A WhiskyNet idei utolsó szeánszán az 1698-ban Londonban alapított Berry Bros. & Rudd portfóliójával ismerkedhettünk meg. A kóstolósort ráadásul a világhírű italforgalmazó cég sales managere, Valeria Bondar-Chagnaud mutatta be számunkra. Az esemény gerincét a The Glenrothes márka single malt whiskyjei adták, de a tételek között szerepelt még blended whisky, érlelt rum és levezetésnek egy különleges gyömbérlikőr is.




THE GLENROTHES SELECT RESERVE SINGLE MALT SCOTCH WHISKY (43 térf. %)

A The Glerothes reserve sorozatának alaptagja, mely tipikusan magában hordozza a márka sajátos jegyeit: ropogós gyümölcsök, citrusok, vanília és némi fűszeresség. Tiszta Speyside.




THE GLENROTHES ALBA RESERVE SINGLE MALT SCOTCH WHISKY (40 térf. %)

A latin quercus alba kifejezés az amerikai fehér tölgyet jelenti, a gael nyelvben az Alba pedig Skóciára utal, így már könnyen érthető honnan kapta nevét a reserve sorozat másodikként megkóstolt tagja. A kizárólag ex-bourbonös amerikai fehér tölgyfahordóban érlelt Alba Reserve az előző Select Reservehöz nagyon hasonló, ám kissé könnyedebb ízvilágot képvisel, valamivel kevesebb alkoholtartalommal.




THE GLENROTHES SHERRY CASK RESERVE SINGLE MALT SCOTCH WHISKY (40 térf. %)

A kóstolósorból ez a tétel volt a személyes kedvencem. A The Glenrothes lepárlóban ugyanis csodákat tudnak kihozni a boroshordós érlelésekből, a múltkori marsala hordóban finiselt kiadás után ez a kizárólag elsőtöltésű sherry hordóban pihentetett verzió is abszolút elnyerte a tetszésemet: fantasztikus boros jegyek, kis olajosság, fűszerek és némi narancs.

Fotó: thewhiskyexchange.com




THE GLENROTHES 2001 SINGLE MALT SCOTCH WHISKY (43 térf. %)

A vintage sorozat tagja, amit 2001-ben desztilláltak és 2012-ben palackoztak le először. A The Glenrothes filozófiája, hogy akkor van kész egy whisky, ha tökéletes az íze, nem pedig amikor elér egy bizonyos kort az érlelési ideje. A sherry hordós változat után ezt éreztem a kóstolósor legjobb tételének. A több mint tíz éves érlelés ellenére egy viszonylag könnyed, édeskés-tölgyes ízvilággal rendelkező whisky.



BLUE HANGER 9TH LIMITED RELEASE BLENDED MALT SCOTCH WHISKY (45,6 térf. %) 

Ez a blended, azaz kevert malátawhisky William „Blue” Hangerről kapta az elnevezését, aki a Berrys’ egyik hűséges vásárlója volt a 18. század végén, a becenevet pedig feltűnő kék ruhájának köszönhetően aggatták rá. A Blue Hanger kiadások mindegyikének megvan a maga egyedi karaktere, de az összesben hangsúlyosak a speyside-i és sherry hordós jegyek, kiegészülve pl. islay-i tőzeggel. Mindez szépen megmutatkozik a lekóstolt kilencedik kiadásban is: ízében először komplex gyümölcsösség jelenik meg, majd egyre inkább előtérbe kerülnek a füstös jegyek.



GRENADA RUM AGED 8 YEARS (46 térf. %)

A karibi térség Grenada szigetcsoportjáról származó, nyolc évig érlelt rum olyannyira gyümölcsös, parfümös illat- és ízvilágú, hogy a viszonylag magas alkoholtartalmat szinte egyáltalán nem lehet érzékelni az italban.



KING’S GINGER (41 térf. %)

A kóstolósor zárásaként megkóstolhattuk a King’s Ginger gyömbérlikőrt, melyet a Berry Bros. még 1903-ban alkotott meg állandó vásárlójának, bizonyos VII. Edward királynak. Intenzív, csípős, fűszeres karaktere van, már-már szirupokra emlékeztető édességgel. Éppen ezért szerintem csak kevert italokban működőképes, nem véletlenül kaptak nagy hangsúlyt a koktélreceptúrák a King’s Ginger hivatalos honlapján. A kóstoló során az előadó elsősorban a The Ginger Mac-et emelte ki, mely The Glenrothes whiskyből és persze ebből a gyömbérlikőrből áll, fele-fele arányban, jégre töltve. Az ünnepek közeledtével érdekes lehet még forralt borban vagy pezsgőkoktélban is.



Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!