vatted malt (azaz kevert malátawhisky a Yoichi és a Miyagikyo lepárlókból), amelynek egy része kisüsti, másik része pedig oszloplepárláson esett át. Nagyon gazdag, intenzív whisky, erős malátás karakterrel és pici füsttel. Jó ár-érték aránnyal rendelkezik, tízezer forint körüli áron kevés malátawhisky létezik a piacon.

Nikka All Malt


 

NIKKA COFFEY GRAIN (45 térf.%)

Az unkonvencionális. Ez az egyébként nem túl gyakori single grain (azaz egy lepárlóban készült házasítatlan gabonawhisky) kategóriát képviselő whisky nagy népszerűségnek örvend Európában. A Miyagikyo Coffey-féle oszloplepárlójában készült és magas kukoricatartalommal bír, emiatt édeskés vonalon mozog, gyönyörű érettséggel, már-már rumokat idéző hatásokkal.

Nikka Coffey Grain


 

NIKKA FROM THE BARREL BLENDED (51,4 térf.%)

Az agitátor. A hordóerősségű kategóriában még nem találkoztam ennyire kiegyensúlyozott whiskyvel. Illatában és ízében is szépen, kontrollálva jelenik meg az alkohol, teret engedve a japán parfümösségnek, a Miyagikyo lepárló könnyed és a Yoichi lepárló testesebb jegyeinek. A megszokottnál is minimalistább palackjába szintén nehéz nem szerelembe esni.

Nikka From The Barrel


 


MIYAGIKYO NON AGE SINGLE MALT (43 térf.%)

Az innovátor. A Japán legnagyobb szigetén, Honsún található Miyagikyo lepárló kormegjelölés nélküli, fiatal single maltja (ami egy lepárlóban készült házasítatlan malátawhiskyt jelent). Illatában elképesztő határozottsággal jelenik meg a zöldalma, ízében pedig gyönyörűen hozza a lepárló sajátosságait: gyümölcsösség, virágosság, könnyedség. Persze mindezek körül ott van egy malátás karakter és némi édes vonal a sherry hordós érlelésnek köszönhetően. Nem ad annyit, mint a korábban már lekóstolt 10 éves változat, de bevezetőnek tökéletes a japán single maltok világába.

Miyagikyo Non Age


 

YOICHI NON AGE SINGLE MALT (43 térf.%)

Az autentikus. Hokkaido szigetének klímája nagyban hasonlít a skót viszonyokra, úgy, ahogyan ez a kormegjelölés nélküli Yoichi single malt is nagyban hasonlít skót társaira, de ugyanakkor természetesen jelen vannak benne a japán stílus jellemzői is. Pici tőzeg, lágy összetettség és krémesség a Nikka első lepárlójából. Vissza a gyökerekhez.

Yoichi Non Age


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!