A szarvasgomba nehéz történet. Az egyik legdrágább élelmiszerről van szó, ennek ellenére ha valaki felhasználja egy étel vagy ital készítésénél, gyakran esik abba a hibába, hogy túlságosan sokat használ belőle, nem találja az arányokat. Márpedig a szarvasgomba rendkívül intenzív illattal és ízzel rendelkezik és képes nagyon csúnyán rátelepedni a többi összetevőre, szóval sokkal szerencsésebb, ha csak a háttérben jelenik meg. A Tuk Tuk Barban azt a nehéz feladatot vállalták fel, hogy szarvasgombás mézzel, szarvasgombás pestóval és szarvasgombás ecettel készítenek koktélokat és hát nem vallottak szégyent.
Egyedül a 10 éves Ardbegből, Choya likőrből és szarvasgombás mézből készült Truffle Rufflenél lett picit sok a szarvasgomba, itt talán az umami ízekben bővelkedő umeshu likőrből kellett volna inkább többet használni, a tőzegfüst ereje viszont rendben volt. A mezcalból és szarvasgombás pestóból összerakott Blody Mary ellenben már telitalálatnak bizonyult, elképesztő komplexitást adott, a csípőssége is rendben volt (amit koktéloknál szintén nehéz belőni). Személyes favoritom mégis a szarvasgombás ecettel és kedvenc farmlepárlóm whiskyjével készült Old Fashioned volt. Szép füst és sherry hordós jegyek jellemezték az alappárlat miatt, háttérben megbújva a szarvasgombával.
Truffle Ruffle: Ardbeg 10 éves, Choya Extra Year, szarvasgombás méz
Truffle Bloody Mary: Mezcal Derrumbes No.3., Mezcal San Cosme, szarvasgombás pesto, Tuk Tuk Bloody Mix
Truffle Old Fashioned: Kilchoman Sanaig, barnacukor, bitter, szarvasgombás ecet
TUK TUK BAR
Fotók: Koktél Blog
Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!