A Furmint Február kapcsán jó néhány tételt sikerült lekóstolnom (lásd lentebb) és egyre jobban elkezdett érdekelni Tokaj, illetve a száraz furmint jelenlegi helyzete, így bukkantam rá egy izgalmas interjúra.

furmint aszú furmint február
Fotó: Furmint Photo

 

Nemrégiben Fiáth Attila Master of Wine aspiráns adott interjút a WineArtCulture blognak, amelynek fő témáját Tokaj és a száraz furmint adta. Szerintem nagyon fontos, hogy erős kritikai attitűdjével frissességet hozott a hazai borok világába, szakmai sikereinek köszönhetően pedig abszolút hitelesnek számít. A manapság középpontba és erős hátszélbe került száraz furminttal kapcsolatban is igen sarkos a véleménye, amit azért nem árt néhány ponton picit árnyalni. Abban mindenképpen van ráció, hogy a szőlőfajta helyett talán szerencsésebb volna az eredetet hangsúlyozva a Tokaj Dry nevet használni, azonban ha már sokan a magyar bor útját a saját szőlőfajták előtérbe helyezésében látják a nemzetközi szőlőfajtákkal szemben, akkor azért mégsem akkora tévút a furmint hangsúlyozása, még az aktuális trendek ellenére sem. Kétségkívül van potenciál a furmint-hárslevelű házasításban is, lehet, hogy könnyebben értelmezhető és elegánsabb tételeket ad, de folyamatosan bizonyítja a furmint, hogy önállóan is megállja a helyét, a tokaji köveket és ásványokat semmi nem tudja jobban megmutatni. Azt sem vitatom, hogy a csodálatos aszú többszáz éves tradícióját nem szabad háttérbe szorítani a száraz furmint miatt, de ha a bikavér problematikáját annyival el lehet intézni, hogy „ezt a nevet el kell felejteni”, akkor az aszúnál sem szabad olyan könnyen átlépni azon a problémán, hogy a mai trendek bizony nem kedveznek az édes boroknak vagy azon, hogy még a közelmúltban is tapadtak bizony egészen elképesztő botrányok a nevéhez. Úgy gondolom, hogy Tokajnak legalább akkora szüksége van a száraz furmintra, mint az aszúra.

Íme néhány tétel, amelyeket a Furmint Február kapcsán kóstoltam le, ahol a száraz furmint, a száraz furmint-hárslevelű házasítás és az édes aszú is jól megfértek egymás mellett. 

furmint aszú furmint február

Oremus Tokaji Mandolás 2014, Béres Furmint 2013, Tornai Somlói 2012 (Fotó: Koktél Blog)

furmint aszú furmint február

Gizella Furmint 2015, Gizella Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2015, Gizella Szil-Völgy Furmint 2012, Gizella Szinszi Cuvée 2012, Gizella 6 puttonyos Tokaji Aszú 2007 (Fotó: Koktél Blog)

furmint aszú furmint február

Gróf Degenfeld 2015, Gróf Degenfeld Zomborka 2015,  Zsirai Tokaji Furmint 2015, Zsirai Betsek Furmint 2015 (Fotók: Koktél Blog)

furmint aszú furmint február

Patricius 2015, Chateau Dereszla 2015, Obzidian Furmint 2013, Barta Öreg Kiraly Dűlő 2013, Royal Tokaji Dry 2015, Holdvölgy Tokaji Dry Selection 2014, Mád Furmint 2015 (5 l), Kiralyudvar Sec 2014 (Fotók: Koktél Blog)

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!